Qbit was onlangs gastheer van het Qbit Symposium 4 KiKa. Initiatiefnemer was Senior Adviseur Informatiebeveiliging Lourens Dijkstra. Hij loopt op 3 maart de marathon van Tokyo de marathon van Tokyo om geld en aandacht voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) te genereren. Het benefietsymposium op 4 februari leverde alvast 2.565 euro op voor het goede doel.
De middag was goed gevuld. De aanwezigen werden welkom geheten door Erik Rutkens, CEO van Qbit, en kregen daarna een onderhoudende middag voorgeschoteld. Rutkens kondigde de komst aan van een Cybersecurity Expertise Centrum NNL (met een subsidie van 3 miljoen euro vanuit de Provincie Groningen), tilde een tipje van de sluier op over de opzet van een laboratorium om ‘slimme’ apparaten te gaan testen en hield een betoog waarom hackers echte helden zijn. Maar zo ver is het nog niet. IT maakt ons leven makkelijker maar zorgt ook voor een grote uitdaging op het gebied van security en privacy.
Is er veel veranderd na de invoering van de Wet op de Privacy? Menno van Heumen, Functionaris Gegevensbescherming binnen de gemeente Groningen vindt dat we al best een eind op weg zijn. De AVG is volgens hem een grote spiegel voor organisaties. Hij laat zien wat we aan het doen zijn en privacyregels maken zichtbaar hoe we met elkaar omgaan. Datalekken die zijn ontdekt sinds de invoering van de wet in mei 2018 zijn misschien wel cadeautjes voor organisaties. Het maakt de bewustwording van processen alleen maar groter en dat is al gewonnen terrein, zo betoogde Van Heumen.
Waarom is Club-Mate hèt drankje voor hackers? Het smaakt volgens sommigen alsof je een toastje brie door de asbak hebt gehaald, maar volgens Edwin van Andel, ethical hacker en CEO van Zerocopter, werkt het nog altijd beter dan Redbull: “want door Redbull tik je mis”. Voor ieder goed antwoord werd een flesje Club-mate uitgedeeld. Tijd voor een quiz dus!
“Omhels de hacker”, aldus Van Andel, die in het wereldje ook wel bekendstaat als ‘de Specht’. Hij blijft namelijk net zo lang op een systeem ‘tikken’ totdat ‘ie een gaatje vindt. Van Andel is ook van mening dat je hackers niet moet vervolgen maar dat je ze juist moet vragen om je te helpen. Ethical hackers kunnen vandaag de dag een goed belegde boterham verdienen met het zoeken naar kwetsbaarheden in systemen. Maar dan wel op verantwoorde wijze.
“Everybody needs a hacker”, aldus Van Andel. “Niet om kwaad te willen doen, maar om het internet juist veiliger te krijgen. Kijk maar eens op helpfulhackers.nl.”
De middag werd afgesloten met een tombolo. Die zorgde voor een mooie aanvulling op het bedrag dat uiteindelijk voor Kika is binnen gehaald.
Vanuit Samenwerking Noord wensen wij Lourens Dijkstra veel succes in Tokyo!