Op 10, 11 en 12 februari is startupfabriek The Big Building in Groningen het epicentrum van de nieuwste internettechnologie, blockchain. Dat weekend is het namelijk de setting voor één van de grootste en meest uitdagende hackathons van Europa: de Dutch Blockchain Hackathon 2017.
Blockchain belooft de grootste IT-revolutie sinds het internet te worden. Tijdens de hackathon in The Big Building lanceren tientallen teams prototypes voor nieuwe, baanbrekende toepassingen op de blockchain waarmee de samenleving en economie stukken slimmer kunnen worden georganiseerd.
In The Big Building, Groningen, ook wel het Klein Berlijn van Nederland genoemd, worden in het weekend van 10 tot 12 februari honderden deelnemers gefaciliteerd met razendsnel internet en de nieuwste technologie van partijen als Microsoft, IBM, Ethereum en BigchainDB. Voor het eerst bundelen ondernemers, software-ontwikkelaars, studenten, creatieven, interface designers en datawizards op dit gebied de krachten met specialisten van de Nederlandse overheid, toezichthouders, kennisinstellingen en grote bedrijven. Nooit eerder heeft een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie plaatsgevonden.
De Dutch Blockchain Hackathon wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf DutchChain en ondersteund door een unieke samenwerking tussen publieke ((ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants, Deloitte, Microsoft en IBM) en private partners (Ministerie EZ, Dutch Digital Delta, Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM), Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank).
Ook StartupDelta steunt de hackathon en als Special Envoy van die organisatie is Prins Constantijn van Oranje-Nassau is op vrijdag 10 februari aanwezig om het startsein te geven voor de hackathon.
Tijdens de hackathon werken de teams in één van de vijf tracks (internationaal handelen en ondernemen, toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening). Per track is er een cash prijs van 10.000 euro beschikbaar, waarvan 7.500 euro voor de winnaar en 2.500 euro voor de runner-up. De tracksponsoren zijn: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Kamer van Koophandel, APG, PGGM, ICTU, Energy Academy Europe, Nuon / Vattenfall en de Gasunie. Op de laatste dag zal een internationale expertjury, met onder andere Alexander Rinnooy Kan en Lex Hoogduin, in totaal 50.000 euro aan prijzengeld verdelen voor de beste oplossingen.
Per track is er plaats voor tien teams (3 tot 8 deelnemers). Deelnemen aan de hackathon is gratis, inclusief eten. Registreren kan via Blockchainhackathon.eu