Agile Congres 2024


20 juni

9.00 – 17.00 uur

Provinciehuis Groningen

Het Agile Congres 2024 begint met een inspirerende keynote van Lydia Bos, gevolgd door een dag vol diverse breakoutsessies en activiteiten op het bruisende Agile Netwerkplein.

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord?
Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Wil je afmelden?

Dat kan tot 24 uur van tevoren, maar het liefst zo snel mogelijk.

Afmelden

Heb je vragen?

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

FAQ

Over dit event

De ochtend start met een inspirerende keynote, waar Lydia Bos, auteur van het boek ‘Echte leiders gezocht, leiderschap zonder hiërarchie’, de dag opent. Ontdek waarom organisaties geen managers nodig hebben, maar leiders die de koers bepalen.  

Na de keynote wachten er vier rondes op je. Kies uit inhoudelijke presentaties, workshops en sluit aan bij het levendige Agile Netwerkplein in het Atrium. Het Agile Netwerkplein is een nieuw initiatief om de ontmoeting tussen agile enthousiastelingen te faciliteren. Op het plein kun je kennismaken met de trekkers van Agile Hub Noord, spelen met lego, in gesprek gaan over de agile reis van andere leden of je laten uitdagen bij de ‘Prove Me Wrong’ stand. Het Agile Netwerkplein biedt een gevarieerd aanbod van leuke activiteiten, waar verbinding centraal staat. 

Als deelnemer heb je de mogelijkheid om drie sessies bij te wonen, tijdens de andere ronde kun je deelnemen aan het Agile Netwerkplein. 

Gedurende de dag zorgen wij voor koffie, lunch en een gezellige borrel. Kom samen, deel ervaringen en groei tijdens ons bruisende Agile Congres. We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen! 

Programma

8:15 Inloop  

09:00 Opening door de dagvoorzitter  

09:15 Keynote Lydia Bos: Echte leiders gezocht, leiderschap zonder hiërarchie 

Organisaties hebben geen managers nodig, wel leiders. Een goede leider bepaalt de koers en zorgt voor heldere kaders, transparante organisatiedoelen en een veilige werkomgeving. Zorg voor vrijheid op de werkvloer om te bepalen wat er nodig is en het lukt plotseling veel beter om in te spelen op een continu veranderende omgeving. Goed leiderschap is hierbij onmisbaar. Maar welke vorm van leiderschap? Wat kenmerkt eigenlijk een echte leider? En bovenal, hoe zorg je dat blijft ontwikkelen? Investeer in persoonlijke ontwikkeling, dat zorgt voor organisatieontwikkeling. Want leiders, dat zijn we allemaal. 

10:00 Wisselen van zaal  

10:15 Sessieronde 1

Kennislevel – beginnend, medior en gevorderd. Werkvorm – workshop.   

Interactieve oefening in het holacaratisch werken met rollen en verantwoordelijkheden. Hoe werkt een gestructureerd zelforganiserend team waarbij alle rollen en verantwoordelijkheden bij de teamleden belegd zijn? In deze workshop gaan we oefenen met een werkoverleg op holacratische wijze.

Kennislevel – medior en gevorderd.  Werkvorm – presentatie. 

Agile is een mindset, maar compliant zijn is dat ook! In de afgelopen jaren heeft Anko Tijman ontdekt dat wanneer we compliance anders benaderen, Agile teams vanzelf minder weerstand hebben. Natuurlijk is er spanning tussen autonomie en ‘opgelegde regels’ maar in ons dagelijks leven houden we ons vaak wél vaak aan verkeerswetten of sociale omgangsvormen die ook voor ons bepaald zijn.  

