Ons nieuwe interactieplatform MijnSN is gelanceerd! Log in als lid en ontdek het nu!

Digital twins hebben potentieel maar organisaties stappen niet zomaar in

Een digital twin kan gezien worden als een digitale replica van een fysiek op object of een proces in een virtuele omgeving, waarbij hun functionaliteit, hun kenmerken en hun gedrag wordt gesimuleerd. Een viertal student consultants van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde onderzocht voor Samenwerking Noord de mogelijkheden voor de toepassing van digital twins. De studenten legden hun focus primair op toepassingen in de context van watermanagement, maar de uitkomsten zijn ook breder toepasbaar. Anastasia Karta, Maria Batalha, Pelin Özalp en Thom Dijkstra interviewden diverse collega’s uit ons netwerk en daarbuiten en deden een uitgebreide literatuurstudie. Het project werd begeleid door Bas Baalmans vanuit het Groningen Digital Business Centre van de Rijksuniversiteit Groningen. Wijnand Aalderink was namens Samenwerking Noord de opdrachtgever van de student consultants.  

De vier student consultants presenteerden hun onderzoek in een digitale lunchsessie op 27 juni, waarin ook een inhoudelijke bijdrage werd geleverd door Joyce van de Velde van Ordina, expert op dit onderwerp. In de bijeenkomst werd duidelijk dat er veel vormen van digital twins bestaan, en dat ze in veel domeinen soms net anders worden toegepast. De opname van deze lunchsessie is voor leden terug te vinden op de terugkijkpagina. 

Uitdagingen 

De studie heeft aangetoond dat de implementatie van digital twins binnen het SN-netwerk zich in een vroeg stadium bevindt. Hoewel er al een solide basis van data en samenwerking tussen verschillende organisaties is, is de implementatie van een digital twin binnen watermanagement nog niet gerealiseerd. Dit heeft te maken met de uitdagingen die de implementatie met zich meebrengt. Een van de grootste uitdagingen is het harmoniseren van datasets en het overtuigen van stakeholders van de toegevoegde waarde van een collectieve digital twin-implementatie. Het onderzoek laat ook zien dat het grootste obstakel voor de implementatie een gebrek aan vertrouwen in de technologie is. Dit wantrouwen ontstaat doordat veel stakeholders de technologie moeilijk te begrijpen vinden, aldus het rapport.  

Een SWOT Analyse maakt onderdeel uit van het rapport over Digital Twins 

Belangrijke voordelen 

Toch zijn er belangrijke voordelen van het implementeren van digital twins, zoals internationale voorbeelden laten zien: denk aan het doen van nauwkeurige voorspellingen, geoptimaliseerde besluitvorming en proactief onderhoud, wat leidt tot verhoogde operationele efficiëntie en beter risicomanagement. Bovendien kunnen digital twins de samenwerking verbeteren, strategische planning versterken en zowel de veiligheid van werknemers als van de samenleving vergroten, met minimale financiële barrières, zo blijkt uit de literatuur. Bovendien kunnen digital twins, gecombineerd met AI en IoT, de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van projecten verder vergroten. Dit maakt het van belang om de toepassing van deze technologie binnen en tussen organisaties verder te verkennen en op te pakken. Voor Samenwerking Noord en haar leden liggen hier gezamenlijke kansen, aldus de student consultants. 

Meer lezen? 

Het Engelstalige onderzoeksrapport ‘The Potential of Digital Twins’ is beschikbaar met een Nederlandstalige managementsamenvatting