Op donderdag 7 december stond de tweede editie van het Agile Congres 2017 op het programma. De opkomst in het Groningse provinciehuis was net als bij de eerdere uitvoering op 2 november prachtig, daar mogen we als netwerkorganisatie met recht trots op zijn. Het congres is één van liefst twee aansprekende jaarafsluiters voor Samenwerking Noord, want voor 15 december staat het congres ‘Hoe profileer je je als vrouw in de ICT’ nog op de planning.
Alle bezoekers van het Agile Congres werden in de statige Statenzaal van het Groningse provinciehuis van harte welkom geheten door Geert Dedden, strategisch manager ICT bij het CJIB. Namens de gastheer van het congres, de provincie Groningen, sprak Johan Koopmans de aanwezigen toe. Hij moest echter na zijn welkomstwoord snel weer weg om belangrijke zaken te bespreken in Den Haag. Deze zaken laten zich wel raden.
Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, was helaas verhinderd. Gelukkig wordt in Agile-termen nooit in problemen gesproken maar altijd in oplossingen. En dus sprak Hassert de aanwezigen toe via een videoboodschap waarin hij wederom benadrukte dat we uiteraard aanwezig zijn om te leren en dat een congres ook leuk is, maar dat we vooral niet moeten vergeten te netwerken!
Net als bij de eerste editie was ook deze keer Nick Stevens bereid gevonden om als keynote speaker de echte aftrap te doen. Stevens is Chief Digital Office van de gemeente Groningen. Ook deze dag legde hij de begrippen robots, artificial intelligence, brain machine interfaces, e-health en cyber security voor ieders neus om over na te denken. Hij stelde vragen en daagt het publiek uit: ‘How do we increase the digital capability of everyone in the city’, ‘How do we help you to become digital’ en ‘How do we ensure that everyone is able to work in a digital economy’; het zijn slechts een paar van de vragen die hij zijn toehoorders voorlegde. Ook zette hij het publiek aan het denken over de toekomst van zelfrijdende auto’s en de uitdagingen die autonoom autoverkeer met zich meebrengt voor een fietsstad als Groningen.’
Workshops
Na de eerste keynote-sessie werden de deelnemers uitgenodigd om een aantal van de vele aangeboden workshops te bezoeken. Twee afmeldingen vanwege zieke sprekers van DICTU en DUO werden collegiaal ingevuld door Quint en RDW.
DOES
Na de lunch vertelde Rutger van Faassen (DevOps & Transformation Coach bij Sogeti en werkzaam in het bankwezen) als tweede keynote speaker enthousiast over zijn ervaringen bij DOES, de DevOps Enterprise Summit die deze zomer werd gehouden in Londen. DOES staat bekend als één van de grootste en belangrijkste seminars ter wereld. Van Faassen zoomde in op een paar versnellers die een DevOps transformatie succesvol (kunnen) maken: ‘Making work visible’, ‘Transformational Leadership’, ‘Value Stream Mapping’ en Surviving DevOps (no one left behind).
Marshmallowgame
20 spaghetti stokjes, één meter touw, één meter plakband en één marshmallow. Wie maakt daarmee de hoogste toren? De Marsmallowgame is een mooi spel om te laten zien waar Agile werken nu eigenlijk om draait. Van vastzitten in oude denkpatronen naar Agile werken in een team!
Waar volwassenen eerst gaan overleggen en vergaderen, beginnen kleuters meteen met bouwen. De toren valt misschien eerder om, maar dan probeer je het gewoon nog een keer. Want dat is ook Agile: het verkrijgen van autonomie en het krijgen van ruimte om fouten te maken. Probeer, durf en zorg dat mensen niet worden afgebrand!
Escaperoom
Net als bij de eerste editie was ook deze keer de escape room van Friesland Boeit weer van de partij. Omdat het inmiddels een stukje frisser was, stond de mobiele escape room ditmaal niet voor de deur van het Provinciehuis, maar was hij opgesteld in de Martinikerk: een bijzondere plek voor een bijzondere ervaring. In teams van vijf moesten congresgangers slim samenwerken om zichzelf te bevrijden uit de kamer. Ook hier kwam enige kennis van de Agile-theorie zeker van pas.
Tot slot
Dank aan allen die hebben meegeholpen aan de totstandkoming van deze twee mooie en grote events! Tot in 2018!