Gamification & Serious gaming


15 februari

14.00 – 17.15 uur

Provinciehuis Groningen (Martinikerkhof)

Let’s play a game! Door het toepassen van gamification (gebruik van spel elementen) of het inzetten van serious gaming  kan je meer bereiken dan met traditionele methoden! Meer enthousiasme, hogere betrokkenheid, positievere leerervaring, echte gedragsverandering en nog vele andere voordelen.

0,00175,00 excl. BTW

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord?
Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Wil je afmelden?

Dat kan tot 24 uur van tevoren, maar het liefst zo snel mogelijk.

Afmelden

Heb je vragen?

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

FAQ

Over dit event

Tijdens dit event hoor je waarom DUO, Xtract, NHL Stenden, Eraneos en andere leden voor gamification of het ontwikkelen van serious games hebben gekozen.  Je gaat niet alleen luisteren, je gaat zelf ook de kracht van gamification en serious gamingervaren door actief mee te doen. Een virtueel escape room, een fysiek serious data game of één van de andere spellen; waar kies jij voor? 

Programma

13:30 Inloop

14:00 Opening door de dagvoorzitters  

14:05 Panelgesprek met:

• Daan Kramer, Eraneos
• Jurian Jilderda, Product Owner DUO
• Michel Wekema, Concernfunctionaris Informatiebeveiliging Provincie Groningen
• Tessa Oosterwijk- Entius, Masterstudent Serious Gaming NHL Stenden
• Steven de Rooij, Senior Docent-onderzoeker Master serious gaming NHL Stenden
• Arjan van Houwelingen, Docent-onderzoeker Hanzehogeschool Groningen

14:45 Pauze  

15:00 Break-out sessies 

Kies 1 van de 8 sessies: 

1. Crisismanagement Simulatie ‘Ransom(A)ware’
Cyberaanvallen zijn voor ondernemingen en organisaties aan de orde van de dag. Meestal liggen de goedbedoelde plannen klaar. Maar wat doe je echt als het zo ver komt? Kom jij ook in actie?

Met deze online serious game beleef je zelf zo’n crisis: je bent lid van het crisisteam die de effecten van een ransomware aanval moet oplossen. Ervaar zelf hoe je zo’n complexe crisis moet besturen en hoe je de effecten ervan kan minimaliseren. Want wie is nu de echte vijand?

Martin Molema (NHL Stenden) heeft de game ontworpen en zal deze begeleiden. Het spel wordt gespeeld op het online platform www.crisisgame.nl. Na afloop is er tijd om te reflecteren op de resultaten.

Je speelt het in een groep van maximaal 15 personen. Het is noodzakelijk om je eigen laptop mee te nemen.

2. De Data Serious Game
Data kan heel waardevol zijn voor jouw organisatie, maar dit is alleen als de data goed is en goed wordt gebruikt. De Data Serious Game helpt op een interactieve manier om de bewustwording te vergroten. Met de game worden onderwerpen als gegevensmanagement, datagedreven werken en het belang van het goed vastleggen van informatie praktisch en tastbaar gemaakt. Als deelnemer ondervind je wat de waarde is van het hebben van goede data. Hierna kun je de stappen in de eigen organisatie zetten om meer datagedreven te worden.

De sessie wordt verzorgd door Vince Nijboer (Data Consultant), Sander Bus (Data Consultant) en Maarten Cornelissen (Managing Partner), bij Xtract.

Dit spel wordt gespeeld met maximaal 12 personen.

3. Escape into Learning: DUO’s Gamified Education
De collega’s van DUO hebben ruime ervaring met geautomatiseerd testen en opleiden. Zij zijn een groot voorstander van “gamified learning”: op een voor hen kenmerkende manier de cursisten op een aantrekkelijke wijze iets te leren.

Jurian Jilderda (Product Owner), Reinder Riedstra (Test Engineer) en David Groen (Test Engineer) vertellen  waarom zij hier fan van zijn, hoe ze dit concreet inzetten binnen DUO en wat ze geleerd hebben bij het inzetten van deze vorm van kennisoverdracht. Zij hebben onder andere een digitale escape room gemaakt: op een bijzondere manier leren de cursisten API testen, een ervaring voor de REST van hun leven.

Om hier zelf ook een stukje van te ervaren staat hun digitale escaperoom klaar, lukt het jou om als eerste alle puzzels op te lossen?

