Samenwerking Noord werkt aan een plan om te komen tot een ‘adoptieprogramma’ voor studenten. Doel van dit programma is om studenten al tijdens hun studie kennis te laten maken met noordelijke bedrijven. Dat vergroot de kans dat zij na afloop van hun studie weten dat er veel mooie bedrijven zijn in het Noorden, en dat ze er daarom sneller voor kiezen om in onze regio een baan te zoeken.
Volgens Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, weten veel studenten niet hoeveel het Noorden nu werkelijk te bieden heeft aan interessante bedrijven. “Veel studenten weten niet dat hier in het Noorden volop interessante werkgevers zijn. Soms kennen ze de namen wel, maar weten ze niet welke gave dingen bedrijven als Voys en Target Holding doen. Of dat de RDW intensief bezig is om big data te gebruiken en vooruitstrevend onderzoek doet naar zelfrijdende auto’s. En dat er in de toekomst een rijbewijs voor een auto komt, in plaats van voor bestuurders. En zo zijn er nog véel meer interessante bedrijven en instellingen in het Noorden die hele mooie dingen doen. Het gaat er alleen om dat wij ze aan de studenten laten zien en dat ze er sfeer kunnen proeven’, zo betoogt Hassert.
“Want onbekend maakt onbemind!” Dat geldt zeker ook voor de noordelijke arbeidsmarkt. Omdat veel studenten niet weten wat er hier allemaal te koop is vertrekken ze uit een soort automatisme na afloop van de studie maar naar de Randstad. Om die situatie te veranderen wil Samenwerking Noord het adoptieprogramma ontwikkelen, en dan liefst samen met andere organisaties als de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) of Connect Frl in Friesland.
Voor de bedrijven hoeft het adoptieprogramma niet te leiden tot veel extra ‘gedoe’. “Zo’n programma kan er bijvoorbeeld uit bestaan dat studenten enkele dagen per jaar worden ontvangen om hen te tonen wat er allemaal voor activiteiten plaatsvinden binnen de organisatie”, aldus Hassert.
Overigens is het Adoptieprogramma nog volop in ontwikkeling en kijken de initiatiefnemers ook naar samenwerking met andere partijen die zoiets mogelijk kunnen maken en er al ervaring mee hebben. Hassert: “En mogelijk kan het uitwerken van het adoptiepogramma ook verder worden opgepakt door studenten HRM, als stage-opdracht, waarin ze dan ook contacten leggen met scholen. Dan slaan we meerdere vliegen in één klap.”