In deze sessie deelt Anko 5 lessen die de intrinsieke motivatie voor Compliance verhogen: 

 1. Begrijp eerst de ander voordat je begrepen wil worden – Compliance regels zijn bedoeld om de organisatie te behoeden voor fouten. Agility is bedoeld om waarde te creëren. Als beide partijen elkaar daarin begrijpen, ontstaan er betekenisvollere gesprekken over Compliance.
 2. Agile en Compliance gaan allebei over controle en grip. Compliance richt zich op organisatiedoelen, Agile op productdoelen. Een verzoek tot een rapportage van de auditor, is misschien wel een roep om meer transparantie. Beide partijen checken en valideren gedurende hun proces.
 3. Agile is riskmanagement avant la lettere. De meetings, de rollen, de practices: alles is erop gericht om kleine stappen de goede richting op te zetten en waarde te creëren. Dat is het gesprek dat je met een traditioneel (waterval) ingestelde auditor, riskmanager of controller moet hebben.
 4. Balanceer efficiency met effectiviteit. Alles in eigen beheer hebben vertraagd een Agile team. Dus kijk goed naar het gebruik van generieke enablers, richt je focus op dat wat waarde creëert en waar je als team echt fit for purpose kunt toepassen.
 5. Gebalanceerde autonomie geeft je vleugels! Kijk naar Delegation Poker en bepaal met je omgeving waarover jullie autonomie hebben. Verras een auditor met real time informatie bijvoorbeeld. Ken de risk appetite van je organisatie én bepaal met je Product Owner waar jullie een gecalculeerd risico nemen om niet-compliant te zijn. Dat geeft vleugels!

Kennislevel – beginnend, medior en gevorderd.  Werkvorm – presentatie, interactie & workshop. 

In een wereld waarin kunstmatige intelligentie in een razend tempo evolueert, is het zeer interessant om te ontdekken in welke gebieden AI een toegevoegde waarde kan leveren. In deze workshop delen wij een stuk theorie over AI in de context van Agile werken en organisatie coaching én gaan we samen ontdekken hoe AI ons nu al kan helpen in ons werkveld. De collega’s van RDW gaan jullie inspireren en zijn zelf ook op zoek naar toepassingen en AI-assistenten. Hoe AI-ready ben jij? 
 
Doelgroep: (Agile) Team Coach, Scrum Master, Productowner, Release Train Engineer, etc., minder geschikt voor productontwikkelaars.  

Kennislevel – medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Als onderdeel van het Hanze besturingsproces wordt sinds kort geëxperimenteerd met het Lean-Obeya instrument. Lean is al bekend bij honderden medewerkers van de Hanze, maar Obeya is nieuw. In deze interactieve workshop delen we onze ervaringen. We bespreken zowel de kansen als de obstakels die we zijn tegengekomen. Hoe zijn wij daar mee omgegaan? Welke leerervaringen en vragen hebben we opgedaan? Wat zijn jullie ervaringen? Deelnemers delen hun ervaringen met elkaar en met ons, zodat we na afloop van de workshop verrijkt zijn met Lean-Obeya kennis, en met Lean netwerkcontacten.  

Kennislevel – medior. Werkvorm – presentatie & interactie. 

In een korte workshop nemen we de deelnemers mee in de wereld van Deep Democracy. Wat is het precies en hoe kan je het toepassen in de praktijk? Er zal stil worden gestaan bij de sabotagelijn, de wijsheid van de minderheid en er zullen voorbeelden worden gegeven hoe het toe te passen.  

Kennislevel – medior. Werkvorm – workshop. 

Doe mee aan onze dynamische workshop over Org. Topologies tijdens het Agile congres en transformeer jouw perspectief op organisatie inrichting. Hierdoor ben je beter in staat om jouw organisatie zo in te richten dat je op een duurzame manier kunt reageren op crises zoals pandemieën. We starten met een hands-on simulatie waarin je de huidige IT-structuur omzet naar een ontwerp dat snelheid en flexibiliteit bevordert. Leer hoe je met behulp van Org Topologies duidelijke, efficiënte organisatiestructuren creëert die iedereen kan begrijpen en toepassen. Tot slot, delen we het eerlijke verhalen over onze eigen ervaring met het gedachte instrument Org Topologies en de effectiviteit ervan bij het RIVM.  

