Op 16 en 17 mei organiseert Gasunie, in samenwerking met het Nationaal Energie Dashboard, de tweede editie van de New Energy Hackathon in Groningen. Geen vrijblijvende bijeenkomst, maar een serieuze oproep aan datatalenten, energie-experts en vernieuwers om samen te werken aan slimme oplossingen die impact maken op de energietransitie én op de Nederlandse economie.
De aanleiding is urgent: de energieprijzen rijzen de pan uit, het vestigingsklimaat staat onder druk en vraagstukken rondom saldering en netbelasting vragen om innovatieve antwoorden. Via onder meer het Nationaal Energietransitiedashboard stelt Gasunie grote hoeveelheden relevante data beschikbaar aan de deelnemers. Het doel: bruikbare concepten, inzichten of tools ontwikkelen die direct bijdragen aan het versnellen van de transitie.
Samenwerking Noord verbindt zich als netwerkpartner aan dit initiatief
We ondersteunen Gasunie bij het onder de aandacht brengen van de hackathon binnen ons netwerk van bedrijven en professionals in Noord-Nederland. Niet om zoveel mogelijk deelnemers te werven, maar om de juiste mensen met relevante expertise te betrekken. Denk aan deelnemers die kunnen bijdragen met kennis, datasets, concrete vraagstukken of door mee te doen in een multidisciplinair team.
Tijdens de hackathon is er ruimte voor interactieve werksessies, kennissessies en workshops op het snijvlak van data en energie. Gasunie is op zoek naar inhoudelijke sprekers en workshopbegeleiders uit het netwerk van Samenwerking Noord. Ook ideeën voor bruikbare probleemstellingen zijn van harte welkom.
De kickoff vindt plaats op 7 mei in de innovatiehub van Gasunie in Groningen. Daar maken deelnemers kennis met de beschikbare datasets, API-koppelingen en met elkaar. Teams mogen vooraf worden samengesteld, maar ook individuele deelnemers zijn welkom. Zij worden tijdens de kickoff gekoppeld aan een passend team.
Aanmelden kan tot en met 29 april via: https://www.gasunie.nl/aanmelding-hackathon-2025. Geïnteresseerden die willen bijdragen met kennis, datasets of concrete vraagstukken, of die inhoudelijke vragen hebben over de hackathon, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Maurits Witte van Gasunie via m.witte@gasunie.nl.