Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

Digitale Top: We zullen Nederland laten zien hoe Noorden het anders doet, en digitaal stráalt!

De Noord-Nederlandse ICT-wereld staat komende maand maart in het teken van de ‘Digitale Top’, officieel de ‘Conferentie Nederland Digitaal’ geheten. Het is de tweede keer dat dit op verzoek van de Tweede Kamer door het kabinet georganiseerde evenement, wordt gehouden. De conferentie is gewijd aan de digitalisering van onze samenleving en onze economie.

Voor het Noorden is het een fantástische kans om aan de rest van Nederland te laten zien wat we hier allemaal op digitaal gebied te bieden hebben, tijdens deze prestigieuze bijeenkomst van maandag 16 tot en met vrijdag 20 maart. Al starten we al iets eerder op 13 maart met de Digi-Doedag in Emmen en 14 maart in Groningen/Leeuwarden en Delfzijl. Op alle dagen zijn veel noordelijke bedrijven en scholen vertegenwoordigd in Martiniplaza, waar het programma grotendeels wordt gehouden.

Dat het kabinet waarde hecht aan de top blijkt wel uit het feit dat ook minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken, naar Groningen komen. Evenals minister Ingrid van Engelshoven van OCW en minister Arie Slob van voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

“We hebben hier in het Noorden dan ook alles uit de kast gehaald om heel Nederland te laten zien wat we hier allemaal kunnen. Maar als je me vraagt waar ik me nu het meest op verheug, of wat ik het líefst zou willen laten zien, dan is dat niet het tonen van een bepaalde oplossing, dienst of ontwikkeling ofzo. Maar wel het feit dat we het in Noorden ánders doen, en dat we een ecosysteem hebben dat afwijkt van de rest van Nederland.”

“Want wat écht heel bijzonder is, is het feit dat we hier heel goed samenwerken met onderwijs, ondernemers  & overheid. Wij vinden dat allemaal maar normaal en heel gewoon, maar dat is niet zo. In andere delen van Nederland werkt ieder voor zich. En dat dat in het Noorden bijzonder vruchtbaar is, waardoor de ICT industrie zich hier uitstekend ontwikkelt. Dat willen we laten zien en proeven, en wel op zó ’n manier dat mensen na afloop zeggen: daar hadden we nog veel meer van mee willen maken, en ‘hier komen we nog eens terug!’.”

Speciale website
Voor wie wil weten wat we allemaal gaan doen en willen laten zien tijdens deze vijfdaagse Digitale Top, is er een website ontwikkeld: Noordendigitaal.nl Daarop dus interessante activiteiten, zoals:

ICT.OPEN
Dat onderdeel – een conferentie voor Nederlands ICT – onderzoek is met name bedoeld voor de vakwereld en is op dinsdag 17 en woensdag 18 maart. Meer dan vijfhonderd wetenschappers en onderzoekers uit het bedrijfsleven, werkzaam in alle disciplines van de ICT komen dan samen om ideeën uit te wisselen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Digitaal Talent Dag
Maandag 16 maart is door het ministerie van OCW uitgeroepen als de ‘Digitaal Talent Dag’, en deze richt zich op het ontwikkelen en behouden van talent in Nederland in al zijn facetten. Van digitale vaardigheden en soft skills, tot innovatieve research en development.

Nederland Digitaal Dag
De Nederland Digitaal Dag is op donderdag 19 maart. Tijdens deze Nederland Digitaal Dag werken deelnemers in rondetafelgesprekken, workshops en presentaties samen aan de ambitie om Nederland tot de digitale top van de wereld te laten behoren. Nationale sprekers geven hun visie op wereldwijde, Europese en Nederlandse ontwikkelingen.

Programma in Groningen
Behalve dat er een programma is in Martiniplaza, is er ook nog een side-programma in de stad gedurende 14 t/m 19 maart:

  • Een 5G battle op 14 en 15 maart bij de Energy Barn (Zernike Campus)
  • Mini Masterclass Digitale Transformatie op maandag in het provinciehuis door samenwerking Noord en GDBC.
  • Op maandag bij DOT ‘Techtalk’ met Marcel Broersma (RUG) en Kim van der Esch (mr. Chadd)
  • Op dinsdag in Het Kasteel: ‘Inspire, Learn en connect’, voor werkzoekenden
  • Op donderdag ‘Innovatiemarkt Samenwerking Noord’ in het Provinciehuis als afsluiting van de Conferentie Nederland Digitaal
  • Op maandag een avond over digitalisering van de arbeidsmarkt en toekomst, georganiseerd door de commerciële club in het Academie gebouw, met als dagvoorzitter Jort Kelder.
  • En zo zijn er nog meer digitale activiteiten in de stad!

Voor het grote publiek
Voor het grote publiek zijn er de DoeDigiDagen. Vijf bijzondere gebouwen in Noord-Nederland zetten vrijdag 13 en zaterdag 14 maart hun deuren wijd open om het grote publiek kennis te laten maken met de nieuwste trends op het gebied van digitalisering. Dat zijn de Health Hub in Roden, Blokhuispoort in Leeuwarden, Technologies Added in Emmen, het Noorderpoort in Delfzijl en het Forum in Groningen. Het zijn dagen voor het hele gezin (van 6 tot 99 jaar) waarin doen, ervaren en beleven centraal staan.

Kortom; een groot aanbod van activiteiten om zelf, met je vrouw en kinderen én met je grootvader naar toe te gaan! Kom kijken en laat je inspireren!

We laten deze week dus heel mooi zien hoe het Noorden straalt op het gebied van digitalisering, en dat samenwerking bij ons op één staat. En laten we kijken of we hier een vervolg aan kunnen geven!