Tijdens een van de vier rondes duik je in de levendige sfeer van het Netwerkplein in het Atrium! Ontspan met een heerlijk kopje koffie (bereid door een barista) terwijl je nieuwe connecties maakt met agile enthousiastelingen. Ontmoet de trekkers van Agile Hub Noord, ga het gesprek aan over de agile transformatie in jouw organisatie en de ontdek de kracht van Serious Lego. Laat je uitdagen bij de ‘Prove Me Wrong’ stand met prikkelende stellingen die de creatieve geest stimuleren. Kortom, een gevarieerd aanbod vol leuke (mini) activiteiten wacht op je. Kom samen, deel ervaringen en groei op ons bruisende Agile Netwerkplein – waar verbinding centraal staat. 

 

11:15 Wisselen van zaal  

11:30 Sessieronde 2

Kennislevel – beginnend en medior. Werkvorm – presentatie & interactie 

Een presentatie met ruimte voor vragen over de totstandkoming en de uitvoering van de TVM way of working.  Een Way of working rol je niet in één dag uit en doe je niet alleen. Samenwerking is de sleutel. Anne Karin van Wemmehove (Manager HR) en Jeroen Bos (Portfolio Manager) vertellen  je over hoe deze co-creatie kan leiden tot een echte transformatie in de organisatie. Op zowel het zakelijke vlak, van waarde levering van diensten en producten, als het menselijke vlak zoals cultuur gedragingen en leiderschap.  Hierbij vertellen ze onder meer over de uitdagingen, oplossingen en veranderingen die ze zijn tegen gekomen of mee hebben gemaakt in de voortdurende reis naar de beste manier van werken.  

Kennislevel – medior en gevorderd. Werkvorm – workshop. 

Na deze sessie ben je goed uitgerust om binnen jouw organisatie te ondersteunen bij het optimale ontwerp voor de workflow. Het concept van Team Topologies is in de kern eenvoudig, daardoor kunnen we in deze sessie snel met een casus aan de slag. Hierbij zal je zien dat Team Topologies geen kant-en-klare oplossing biedt, maar wel de tools om het gesprek aan te gaan over de workflow binnen jouw organisatie en mogelijke verbeteringen te identificeren. 

Kennislevel – medior en gevorderd. Werkvorm – workshop. 

In deze workshop verken, ontdek en ontwikkel je mogelijke toepassingen van generatieve AI in de agile omgeving. Na een korte inleiding en een basisoefening exploreer je samen met de overige deelnemers in twee- of drietallen een of twee mogelijke toepassingen zoals bijvoorbeeld het schrijven van user stories, gepersonaliseerde gebruikerservaring of testplannen, bedenken van werkvormen voor retrospectives, voorspellen van projectrisico’s, het plannen van sprints, of het identificeren van optimalisatiemogelijkheden in de workflow.  
Breng je eigen device mee: laptop, tablet of telefoon. 

Kennislevel- beginner, medior en gevorderd.  Werkvorm – workshop. 

In deze interactieve workshop ervaar je hoe je teamdynamiek kan herkennen met behulp van Insights.​ 

Kennislevel – medior. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Obeya’s (Visuele werkruimtes) zijn al gewoongoed geworden in de “Agile way of Working”. Teams maken vaak gebruik van deze manier van visueel besturen. Waarom lukt het onze managementteams maar niet om hier ook goed gebruik van te maken? En wat moeten we doen om ook ons management aan te laten sluiten bij Agile besturen. In deze sessie bespreken we de kracht van Obeya’s maar ook hoe we managementteams kunnen laten aansluiten in de Agile manier van werken, op een manier die voor hen geschikt is. 

Tijdens een van de vier rondes duik je in de levendige sfeer van het Netwerkplein in het Atrium! Ontspan met een heerlijk kopje koffie (bereid door een barista) terwijl je nieuwe connecties maakt met agile enthousiastelingen. Ontmoet de trekkers van Agile Hub Noord, ga het gesprek aan over de agile transformatie in jouw organisatie en de ontdek de kracht van Serious Lego. Laat je uitdagen bij de ‘Prove Me Wrong’ stand met prikkelende stellingen die de creatieve geest stimuleren. Kortom, een gevarieerd aanbod vol leuke (mini) activiteiten wacht op je. Kom samen, deel ervaringen en groei op ons bruisende Agile Netwerkplein – waar verbinding centraal staat.

