“We slagen er in het Noorden steeds beter in om de braindrain naar de Randstad te stoppen. Er zijn hier steeds meer interessante en goed presterende bedrijven waar noordelijke IT-afgestudeerden graag willen werken. Ook een initiatief als “Samenwerking Noord” doet haar best om de arbeidsmarktperspectieven te verbeteren. En dat is dan ook één van de redenen waarom wij ons graag aansluiten bij Samenwerking Noord.”
Dat zegt Bob Platel, business manager bij ilionx in Groningen. Deze ICT-dienstverlener is gevestigd op de bovenste etage van een groot kantoorpand waarin ook Maupertuus is gevestigd, een van markantste bedrijfspanden aan de Laan Corpus den Hoorn.
Bij ilionx in Groningen werken 150 mensen. Het bedrijf heeft Groningse roots en een zeer groot Gronings en noordelijk netwerk en maakt het deel uit van de landelijke ilionx groep, waarvan het hoofdkantoor in Utrecht is gevestigd. Ilionx is een algemene ICT-dienstverlener, vooral gericht op Microsoft (365). De medewerkers zijn er actief op verschillende niveaus van het software gebruik: ict-infrastructuur, applicaties en informatie. Daarnaast heeft Ilionx diverse specialisaties, zoals data science, kunstmatige intelligentie (A.I.), SharePoint/O365 en applicatie packaging.
Artificial Intelligence
“Onze A.I.-afdeling groeit mooi door. Momenteel houden al vijf mensen zich full time bezig met artificial intelligence en een veelvoud in deeltijd. Het is voor Noord-Nederland belangrijk dat we die kennis ook in onze regio hebben. De verwachting is dat er steeds meer vraag komt naar deze kennis, en wij zijn er in elk geval zeer serieus mee bezig”, zegt Platel.
Volgens Bob Platel heeft hij als business manager de mooiste baan van het bedrijf! “Ik hoef alleen maar behoefte en kennis bij elkaar te brengen”, zegt hij met een lach. Dat gaat hem dan kennelijk wel goed af, want illionx is inmiddels een begrip geworden in de noordelijke IT sector. Waarom heeft het bedrijf zich gemeld als lid van Samenwerking Noord?
“Ik ken Samenwerking Noord al geruime tijd, en had er al van gehoord toen het alleen nog een samenwerkingsverband voor overheidsafdelingen was. Maar een paar jaar geleden werd de vereniging ook opengesteld voor particuliere bedrijven, en ik hoorde steeds vaker van collega ICT-dienstverleners dat zij er lid van werden, en dat wilde ik ook”, aldus Platel.
“Dat ik lid wilde worden van Samenwerking Noord is omdat de helft van onze klanten overheidsorganisaties zijn, en die hoop ik bij de vereniging te kunnen ontmoeten. Maar wat ik ook waardevol vind is het delen van kennis. Dat gebeurt bij Samenwerking Noord, en dat is in de basis ook hetgeen wij doen. En op de derde plaats hoop ik er ook kennis op te doen bij een van de vele thematische bijeenkomsten.”
Volgens Bob Platel is de platform-functie van Samenwerking Noord van grote waarde. “Het opdoen van domeinkennis van je klant is van doorslaggevend belang voor je succes. Daarnaast is het waardevol dat je meer met elkaar omgaat, ook op een andere manier dan digitaal, en ook zonder dat daar direct een opdracht aan ten grondslag ligt.”
Over vijf jaar
Dankzij Samenwerking Noord hoopt Platel ook op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen op IT-gebied. De ontwikkelingen in de sector gaan razendsnel. Heeft hij zelf enig idee hoe de IT-wereld er over vijf jaar uit ziet? “Nee, dat is bijna niet te voorspellen. Maar zeker is wel dat de ICT-sector alleen nog maar aan belang zal winnen voor de samenleving. Door de technologische vooruitgang zal er steeds meer mogelijk worden, en daardoor zal de ICT-sector groter worden. Er zullen werkvelden ontstaan die je je niet vóor kunt stellen. Het enige dat je kunt doen is proberen bij te blijven, zoals wij doen op het gebeid van artificial intelligence. En lid worden van Samenwerking Noord natuurlijk”, aldus Bob Platel.