De digitale wereld heeft ons erg geholpen om in deze coronatijd nog enigszins normaal door te kunnen blijven werken. “Digitaal” is de kurk gebleken waarop we zijn blijven drijven. Dan is het toch fantástisch dat deze sector zich in het Noorden steeds sterker aan het ontwikkelen is. Daarom vind ik het zo mooi dat ik aan de verdere ontwikkeling van het succesvol werken met IT nu ook mijn steentje mag dragen’.
Wijnand Aalderink, die dit betoogt, is de nieuwe secretaris in het bestuur van Samenwerking Noord. Hij is de opvolger van Harold van Emst, die een nieuwe functie heeft aanvaard.
Aalderink (58) kent veel van de bedrijven en instellingen die zijn aangesloten bij Samenwerking Noord. Want de afgelopen jaren was hij betrokken bij heel wat noordelijke projecten, als directeur externe relaties bij de faculteit economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar blijft hij één dag in de week actief, de andere vier dagen is hij in touw voor Samenwerking Noord, waar hij met de andere leden van het dagelijks bestuur en het kernteam medeverantwoordelijk is voor het runnen van de vereniging en de programmering van evenementen en projecten.
‘Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie, en is als zodanig van groot belang voor de hele digitale sector in Fryslân, Groningen en Drenthe. Het zorgt voor verbinding van- en inspiratie voor de aangesloten bedrijven, overheden en (onderwijs-)instellingen. Ik vind het een ideale mix van heel diverse organisaties om voor aan de slag te gaan. Ik krijg er te maken met netwerken enerzijds en met innoveren anderzijds, precies wat ik zelf graag op zoek. Bovendien vind ik juist het thema digitalisering zeer interessant en cruciaal voor het succes van alle organisaties in deze tijd’, vertelt Wijnand.
Wat de digitalisering betreft staat Noord-Nederland er al tamelijk gunstig voor. Samenwerking Noord heeft er voor gezorgd dat er een sterk netwerk is ontstaan van bijna tachtig aangesloten leden die elkaar over van alles en nog wat informeren.
Ook bij de noordelijke beslissers is overduidelijk hoe belangrijk kwalitatief hoogwaardige IT innovatie en digitalisering is voor de noordelijke economie. Dinsdag 1 september werd er nog een ‘Campus Community Fund’ opgericht, dat moet leiden tot een investering van 500 miljoen euro in de Campus Groningen. Een deel van die investering is ook bestemd voor het thema digitale economie.
Dat digitaal een sterke factor is in de noordelijke economie, blijkt ook uit het feit dat we de landelijke Digitale Top mogen organiseren, al kon deze dan vanwege corona in april nog niet door gaan. Het geeft wel aan dat er ook vanuit Den Haag erkenning is voor de digitale kracht van Noord-Nederland. Deze sector is echt een van de motoren van innovatie in de economie van Noord-Nederland en er zijn nog genoeg kansen te pakken’.
Volgens Aalderink bleek bij de uitbraak van corona dat we in Nederland ook behoorlijk goed thuis kunnen werken. Er lagen aan de vooravond van de uitbraak al tal van digitale voorzieningen op de plank om te vergaderen en samen te werken.
‘Die werden nooit massaal gebruikt, maar nadat de corona crisis uitbrak dus wel. De Rijksuniversiteit Groningen was voor de studenten blij en behoorlijk snel omgeschakeld met alle mogelijkheden van online-onderwijs. Maar we zien daar toch ook dat er beperkingen zijn. Daarom wil de RUG naar nieuwe en rijkere systemen van online onderwijs, waarbij er in een hybride model sprake zal zijn van een goede wisselwerking met offline activiteiten. Daarin liggen dan zeker ook weer nieuwe kansen voor Samenwerking Noord en de noordelijke organisaties om zo nieuwe vormen van werken en leren in een nieuwe werkelijkheid te helpen ontwikkelen. Ik vind het mooi om daar in mijn nieuwe functie aan mee te mogen werken’, aldus een enthousiaste Wijnand Aalderink.