“Meer vrouwen in de ICT? Ja, natuurlijk! Maar de grote vraag is vervolgens: hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Naar mijn mening begint het antwoord daarop echt bij de ouders. Zo kwamen er onlangs ouders met een zoontje en een dochter bij een workshop van Startup Kid, ons initiatief om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. Ik dacht: ‘Ha, wat leuk! Ook weer een meisje! Maar nee hoor: de jongen mocht blijven, en het meisje zei: ‘ik ga met mama shoppen!’.”
Dat zegt Marja Doedens, werkzaam als operationeel manager bij Goldmund Wyldebeast & Wunderliebe. Dat is een full service internetbureau dat webapplicaties, webdesign en andere digitale on-, en offline communicatie realiseert. Marja Doedens heeft naar eigen zeggen vooral een organisatorische, regelende functie. Ze is nu bijna een jaar werkzaam bij het bedrijf, met zeer veel plezier.
We spraken haar naar aanleiding van een uitspraak van Fred Hassert, voorzitter van de organisatie Samenwerking Noord. Volgens hem zou het een geweldige opsteker zijn voor de IT-arbeidsmarkt wanneer meer vrouwen die markt zouden betreden.
Marja Doedens is het daar zeer meer eens. Ze denkt dat je je eerst op kinderen en ouders moet richten om uiteindelijk meer vrouwen in de IT actief te krijgen. Zelf is Doedens niet opgeleid als ICT-er, al heeft ze wel altijd affiniteit met internet en technologie gehad. Ze is afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool en ging na het afronden van haar studie in 1998 in de IT werken.
“Ik kan het echt álle vrouwen aanraden om in de ICT te gaan werken. Het is een enorm groot misverstand dat je in ons vak de hele dag alleen maar achter de computer zou zitten. ICT is echt heel breed en veelzijdig. Niet alleen zijn er mensen nodig in techniek en programmeren, er worden bijvoorbeeld ook heel vaak mensen gezocht die goed zijn in regelen en in communicatie. Veel vrouwen hebben daar direct wel iets mee. Het is zelfs zo dat veel mannen die internet- of technologiebedrijven oprichten heel blij zijn wanneer er iemand komt die zaken voor hen regelt, want daar zijn zij dan weer niet zo goed in, of ze hebben daar geen belangstelling voor”, aldus Doedens.
Zelf heeft Marja van kinds af aan al gevoel gehad voor techniek en computers. “Mijn ouders hebben mij als kind naar De Jonge Onderzoekers laten gaan en computerles gegeven. Dat vonden zij doodnormaal, er werd niet eens over gesproken. Maar ik weet natuurlijk ook wel dat dat in heel veel gezinnen anders ligt; dat het vooral jongens zijn die worden gestimuleerd om iets technisch te doen.”
Overigens is het tegenwoordig ook zo dat het op basisscholen meestal vrouwen zijn die voor de klas staan: de mannen laten het afweten. “Dat is volgens mij de andere kant van precies dezelfde medaille. Het gaat om stereotype keuzes. Ik denk toch echt dat je dat alleen maar verandert wanneer je kinderen al heel vroeg kennis laat maken met techniek en computers. Net zoals ze leren tekenen en muziek maken horen ze ook te leren solderen, programmeren en knutselen.”
En daarom ook is ze namens Goldmund Wyldebeast & Wunderliebe betrokken bij het organiseren van kennismakingscursussen rond wetenschap en techniek voor kinderen, via het initiatief Startup Kid. “Ik ben er zeer van overtuigd dat het in elk geval een begin van een antwoord is. Ik zou ouders in elk geval willen oproepen om hun kinderen te stimuleren dat soort cursussen te volgen. Jongens, en zeer beslist dus ook meisjes. Want van een paar uurtjes op zo’n cursus leren ze heel veel meer over wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn dan van een paar uurtjes shoppen met hun moeder!”, aldus Marja Doedens.