AI is een systeemtechnologie die in de afgelopen jaren wereldwijd in hoog tempo verandering teweeg heeft gebracht. De impact van AI op de economie en maatschappij is groot en zal naar verwachting alleen maar toenemen. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook allerlei vragen op.
Voor een nieuwe projectaanvraag is de Jantina Tammes School van de Rijksuniversiteit Groningen op zoek naar partners voor een zogenaamd ELSA-lab.
In een dergelijk lab staan “Ethical, Legal and Societal Aspects” van AI centraal. Er zijn inmiddels meerdere ELSA-labs, verspreid over het hele land. In Groningen is er ook al eentje, gevestigd bij het UMCG: het ELSA-lab voor Health gericht op het medische domein.
AIned heeft nu een subsidieregeling uitgeschreven waarmee nieuwe ELSA-labs opgezet kunnen worden. Het idee is om een nieuw Noordelijke ELSA-Lab in te richten voor innovaties van bedrijfsprocessen met behulp van AI. Het doel is om ervoor te zorgen dat bedrijven, overheid, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers gezamenlijk verantwoorde toepassingen van AI ontwikkelen. Daarbij gaat het om oplossingen voor zowel maatschappelijke als zakelijke problemen, waarbij eerlijkheid, rechtvaardigheid, veiligheid en vooral vertrouwenswaardigheid centraal staan.
In eerste instantie wordt een zogenaamd pre-proposal ingediend. Dit betekent dat nu aan belangstellende organisaties gevraagd wordt om aan te geven of ze potentieel geïnteresseerd zijn om aan het project deel te nemen. Er is in deze fase nog geen formeel commitment nodig.
Er zijn al enkele voorlopige thema’s geformuleerd
- Automatisering met menselijke interventie;
- Lifecycle Management en Artificial Intelligence
- Manufacturing as a Service (MaaS) and Circularity
Als je geïnteresseerd bent om potentieel deel te nemen, of meer wilt weten over deze interessante projectkans, dan kun je contact opnemen met Job Lanting van de Rijksuniversiteit Groningen. Doe dit uiterlijk 5 mei a.s.via een mail aan j.b.lanting@rug.nl.”