‘Meer vrouwen in de ICT voorál van groot belang voor de noordelijke bedrijven’

“Meer vrouwen in de ICT? Daar ben ik absoluut voorstander van! Maar dan voorál omdat het goed is voor de bedrijven, die daarmee meer diversiteit in hun personeelsbestand krijgen. Juist dat is belangrijk.  De balans is nu namelijk niet goed. Wanneer er meer vrouwen bij de IT-afdelingen komen, dan brengen zij hun eigen talenten en sterke punten met zich mee, en daar kunnen bedrijven en instellingen alleen maar beter van worden.” Dat betoogt Liane Duit, social business strateeg bij Bossers & Cnossen, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in ICT-oplossingen.

Liane Duit behoort tot de relatief kleine groep vrouwen die werkzaam is bij een technologiebedrijf. Ze bekleedt haar functie nu ongeveer zes maanden. Voordat ze bij Bossers & Cnossen in dienst trad, werkte ze tien jaar bij een recruitment-bedrijf. Ze heeft geen specifiek technologische achtergrond: ze studeerde commerciële economie.

“Van mij zul je niet snel als argument horen dat het voor vrouwen zélf zo goed zou zijn om in de ICT te gaan werken. Ik denk namelijk dat het vooral goed is voor bedríjven wanneer er meer vrouwen bij komen die zich bezig houden met informatietechnologie. Diversiteit is zeer belangrijk en vrouwen zitten nu eenmaal wat anders in elkaar en stellen andere vragen dan mannen. Dat leidt tot meer succes. Om innovatiever te zijn is meer nodig dan alleen de technische kant, maar ook de communicatieve en creatieve kant is van belang.”

“Anderzijds denk ik wel dat vrouwen zelf ook echt goed moeten nadenken over de technologische ontwikkelingen die op ons af komen. Vrouwen die een duurzame carrière nastreven kunnen er niet omheen dat technologie steeds belangrijker is, en dat bedrijven die te weinig doen aan innovatie zeker het loodje zullen gaan leggen. Groei is simpelweg niet mogelijk zonder technologische innovatie.”

We spreken Liane naar aanleiding van een uitspraak van Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, die vindt dat er meer vrouwen in de ICT zouden moeten komen. Wat vindt zij van deze opmerking van de voorzitter van Samenwerking Noord?

“Daar ben ik het helemaal mee eens! Nederland scoort in Europa ontzettend laag wat betreft het percentage vrouwen in de ICT. Daar moeten we wat aan doen. Alleen gaat het mij er niet om dat vrouwen ‘door het glazen plafond’ zouden moeten: dat kunnen we best zelf. Nee: ik denk dat het in het belang van ondernemingen is wanneer er meer diversiteit is in het personeelsbestand. De balans moet terug!”, aldus Liane.

Volgens haar zijn er nu eenmaal verschillen tussen man en vrouw. “En als je teveel mannen hebt, dan lijkt het alsof het allemaal om techniek draait. Maar het gaat om ménsen, met allemaal eigen ideeën. Waar het om gaat in deze digitale transformatie is hoe mensen met elkaar samenwerken. Vrouwen stellen andere vragen, dus krijg je andere antwoorden.”

“En denk als vrouw niet dat wanneer je actief bent in de ICT, dat je dan de hele dag achter de computer zit om te programmeren. Technologie is zó veel meer!  Werken in communities door middel van collaboration tools, HR tools, gebruik maken van narrowcasting of chat apps. Het is veel veelzijdiger en afwisselender dan vrouwen vaak denken. Ik ben er overigens ook van overtuigd dat wie technologie niet omarmt, uiteindelijk op een doodlopende weg zit. Want in de toekomst zullen zeer veel activiteiten worden geautomatiseerd. Wie daar niet mee om kan gaan, wordt ingehaald door de millennials die nu afstuderen en enorm tech savvy zijn en zal z’n baan kwijt raken.”

Voor Liane zelf was dit ook de reden dat ze solliciteerde bij Bossers & Cnossen. “Ik adviseer iedereen die bij een bedrijf werkt dat technologisch/innovatief achterloopt, daar verandering in te brengen. Zorg voor een bedrijf dat kiest voor duurzame innovatie. Het is bovendien ook echt prachtig om te ervaren hoe het werken efficiënter én leuker wordt door het gebruik van technologie”, aldus Liane Duit.