Resistance is futile

De vakantieperiode komt eraan en dat biedt ons de kans om die videowerkplek eindelijk even los te laten. Ik ben daar wel aan toe. Het wérkt wel, maar ik ben het na vijftien weken wel een beetje zat om alleen maar naar dat schermpje te kijken. Het is nu tijd om zelf even los te gaan: het terras op met een biertje of een hapje eten in een restaurant. En dan zien we met z’n allen na de vakantie wel weer hoe de realiteit dan is. Er is vast weer meer mogelijk dan nu…

Maar hoe die nieuwe realiteit er eind augustus uitziet? Wie zal het zeggen…. Het kabinet heeft net weer flink wat versoepelingen bekend gemaakt. Er zullen waarschijnlijk weer meer mensen worden toegelaten in de kantoorgebouwen, maar ik zie het nog niet voor me dat iedereen weer naar z’n werk kan. Zolang die ‘anderhalvemeternorm’ er is, zit je nog in de problemen met looppaden, de bezetting van werkkamers en natuurlijk de drukte in de kantine. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke drukte in het openbaar vervoer gehad. Als we allemaal weer aan de slag gaan, dan blazen we het OV op. Ook al hoef je daar geen afstand meer te houden.

Van dat videoschermpje zijn we voorlopig dus niet af. En laten we wel zijn: het brengt ons ook veel goeds! We moeten de lessen van deze crisis leren. Eén daarvan is dat we na coronatijd niet zomaar vanuit Groningen de auto of het OV pakken voor een vergaderingetje van een uur in Utrecht, Leeuwarden of vice versa. Dat kan prima via een videoverbinding. Toch blijft hier een goed evenwicht wel belangrijk.

We blijven sociale dieren. Bij een nieuw project moet je gewoon even kennis maken. Elkaars gezicht zien. De lichaamstaal van iemand lezen. Een vervolgafspraak kan dan wel weer via een schermpje. Dat is veel duurzamer en het kost organisaties veel minder reistijd.

In dat opzicht is het interessant om te zien dat twee Groningse bedrijven de huur van hun kantoren (deels) hebben opgezegd. Webshop Frank en Jet-Stream (aanbieder van livestreams) kwamen tot de conclusie dat thuiswerken eigenlijk best heel goed gaat. Ze zoeken nu een veel kleinere kantoorruimtes, waar het sociale component veel belangrijker wordt. Het wordt haast meer een clubhuis dan een pure werkplek.

Deze crisis is ook voor veel managers en ondernemers een eye opener. Vroeger dacht je dat je personeel vooral zat te tuinieren of te Netflixen als ze thuiswerkten. Corona zorgde ervoor dat er geen andere optie is. En nu blijkt dat men vaak net zo productief of zelfs productiever is.

Zo zie je maar weer: als je hard wordt geraakt, dan kunnen er ineens grote stappen worden gezet. Videobellen was al mogelijk, maar we gebruikten het amper. Nu valt het niet meer weg te denken. De nieuwe lichting studenten van Make IT Work krijgt al vanaf het begin online les. Het werkt als een tierelier! Het was tot corona nooit in ons opgekomen om die cursus zo aan te bieden. En zo kunnen we nog wel honderden voorbeelden opnoemen.

Dit is ook een goede les op het gebied van cybsersafety. Ik zou zeggen: onderneem nu actie en wacht niet tot het mis gaat, zoals je zag bij een niet nader te noemen ziekenhuis in het zuiden des lands. Hou het niet bij het incidenteel volgen van een webinar of het doorsturen van waarschuwingen voor phising. Zorg ervoor dat je klaar bent voor een cyberaanval, want dat scheelt enorm veel tijd en geld.

Het coronavirus heeft ons wakker geschud. Nu móeten we ineens veranderen en dan kan er een hoop. En het blijkt dat we ineens ook makkelijk kunnen ‘loslaten’. Loslaten van wat we altijd zo hebben gedaan.

Loslaten. Dat heb ik ook maar gedaan met mijn vakantieplannen. We zouden eigenlijk naar Zuid-Afrika, maar dat zit er nu natuurlijk niet in. We gaan maar fietsen in Nederland. Ach, ik ben vast niet de enige wiens vakantieplannen in de war worden geschopt. Geen Zuid-Afrika, Amerika of Kaapverdische Eilanden, maar kamperen in Nederland, Duitsland of Frankrijk. Het is even niet anders. Het geldt voor iedereen. ‘Fear of Missing Out’ is niet aan de orde. En gelukkig kunnen we in eigen land ook perfect vakantievieren. Ik zou dan ook zeggen: ga ook zelf een beetje los. Steun de horeca en de vrijetijdsondernemers.

En dan zien we elkaar hopelijk weer eens na de vakantie bij een activiteit van Samenwerking Noord. Mét een nieuw team, want we verwachten dat onze nieuwe secretaris en programmamanager vanaf 1 september beginnen.

Rest mij niets meer dan iedereen een prettige vakantie te wensen!