Vier studenten van de opleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen werken het komende half jaar aan de doorontwikkeling van een mobiele applicatie waarmee familierelaties van zorgcliënten in kaart kunnen worden gebracht. Voor verpleegkundigen is dit een tijdbesparend hulpmiddel.
Een genogram is een grafische weergave van het familiesysteem en geeft inzicht in het familienetwerk van een patiënt. Momenteel worden genogrammen voornamelijk met de hand op papier getekend, wat een tijdrovend en soms frustrerend proces kan zijn. De applicatie maakt het voor verpleegkundigen mogelijk hun focus te verbreden tot de hele familie van de patiënt zodat zij vollediger en effectiever zorg kunnen verlenen.
ICT-studenten Bakr Kamil, Marijn Pool, Hofsep Zakharyan en Michaël van de Weerd raakten betrokken bij het project vanuit hun afstudeerspecialisatie Software Engineering. “Al snel zagen wij in dat er onder verpleegkundigen een grote vraag bestaat naar het product waar wij aan werken”, zegt student Michaël van de Weerd. “De reacties op onze applicatie waren zo enthousiast, dat we besloten om de app verder door te ontwikkelen. Onder de naam Blocknode zijn we een startup begonnen en worden we als nieuwe ondernemers het komende half jaar begeleid door Value050.”
Inmiddels is de basis voor het tweede prototype af en liggen de ideeën voor nieuwe toevoegingen klaar. Met de applicatie hopen de studenten de werklast van professionals in de zorg te kunnen verlichten en de aandacht voor het familiesysteem van cliënten te vergroten.
Het idee voor het project is ontstaan bij het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van lector Wolter Paans. Susanne Broekema, promovendus bij het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, is als opdrachtgever en onderzoeker verbonden aan het project. Het project is uitgevoerd in de Digital Society Hub; een innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool waar studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers met elkaar werken aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.