“Je kunt werken in de IT en je kunt werken mét IT. Werken in de IT is een keuze, werken mét IT geldt voor iedereen. De enige constante is verandering.” Met die eye opener trapte Jeroen Bos op 20 juni de door Bossers & Cnossen en Samenwerking Noord georganiseerd kennisbijeenkomst ‘Werken met IT’ af.
Jeroen Bos heette, samen met B&C-collega’s Nynke Jongstra en Hero Visser, iedereen welkom met een presentatie vol pakkende filmpjes, slogans om over na te denken en een verklaring voor waarom er in hemelsnaam in sommige organisaties wel 61 mailtjes nodig zijn om tot een beslissing te komen…
De strekking van Bos’ betoog was duidelijk en helder: 21st century skills zijn eigenlijk veel belangrijker zijn dan een diploma. Het was één van zijn uitdagende stellingen, die gezamenlijk leidden tot een boeiende middag met niet alleen ‘ja-wat-herkenbaar-knikkers’, maar ook met kritische vragen. Want een verhaal houden voor een groep pas afgestudeerde HBO-ers zorgt nu eenmaal voor een andere dynamiek dan wanneer je voor een groep staat waarvan de leeftijd ietsje hoger ligt!
Op bijvoorbeeld de vraag wie er binnen zijn of haar eigen organisatie met bijvoorbeeld Microsoft Teams werkt, gingen maar weinig armen de lucht in. We blijken met z’n allen toch nog altijd liever te communiceren via de mail.
Bos is dan ook van mening dat de sleutel tot het succesvol inpassen van efficiëntere IT-middelen ligt in de focus op het gedrag van de gebruiker en niet op techniek zelf. Cognitieve flexibiliteit, het vermogen om gedrag (of gedachten) aan te passen aan de veranderende eisen, prioriteiten en verschillende perspectieven binnen een IT-omgeving, is daarin onmisbaar.
Daarop aansluitend zorgden de stellingen ‘wat is nu holocracy’ en ‘hoe organiseer je zelfsturende teams’ voor nogal wat hersenkrakers onder de aanwezigen. Een vervolg op deze inspirerende kennissessie kan dan ook bijna niet uitblijven!