 

12:30 Lunchen 

14:00 Sessieronde 3 

Kennislevel – beginnend, medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie.  

De leider als held inspirerend voorop en daadkrachtig of juist meer dienend een stap terug zodat anderen kunnen groeien? Schakelend tussen het soms verwarrend dienend leider zijn of als een celebrity in de spotlight biedt “host-leadership” een heel praktisch toepasbaar en inspirerend model om vorm te geven aan de manier waarop je je leiderschapsrol invult. De metafoor van de leider als gastheer/dame biedt een verfrissende blik op leiderschap die heel goed past bij de moderne kijk op (agile) organisaties. 

Kennislevel – medior en gevorderd.  Werkvorm – presentatie & interactie. 

Verleg de grenzen van organisatieinrichting met unFIX! Ontvang hands-on tools en inzichten van Dienst Uitvoering Onderwijs. Geen PowerPoints, alleen actie en echte verandering. Leer de taal van unFIX spreken voor direct inzicht in jouw organisatie. Samenwerken in dynamische workshops, complexiteit wordt simpel. Klaar om je organisatie naar nieuwe hoogten te tillen? Doe mee en maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring! 

Kennislevel – gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Onderdeel van een Agile Transformatie zijn vaak een blauwdruk, nieuwe rollen en teams. Om een verdere stap te zetten en de Agile Transformatie te laten slagen is persoonlijk leiderschap, het eigen gedrag en dat van teams van groot belang! We gaan in op: 

 • Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap met als hulpmiddel Profile Dynamics 
 • Hoe het inzicht in je eigen drijfveren en motieven zorgt voor beter(e) (be)grip van/op je omgeving 
 • Zelf aan de slag in de sessie 
 • Voorbeelden van organisaties waar dit onderdeel is geweest van een (succesvolle) Agile transformatie 
 • Concrete toepassing als coach (aanpak) 

Kennislevel –  medior. Werkvorm – presentatie & interactie 

Ontdek hoe jij een start kunt maken met klantgericht organiseren met behulp van SAFe. Met interactieve voorbeelden en een praktijkcase van het verkennen van waardestromen bij DUO, staat deze sessie volledig in het teken van de klant centraal stellen en flow creëren binnen jouw organisatie. Op zoek naar inspiratie en kennisdeling? Maak het mee in deze sessie, georganiseerd door Xtract.   

Kennislevel – beginnend, medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie, interactie & workshop. 

In deze sessie ga je op een interactieve manier ervaren op welke wijze een onderstroom aanwezig kan zijn. Hoe breng je dit in kaart? Wat voor dynamieken kunnen er ontstaan? Als deelnemer neem je een direct toepasbaar model mee, geschikt voor elke organisatie. 

Tijdens een van de vier rondes duik je in de levendige sfeer van het Netwerkplein in het Atrium! Ontspan met een heerlijk kopje koffie (bereid door een barista) terwijl je nieuwe connecties maakt met agile enthousiastelingen. Ontmoet de trekkers van Agile Hub Noord, ga het gesprek aan over de agile transformatie in jouw organisatie en de ontdek de kracht van Serious Lego. Laat je uitdagen bij de ‘Prove Me Wrong’ stand met prikkelende stellingen die de creatieve geest stimuleren. Kortom, een gevarieerd aanbod vol leuke (mini) activiteiten wacht op je. Kom samen, deel ervaringen en groei op ons bruisende Agile Netwerkplein – waar verbinding centraal staat.

15:00 Wisselen van zaal  

15:15 Sessieronde 4 

Kennislevel – beginnend, medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Onze organisatie heeft al verschillende stappen in een transitie naar agile werken ondergaan. En dan? Hoe ontwikkel je jezelf hierbij als Scrum Master? Daarvoor hebben we bij DICTU een Scrum Master gilde, een leerlijn en intervisie georganiseerd. Ook is er een groep enthousiastelingen vanuit deze groep ontstaan om gezamenlijk verbeterpunten verder op te pakken die de hele organisatie, teams en/of Scrum Masters helpen. Na het delen van onze aanpak en ervaringen hoe dit bij DICTU gaat, hoor je nog meer hoe andere organisaties dit doen, doordat we met elkaar m.b.v. Liberating Structures kennis delen.  

