In Groningen is het project Startup Kid van start gegaan. De komende anderhalve maand zullen een groot aantal Groningse basisschoolleerlingen les krijgen in programmeren, zodat ze vanaf 9 december de lichtjes in de kerstboom op de Grote Markt kunnen bedienen.
Startup Kid organiseert workshops om kinderen enthousiast te maken over techniek. De jongens en meisjes tussen de zeven en twaalf jaar oud leren over programmeren, robotica en electronica. Maar ook Drones, Fashion Tech en Minecraft komen aan bod. Zij doen dit op kantoor van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe in Groningen, zodat de kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken hoe het is om te werken voor een techbedrijf.
“Het belang van programmeren op de basisschool is gelegen in het feit dat bijna elke toekomstige uitdaging van onze kinderen aan software gerelateerd is”, zo zegt Jacob Klaassen, CEO van Goldmund , Wyldebeast & Wunderliebe. “Het is niet alleen van belang dat onze kinderen aan deze software kunnen bijdragen, maar ook dat ze zich op zijn minst bewust zijn dat hun leven in grote mate zal worden beïnvloed door software.”
Op basis hiervan is een samenwerking gezocht met SKSG Kinderopvang die ook naschoolse opvang verzorgen. Voor SKSG is een lesprogramma ontwikkeld om kinderen te leren programmeren. Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe leidt de pedagogisch medewerkers op, zodat zij het lesprogramma kunnen uitrollen over de locaties. Honderd van deze kinderen starten vandaag met het programmeren van de kerstboom in Groningen. Eind november volgen ze workshops waarin ze alvast oefenen op echte verlichting en vanaf 9 december mag elke dag een andere groep kinderen de 2000 lampjes van de echte boom op de Grote Markt bedienen.
Het project is een samenwerking tussen Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe, de Gemeente Groningen, Groninger City Club en de SKSG Kinderopvang. De gemeente Groningen en Groninger City Club ziet verdieping in techniek als een belangrijke maatschappelijke waarde. Daarnaast versterkt het volgens het gemeentebestuur de economische basis van de stad en past het binnen de doelstelling om Groningen neer te zetten als een startup stad.
Het idee om de kinderen te leren programmeren met behulp van de kerstboom op de Grote Markt is gebaseerd op het Amerikaanse project ‘Made with Code’. Daarbij programmeerden meisjes uit het hele land in het bijzijn van president Obama de kerstboom voor het Witte Huis.