Er is geen maximum aantal deelnemers. Het is noodzakelijk om je eigen laptop mee te nemen. 

4. Lean Game Continu Verbeteren: ‘Van Fuzz naar Flow’
In deze lean game ga je aan de slag met continu verbeteren, ontdek je bottlenecks en creëer je flow in jouw proces. Deze workshop zal worden gegeven door Ruud Peters (Master Black Belt) en Chantal van Leijsen (Green Belt) van Xtract. Zij nemen je mee in de complexe wereld van zorgprocessen in combinatie met een lean manier van werken.

Dit spel wordt gespeeld met maximaal 12 personen.

5. Experimenteren met Immersieve Technologie (VR/AR/XR)
Arjan van Houwelingen (Docent-onderzoeker) en Daan Tuinstra (betrokken bij XR-lab) leggen uit hoe de Hanzehogeschool Groningen experimenteert met Immersieve Technologie. Hoe wordt Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Extended Reality (XR) toegepast, waarom werkt en hoe kan dit kansen bieden aan anderen? Daarna volgt interactie en wordt het nadenken geblazen. Beleef ‘immersive experiences’ en vertaal die naar eigen problemen en uitdagingen in je bedrijfsprocessen. Als laatste zoeken zij verbinding met de technologische mogelijkheden binnen de Hanze XR-lab.

Het doel van de sessie is inzicht krijgen in wat immersieve technologie voor jou kan oplossen en wat samenwerkingen aan experimenten kunnen opleveren. Ideaal als je het vermoeden hebt dat je er ‘iets mee wil’, maar nog niet weet wat of hoe.

Er is ruimte voor 20 deelnemers.

6. De Cyber Escape Room
Michel Wekema, Concernfunctionaris Informatiebeveiliging bij provincie Groningen vertelt waarom hij een digitale cyber escape room inzet als één van de awareness tools.

De Cyber Escaperoom is een spel waarin je samen met je collega’s vraagstukken moet oplossen in een race tegen de klok. Het draait daarbij om veilig werken en het voorkomen van datalekken.

The case:

Een oplichter, die zich voordeed als accountant, heeft al onze locaties bezocht en het digitale systeem van onze provincie gehackt. Drie dagen lang heeft hij toegang gehad tot alle persoonsgegevens van onze ketenpartners en collega’s. Je begrijpt dat dit een ramp is, die grote gevolgen kan hebben voor alle ketenpartners van de provincie Groningen.
Gelukkig is er nog tijd om deze cybercrimineel op te sporen, onze gegevens veilig te stellen en het datalek te dichten.

Maar daar hebben we wel jullie hulp bij nodig. In een team van zes collega’s ga je in een Cyber Escaperoom aan de slag te gaan om het misdrijf op te lossen.

Dit spel wordt gespeeld met 6 personen.

7. Replicate Game
Dit is een serious game over hoe complex communicatie is. Binnen de masteropleiding Serious Gaming van NHL Stenden Hogeschool leren de studenten door deze game te spelen hoe cruciaal het is om zo duidelijk mogelijk boodschappen over te brengen op je teamgenoten.

In verschillende teams speel je tegen elkaar. Welk team is het beste in het bouwen van de replica?

Tessa Oosterwijk- Entius en Fokel Koopmans, Adviseurs Digital Innovation, zullen dit spel begeleiden.

Dit spel wordt gespeeld met 6-18 personen.

8. A Race Against Waste – Lean Game CarWorks (LEGO)
Het benutten van talent is een kritische succesfactor voor iedere organisatie. Serious gaming is de manier om hier invulling aan te geven. Men leert nieuwe vaardigheden en expertise door middel van simulaties. Een goed voorbeeld van zo’n simulatie is de game CarWorks. In deze lean-game maken deelnemers samen een raceautofabriek. Door het leren toepassen van de verschillende aspecten van Lean ervaren mensen wat lean is en de meerwaarde die het kan hebben in hun werkpraktijk. Deze game is nuttig en leuk, je krijgt nieuwe interessante inzichten in het samenwerken met je teamgenoten.

Marieke Jonker en Daan Kramer, consultants bij Eraneos, zullen dit spel begeleiden.

Dit spel wordt gespeeld met 8-12 personen.

16:30 Recap en afsluiting 

De sessiebegeleiders en deelnemers blikken terug op de middag.

17:15 Borrel 

Locatie & parkeren

Locatie

Parkeren

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord? Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Legenda

Terug naar agenda