Van vrijdagavond 20 mei tot zondagavond 22 mei vond de eerste Groningse Aquathon plaats. Ambitieuze, creatieve en technische teams bogen zich 48 uur lang over verschillende casussen rondom waterveiligheid. Deze eerste hackathon over waterveiligheid vond plaats in hartje Groningen en leverde nieuwe innovatieve oplossingen op om Nederland droog te houden.
TNO is één van de oprichters van Floodcontrol IJkdijk, de stichting die dijken in Nederland monitort met sensoren. Target Holding, een Gronings bedrijf en tevens partner in het project Aquathon, verzamelt en analyseert nu al vijf jaar, in real time, de grote hoeveelheden open data die dit voortbrengt. Tijdens de Aquathon speelden de teams met deze gegevensverzameling. Ze bouwden binnen 48 uur apps aan de hand van deze data of bedachten toepassingen die niemand op voorhand had kunnen voorzien.
Op de derde plaats eindigde de app waarmee men makkelijk kan zien wat er voor nodig is om een beschadigde windmolen op een dijk te repareren. Bijzondere bijkomstigheid is dat het team een heel preventieplan had uitgewerkt om problemen met windmolens op dijken te voorkomen.
De tweede prijs werd gewonnen door het team van het IBM Client Innovation Center in Groningen. Zij ontwikkelden een oplossing waarmee dijkwandelaars worden ingeschakeld en gestimuleerd om hoogwater en beschadigingen aan dijken te rapporteren. De jury was met name onder de indruk, omdat het product binnen 48 uur functioneel af was en er goed uitzag.
Het team van NORISK IT deed hier nog een schepje bovenop en werd daarmee de winnaar van de eerste Aquathon. Dit bedrijf uit Hoogkerk bouwde niet één, maar twee producten waarmee maar liefst vier waterveiligheidsrisico’s werden opgelost. Het eindproduct werd gepresenteerd: een 3D-visualisatie van een Nederlandse dijk. In deze simulatie wordt een landschap onder water gezet, zodat kan worden voorspelt welke wegen en huizen er schade oplopen bij verschillende niveaus van overstroming.
Directeur van NORISK én teamlid Melle Steringa is ‘in zijn nopjes’ met de winst. ‘Niet alleen omdat het natuurlijk erg leuk is om te winnen als je ergens aan meedoet, maar ook omdat het ons nieuw inzicht in de mogelijkheden van ons eigen ontwikkel- en hostingplatform geeft’, zo zegt hij. ‘We zijn actief op het gebied van het snel toegankelijk maken van verschillende databronnen, inclusief social media. Op basis daarvan presenteren we analyses in overzichtelijke rapportages. Voor ons is de watersector in die zin nog een te ontginnen terrein. Maar we zijn altijd op zoek naar creatieve manieren om onze eigen technologieën en ontwikkelmethoden te testen en toe te passen op niet zo voor de hand liggende cases. Deze hackathon was daarvoor een uitgelezen mogelijkheid.’
‘Omdat we de Hackathon wonnen, hebben we onze plannen ook mogen presenteren tijdens het WaterTechFest in Leeuwarden en gaan we op 4 juli pitchen bij het ministerie van infrastructuur en Milieu in Den Haag’, zo vervolgt Steringa. ‘Tijdens de Hackathon kwamen we er achter dat er veel sensortechnologie en metrieken in de watersector wordt gebruikt. Voor ons een uitgelezen mogelijkheid om ons in deze sector te versterken.’
De organisatie van de allereerste Aquathon is uitermate tevreden met de creativiteit en innovativiteit die vrijkwam tijdens het event. Er wordt dan ook al over nagedacht om het event volgend jaar of in 2018 een vervolg te geven.