Meetup Kennisnetwerk Data Science: De digitale kaart van Nederland

Wat we doen

Noord-Nederland staat van 13 t/m 19 maart 2020 in het teken van digitalisering. Niet alleen door Nederland Digitaal, de jaarlijkse landelijke conferentie die het kabinet dit jaar in Groningen organiseert, maar ook door de vele activiteiten rondom digitalisering die in deze periode in Noord-Nederland voor het brede publiek worden ingericht. Vanuit het kennisnetwerk Data Science willen we hier ook graag een bijdrage aan leveren.

Op woensdag 11 maart, 18 maart en 1 april 2020 staat de volgende Meetup (6e) van het kennisnetwerk Data Science gepland. De Meetup wordt gehost door het Samenwerkingsverband van Bronhouders voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (SVB-BGT). Het SVB-BGT is een van de partners van het kennisplatform “Wijs met locatie”, dat door de stichting Geonovum is opgericht. Onderdeel van dit kennisplatform is de werkplaats AI en locatiedata. Wijs met locatie is één van de deelnemers van de conferentie. De Meetup staat in het teken van neurale netwerken (Deep Learning). Het is een geavanceerd onderwerp maar wij zullen zorgen voor voldoende begeleiding zodat het voor alle deelnemers, ongeacht het kennisniveau, toegankelijk is en het een leerzame Meetup wordt.

De BGT is dé virtuele kopie (Digital Twin) van Nederland waarmee plannenmakers en beheerders in staat zijn om de fysieke ruimte doordacht in te richten en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. In de BGT worden alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen eenduidig vastgelegd. De inrichting van Nederland verandert dagelijks en met de BGT hebben we een overzicht van alle mutaties.

SVG-BGT wil graag de meerwaarde van AI aantonen voor de bronhouders van de BGT en daagt het kennisnetwerk uit om hier mee aan de slag te gaan. Kunnen we bijvoorbeeld op basis van data uit de Satellietdataportaal de BGT verbeteren of kunnen we signaleren wat verkeerd in de kaart staat? In eerste instantie kunnen we bepalen waar misschien vergunningsvrij nieuwe BGT-objecten zijn ontstaan die opgenomen moeten worden in de kaart. Later kunnen we zelfs verder gaan en dan kan je denken aan het voorspellen van onderhoud voor objecten of het optimaliseren van de invulling van de fysieke omgeving met kunstmatige intelligentie. Kortom, genoeg uitdagingen! Op de eerste avond van de Meetup zullen we een aantal concrete vraagstukken presenteren waar we mee aan de slag kunnen.

Praktische informatie:
Data: 11 en 18 maart + 1 april 2020
Locatie: Provinciehuis Groningen
Aanvang: 16.00 uur inloop, 16.30 start programma
Einde: circa 20.00 uur
Catering: Er wordt voor catering gezorgd

Voor meer informatie over de SVB-BGT:
https://www.svb-bgt.nl/

Aanmelden kan via de Meetup-pagina