Het aantal ICT-studenten verdubbelde het afgelopen jaar bij het Alfa-college. Ook voor aankomend studiejaar zit er een groei in aanmeldingen bij de opleidingen ICT-beheer en Applicatieontwikkeling. “We zien dat al onze ICT-studenten aan de bak komen, want er is een grote vraag naar ICT-specialisten. Er is een tekort aan hbo’ers, maar ook mbo’ers vinden heel makkelijk werk”, vertelt Jan van Rouwendal, projectmanager ICT Academy van het Alfa-college. Om zijn ICT-studenten zo goed mogelijk klaar te stomen voor hun toekomstige werkveld, werken zij sinds dit studiejaar structureel twee dagen in de week aan real life-projecten van allerlei opdrachtgevers.
Zelf bepalen hoe je leert
Binnen deze nieuwe onderwijsmethode voeren studenten allerlei innovatieve ICT-opdrachten uit voor klanten als Espria, De Trans, Stichting ZON en Gemeente Emmen. Vaak zijn ze dan onderdeel van een werkgroep, waarin ze hun werk zelf moeten begeleiden en afstemmen. Hierdoor oefenen ze hun sociale skills – onderdeel van de ’21st century skills’ – optimaal. “Daarnaast leren onze studenten nu veel meer volgens hun eigen tempo”, gaat Jan verder. “Ze moeten bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen, maar kunnen zelf de volgorde daarin bepalen. Klassikaal lesgeven doen we dan ook niet echt meer; onze docenten zijn nu meer coach. Onze studenten gaven aan dat zo’n onderwijsvorm veel beter past bij hun behoeftes.”
Succesverhaal uit Hoogeveen
Dat er in de praktijk genoeg kansen liggen voor mbo ICT-studenten, bewijst de 31-jarige Adis Nazareet. Als 9-jarig jochie vluchtte hij – samen met zijn ouders, oma, en twee jongere broertjes – uit Bagdad, op zoek naar een veiligere plek om te wonen. Ze belandden in Nederland. Na zijn vmbo-opleiding koos Adis voor de studie ICT bij het Alfa-college. Hoewel hij in het begin een ‘onderuitgezakte student’ is, die het liefst spelletjes speelt tijdens de les, ontpopt Adis zich tijdens een stage in het buitenland tot gemotiveerd ICT-talent. Bij de ambitieuze Canadese ICT-ondernemer Evan Carmichael ontdekt Adis dat er meer in hem zit dan hij zelf dacht. “Door naar Canada te gaan, stapte ik alweer volledig uit mijn comfort zone. Ook daar moest ik snel mijn draai vinden en werd ik gedwongen mijn best te doen. Mijn stage werd voor mij een heel leerzame tijd. Ik bleef er uiteindelijk drie jaar, waarin ik na mijn studie als zelfstandig ondernemer aan de slag bleef voor dit grote ICT-bedrijf.”
Nadat hij terug is in Nederland, begint Adis op het zolderkamertje van z’n ouders in Hoogeveen als zzp’er zijn eigen onderneming: Team Adis. Wat zijn bedrijf, Team Adis, in een notendop doet? “Wij helpen ondernemers hun doelgroep te bereiken en richten ons daarbij specifiek op online adverteren. Het unieke aan onze werkwijze is dat we pas echt voor een opdrachtgever aan de slag gaan als onze manier van adverteren bewezen rendement gaat opleveren.”
Dat Adis en zijn team goed werk leveren, heeft Google inmiddels ook erkend. Team Adis is namelijk sinds een tijdje officiële Partner van Google. Beide partijen werken nauw samen en het team van Adis wordt regelmatig bijgeschoold om de kwaliteit van het werk te kunnen blijven garanderen. “Het gaat goed met ons bedrijf en daarom willen we in 2018 nog verder gaan uitbreiden en voor grotere – misschien wel internationale – klanten aan de slag gaan. De kick voor mij in dit werk blijft wel altijd hetzelfde: het ontastbare tastbaar maken. Kansen zichtbaar maken en omzetten in duidelijke resultaten. Alsof je elke keer weer laat zien dat je écht naar de maan kunt vliegen.”
Een tweede Apple
Als het aan Adis ligt wil hij tijdens zijn reis nog veel nieuwe avonturen beleven. Hij richt zich dan ook het liefst op de toekomst en kijkt niet vaak achterom naar Canada en Irak. “Maar ik weet wel dat ik veel te danken heb aan het lef en de houding van mijn vader om uit je comfort zone durven te stappen, wat er ook toe heeft geleid dat we in Nederland terechtkwamen. En ik vind het mooi om anderen te inspireren met mijn verhaal, zoals huidige ICT-studenten die nu denken: schijt, ik stop ermee. Dan zeg ik: word wakker, ontdek wat je écht leuk vindt om te doen binnen dit vak en vind je eigen weg.” En zo zou het zomaar kunnen dat Adis’ droom straks uitkomt: “Een tweede Apple die verrijst in Hoogeveen!”