AI tussen kaders en kansen: deskundigen aan het woord

Onder het motto “AI tussen kaders en kansen” voeren we op 13 februari in Martiniplaza een paneldiscussie met drie deskundigen, elk met hun eigen perspectief.  We vroegen hen alvast wat zij zien als de belangrijkste voorwaarden voor een verantwoorde implementatie van AI en naar hun advies aan organisaties die vandaag AI al een plek willen geven in hun bedrijfsvoering.  

Hoogleraar Aline Klingenberg van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt de datakant: “De belangrijkste voorwaarde voor mij is dat organisaties goed onderzoeken met welke data het systeem getraind is, welke data ze zelf invoeren in het AI-systeem en of hun data daardoor ook bij andere gebruikers van het systeem buiten hun organisatie terecht kunnen komen”.  

Hoofdfoto: Aline Klingenberg: “Let goed op de datakant!” 

Senior onderzoeker Wico Mulder van TNO onderzoekt de interactie tussen mensen en AI. Verantwoorde AI-systemen kunnen niet simpelweg een conclusie geven, zoals een medische diagnose of de kortste route naar huis, stelt hij. Dus moet je ze niet zomaar argeloos gaan gebruiken. Wico: “Het zijn systemen die kunnen leren in een sociale context om zo tot gezamenlijk keuzes te komen. Het gaat dan om het gebruik, de interactie, de dialoog. Daarbij moeten de AI-algoritmen (vaak in de vorm van agents) ook duidelijk kunnen uitleggen waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt”. Denk daarbij aan toepassingen zoals slimme gebouwen in een stad, maar bijvoorbeeld ook aan AI die een chirurg ondersteunt in een behandelplan.  

Onze derde gast aan tafel is Rik Opdam van Ilionx. Vanuit zijn rol als managing consultant helpt hij klanten om AI op een veilige en bruikbare manier in te zetten. “Verantwoord implementeren van AI-technologie is vooral mensenwerk. Dat begint bij het betrekken van de stakeholders van de oplossing, maar ook van de data die daarbij gebruikt wordt. Voorwaarde is dat betrokken partijen het eens zijn over het gebruik van de oplossing en dat het past binnen de gestelde kaders”.  Opdam gebruikt daarvoor de bestaande wetgeving als leidraad en het AI-beleid van de organisatie, voor zover dit er al is.  

Rik Opdam: “Zorg dat er geen technology gap ontstaat.”  

Hoe te beginnen? 

Veel organisaties maken de start met AI in deze stormachtige fase. Ook als er nog geen kaders zijn, beginnen individuele medewerkers er uit zichzelf toch wel mee te experimenteren. Wat kun je dan nog kanaliseren in je organisatie? 

Aline Klingenberg geeft aan dat je als organisatie goed moet nadenken over welke taken je wilt laten overnemen door een AI-systeem in de bedrijfsvoering.  “Het is belangrijk dat organisaties goed informeren welke capaciteiten ze nodig hebben om dit vervolgens goed te monitoren en uit te voeren”, aldus de hoogleraar. 

Consultant Rik Opdam stimuleert organisaties om vooral wel aan de slag te gaan, maar dan met gerichte experimenten. “Begin klein en denk groot. Zorg dat je organisatie meegroeit in de ontwikkeling van AI zodat er geen technology-gap ontstaat”, aldus Rik. 

TNO-onderzoeker Wico Mulder adviseert om AI niet slechts als een tool te zien, maar eerder als een collega met wie je in interactie bent. “Dat is goed voor de acceptatie en de adoptie”, geeft hij aan. “Iedere organisatie heeft straks specifieke AI-tools, maar de inbedding daarvan in de bedrijfsvoering staat nog vaak in de kinderschoenen”. Mulder wijst op AI-Interaction Maturity modellen waarmee je de vraag kunt beantwoorden hoe AI te laten acteren.  Daarmee krijg je grip op de roadmapping en implementatie van AI in jouw organisatie. 

Wico Mulder: “Zie AI als een collega met wie je interactie bent” 

Op 13 februari spreken we onze drie gasten nader in de paneldiscussie onder leiding van Bas Baalmans en Wijnand Aalderink. Daarna gaan de deelnemers in diverse breakouts uiteen om de kansen en kaders in de eigen sector door te nemen.   

AI verandert het speelveld in elke sector!
13 februari 2025, Martiniplaza Groningen, 14.00-17.00 uur  

Meld je hier aan