Een zaal vol kinderen die spelenderwijs kennismaken met alle facetten van de ICT: dat is heel in het kort het concept van CoderDojo. Deze ‘leerspeeltuinen’ zijn in steeds meer plaatsen te vinden. Eén van de drukst bezochte CoderDojo’s in het Noorden is die in de Leeuwarder Blokhuispoort. Connect.frl, de organisatie die is opgericht om de IT-arbeidsmarkt in de regio Leeuwarden te versterken, is één van de drijvende krachten achter de maandelijkse events. “Als we willen dat meer kinderen voor de ICT kiezen, moeten we ze daar al op jonge leeftijd enthousiast voor maken”, zo zegt Nienke Hoeksma, bestuurslid van Connect.frl en één van de aanjagers van CoderDojo Leeuwarden.
CoderDojo is een van oorsprong Ierse beweging die in de afgelopen jaren wereldwijd navolging heeft gekregen. Momenteel opereren bijna 1500 programmeerclubs volgens het CoderDojo-concept. Dat wil zeggen: gratis bijeenkomsten waar kinderen van 7 tot 17 jaar met open source-software aan de slag kunnen onder begeleiding van vrijwillige coaches. “De jongste deelnemers kunnen op een creatieve manier leren programmeren met Scratch, voor de wat oudere deelnemers bieden we een HTML-gedeelte en vanaf 13 jaar kunnen ze aan de slag met het programmeren van robotjes of onze Raspberry Pi’s.”
Volgens Hoeksma is het van belang dat juist deze leeftijdsgroep enthousiast wordt gemaakt voor de ICT. “Programmeren is nog steeds geen vast vak in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar als je wilt dat ze na die periode doorstromen naar de ICT-gerelateerde MBO- en HBO-opleidingen, zul je ze natuurlijk eerst enthousiast voor het vak moeten maken. We werken dan ook nauw samen met het beroepsonderwijs om te laten zien wat daar allemaal voor leuks.’
CoderDojo Leeuwarden ging in 2015 van start op initiatief van Connect.frl, de gemeente Leeuwarden en Ziggo. “De respons was eigenlijk direct ontzettend goed”, blikt Hoeksma terug. “We zijn begonnen met het versturen van uitnodigingen voor kinderen van werknemers van bij Connect.frl aangesloten organisaties. Later zijn we ook scholen gaan benaderen en inmiddels komen er maandelijks zo’n 60 kinderen op onze CoderDojo’s in de sportzaal van de Blokhuispoort af.”
Daar staat elke keer een team van tien tot vijftien vrijwillige coaches klaar om de kinderen te begeleiden. “We hebben echt een leuk en betrokken team, dat ook buiten de events samenkomt. Bijvoorbeeld om te kijken hoe we elk kind zo goed mogelijk maatwerk kunnen bieden. Het ene kind pikt het programmeren wat sneller op dan de ander en je wilt het natuurlijk wel voor iedereen uitdagend houden.”
Er komt dus best veel kijken bij het organiseren van de Dojo’s. En dus zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. “En daarvoor hoef je echt niet meteen zelf een programmeerexpert te zijn”, geeft Hoeksma aan. “We draaien volledig op donaties, subsidies en vrijwilligers, dus alle hulp is welkom.”
Klik hier voor meer informatie over CoderDojo Leeuwarden of vind hier een CoderDojo bij jou in de buurt.
Wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren, kijk dan eens hier.