Erevoorzitter Fred Hassert wil van Samenwerking Noord een ‘moedige organisatie’ maken

De digitalisering van de samenleving gaat ongekend snel. Zeker in deze corona-tijd blijkt het een groot geluk bij een ongeluk dat digitalisering het thuiswerken op allerlei manieren mogelijk maakt. Noord-Nederland speelt daarin een vooraanstaande rol. Er zijn hier relatief veel bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij die digitalisering van de bedrijvigheid. Dát het Noorden inmiddels een regio is met een prominente IT-bedrijfstak is mede te danken aan onze vereniging die onlangs haar tienjarig bestaan vierde: Samenwerking Noord.

Samenwerking Noord heeft sinds haar oprichting als ambitie de IT-sector in het Noorden te versterken, onder meer door organisaties en hun medewerkers die strategisch werken met IT met elkaar te verbinden en de medewerkers hier in het Noorden een zo aantrekkelijk mogelijke arbeidsmarkt te bieden.

Dat is uitstekend gelukt. Maar voor Fred Hassert is dat geen reden om voldaan achterover te hangen. Volgens hem kan het Noorden zich nog verder ontwikkelen tot de IT-regio “par excellence” van Nederland.

“Er zijn nog steeds zaken waar ik van droom!”, stelde Hassert tijdens de jubileumviering in Groningen op 28 oktober, in de Statenzaal van het provinciehuis van Groningen. Tijdens de bijeenkomst, later voortgezet in café-restaurant ’t Feithhuis, waren zes van de acht oprichters van Samenwerking Noord aanwezig.

Onder meer Machiel van der Schaaf, voerde als voorzitter van de Ledenraad het woord. Fred Hassert – die tijdens de bijeenkomst werd benoemd tot erevoorzitter – mocht het slotwoord uitspreken. Daarin gaf hij aan blij te zijn dat inmiddels tachtig grote bedrijven en instellingen zijn aangesloten, maar dat er ook nog een wereld te winnen is.

“De arbeidsmarkt bijvoorbeeld, is altijd een uitdaging en IT is ‘hot en hip’, dat is al jaar en dag zo, ook al bij de oprichting. Maar we moeten daar als SN wel iets mee. We moeten in Noord-Nederland meer bieden dan alles wat beneden “de greppel van Meppel” de talenten lokt. Aantrekkelijke traineeships opzetten of gezamenlijk pools van professionals creëren op allerlei gebieden zoals functioneel beheer, Security, BI/data etc. Daarmee kunnen we de krapte aanpakken en voor de medewerkers ook iets extra’s bieden, evenals voor de organisaties. En stages bieden voor docenten zodat hun kennis nog beter aansluit bij het hier en nu! “

“Ook zou ik nóg meer samenwerking willen met andere organisaties in het Noorden. Zoals de Noordelijke Online Ondernemers (NOO), Noorderlink of het Inkoop Platform. Door meer samen te werken kunnen we een beter antwoord geven op de krapte op de arbeidsmarkt”, betoogt Fred.

Volgens hem zou Samenwerking Noord zelf op een actieve manier met initiatieven kunnen komen. “Laten we kijken hoe we als Samenwerking Noord een moedige samenwerking kunnen worden. Bijvoorbeeld door samen met de succesvolle bedrijven van morgen (startups), nieuwe ontwikkelingen te testen, bouwen, opschalen en business modellen ontwikkelen. Nieuwe techniek en innovaties binnenhalen, imago versterken, aantrekkelijkheid vergroten maar ook meewerken aan ondernemingen. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten.  Het beste van grote organisaties combineren met ondernemerschap om impact en verandering te versnellen en snel toegang te krijgen tot nieuwe technologie”.

Ook is er volgens Hassert moed voor nodig om MKB-bedrijven te helpen. “Laten we kijken hoe we onze kennis, kunde en organisatiekracht kunnen inzetten voor bijvoorbeeld MKB-bedrijven die nu vaak niet weten wat de volgende stap is en die onze hulp kunnen gebruiken. Als je daar iets voor kunt verzinnen en mkb-bedrijven helpt, dan doe je aan talentontwikkeling, en creëer je een startup scene. Dat is goed voor die bedrijven, goed voor je eigen organisatie en uiteindelijk ook goed voor de arbeidsmarkt in het Noorden”.

Onlangs las Hassert nog een kop in de Volkskrant. “We hebben geen tekort aan personeel maar aan visie“.  “Dat is raak omschreven. Laten wij de komende jaren daarom werken aan die visie. Een visie die het noorden sterker en unieker maakt, laat ze in de rest van Nederland naar ons snakken (als geboren Limburger moest er wel een Gronings woord in de toespraak..) en dat we maatschappelijk nog relevanter worden dan we dat nu al zijn”, aldus voorzitter én erevoorzitter Fred Hassert.