Samenwerking Noord-partner Qbit Cyber Security is genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2019. “Na een bezoek aan Qbit ben je eigenlijk nooit meer hetzelfde: ineens onderken je hoe kwetsbaar we zijn in dit digitale tijdperk”, zo schrijft de organisatie van de meest prestigieuze ondernemersprijs van Groningen over het door Erik Rutkens opgerichte bedrijf.
Na een bezoek aan Qbit ben je eigenlijk nooit meer hetzelfde: ineens onderken je hoe kwetsbaar we zijn in dit digitale tijdperk. Niet alleen via de computer of smartphone, maar ook via de televisie, de babyfoon, de koelkast, zonnepanelen, kortom alles wat maar een verbinding heeft met internet. En dat is nu precies het handelsmerk van Qbit: bewustwording kweken. Zodat we wel genieten van de digitale zegeningen, maar niet het slachtoffer worden van cybercrime.
Ze hacken er lustig op los bij Qbit. “Alleen op uitdrukkelijk verzoek van onze opdrachtgevers!”, verzekert Erik Rutkens, directeur/oprichter van Qbit. “Diverse bedrijven in Nederland vragen ons hun netwerken en webapplicaties te testen op digitale veiligheid.” Sinds 1 juli jl. doet Qbit dat ook voor consumentenelektronica. In samenwerking met en met ondersteuning van de provincie is een IoT-lab opgericht. IoT staat voor Internet of Things. Rutkens: “In opdracht van onder andere de Consumentenbond testen we allerlei elektronische apparaten die met internet zijn verbonden op cybersecurity. Vooral als consument ben je erg kwetsbaar voor privacy-inbreuk, chantage en identiteitsfraude.”
James Bond
Qbit dankt haar naam aan de ‘quantum bit’ waarmee razendsnel complexe problemen zijn op te lossen. “En Q is de slimme, handige techneut uit de James Bond films”, grinnikt mededirecteur Jasper de Vries. Hij vertelt dat Qbit inmiddels een sterke reputatie heeft. “Eén van onze medewerkers haalde ooit het nieuws met zijn onderzoek naar de hackbaarheid van omvormers voor zonnepanelen. Nu worden we telkens door allerlei nieuwsmedia benaderd als er ergens in de wereld iets gebeurt op het gebied van cybercrime. En één van onze medewerkers, Pieter Meulenhof, wordt bijzonder lector op de Hogeschool van Amsterdam.”
Maatschappelijke missie
Rutkens: “In 2009 hadden we de intentie een adviesbureau op te zetten met zo’n tien medewerkers. Dat hadden we al snel bereikt. Dus moesten we de bakens verzetten en momenteel tellen we zo’n tachtig medewerkers, hebben we een hoofdlocatie in Groningen en Haarlem en een hang-out in Apeldoorn. Zeker hebben we internationale ambities. Via bestaande relaties hebben we al klanten in onder andere China en België. In de komende jaren is internationale groei een belangrijk speerpunt. En we zoeken graag de verbinding met onderwijs en jong talent.” De Vries: “We hebben ook een heel duidelijke maatschappelijke missie: Qbit heeft zitting in de werkveldadviescommissie van opleidingen van vijf verschillende hogescholen, waarin onderwijs en werkveld bij elkaar komen met als doel het onderwijs te verbeteren.” “Het lijkt me mooi als we over 10 jaar zo’n 500 medewerkers en diverse vestigingen tellen. Mijn vrouw noemt mijn werk een uit de hand gelopen hobby, dat wil ik vasthouden”, besluit Rutkens.
Bron: Groningerondernemingsprijs.nl