Kennislevel – beginnend en medior. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Digitale transformaties kenmerkem zich vaak aan nieuwe IT-systemen. Deze systemen of transformaties zijn niet een doel op zich. Om bedrijfsdoelstellingen te behalen zullen nieuwe IT-systemen bijdragen. De mens-kant van digitale transformaties is minstens zo belangrijk. Awareness en de mogelijkheden om mensen te laten begrijpen waarom deze verandering plaats gaat vinden, en wat dit voor hen betekent, is van belang om digitale transformaties te laten slagen. In een Agile omgeving is het ook zeer geschikt om Change Management toe te passen. In deze sessie gaat Jeffrey van Aken jullie meenemen in hoe PROSCI Change Management toegepast kan worden binnen een Agile omgeving.   

Kennislevel – beginnend, medior & gevorderd. Werkvorm – presentatie, interactie & workshop. 

Hoe zorg jij dat jouw teams aligned zijn met jouw strategie en zo veel mogelijk waarde leveren? En heb jij zicht op de voortgang van de waarde creatie in jouw organisatie? 

Ronny Veen en Rudolf Dijkstra nemen je graag mee in het gebruik van OKR’s. Een methodiek die helpt zelforganiserende teams motiveren, alignement realiseren en anders (waarde gericht) denken bij het brengen van werk naar teams.  

We nemen je graag mee in o.a.: 

 • Wat zijn OKR’s? 
 • Hoe gebruik je ze? 
 • OKR’s in de praktijk brengen 
 • En natuurlijk interactief zelf aan de slag! 

En dat in 60 minuten! 

Kennislevel – medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie. 

Agile werken levert allerlei voordelen op… Logisch dat we dat willen opschalen naar de hele organisatie… toch? “Domweg” één van de scalings-frameworks toepassen blijkt zelden succesvol. In deze sessie nemen we de deelnemers mee in het waarom en wanneer Scaling wel belangrijk is. Wat zijn de essentiële afwegingen en keuzes die daarbij komen kijken om zo te komen tot principes die helpen om een scalings-aanpak op maat te maken. 

Kennislevel – medior en gevorderd. Werkvorm – presentatie & interactie. 

De ‘agile’ markt is aan het veranderen. Organisaties beginnen te bewegen van de agile frameworks. De vraag naar agile coaches is dalende en de Scrum Master staat onder druk. SAFe transformaties worden teruggedraaid. De agile taal wekt eerder weerstand dan enthousiasme op in de gemiddelde boardroom. Wat betekent dit voor organisaties? Wat betekent dit voor jou? Hoe realiseren we dan wel de nog altijd broodnodige wendbaarheid, snelheid en risico management? Neem deel aan deze sessie om je vooruit schoon te vegen, weer goed om je heen te kunnen kijken en start je denkproces over je eigen toekomst. 

Tijdens een van de vier rondes duik je in de levendige sfeer van het Netwerkplein in het Atrium! Ontspan met een heerlijk kopje koffie (bereid door een barista) terwijl je nieuwe connecties maakt met agile enthousiastelingen. Ontmoet de trekkers van Agile Hub Noord, ga het gesprek aan over de agile transformatie in jouw organisatie en de ontdek de kracht van Serious Lego. Laat je uitdagen bij de ‘Prove Me Wrong’ stand met prikkelende stellingen die de creatieve geest stimuleren. Kortom, een gevarieerd aanbod vol leuke (mini) activiteiten wacht op je. Kom samen, deel ervaringen en groei op ons bruisende Agile Netwerkplein – waar verbinding centraal staat.

 

16:15 Borrel en gezamenlijke afsluiting in het Atrium door de dagvoorzitter  

Locatie & parkeren

Locatie

Parkeren

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord? Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Legenda

Terug naar agenda