Software development

Terug naar agenda

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Info

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

Legenda

Terug naar agenda


17 juni

15:00 – 17.30 uur

Computerprogramma’s, mobiele apps en slimme apparaten; overal om ons heen is software. Het is niet meer weg te denken. Bij het ontwikkelen van software komen diverse aspecten om de hoek kijken, zoals ontwikkelingssnelheid, betrouwbaarheid, kosten, veiligheid en gebruikersgemak.

Beschrijving

Tijdens dit event nemen experts en ervaringsdeskundigen je mee in het beantwoorden van de volgende vragen: Hoe zet je de klant centraal in het ontwerpen van software? Hoe waarborg je de kwaliteit van DevOps teams? Hoe neem je de organisatie mee in deze transitie van secure software ontwikkelen?

Dus alle geïnteresseerden, managers, architecten, experts, beheerders, projectleiders, engineers en alle toekomstige ‘bouwers’; jullie zijn van harte welkom!

Programma

15:00 Opening door dagvoorzitter Femke Wolthuis

15:05 Trends in software engineering in 2021
Door Bart Barnard van IT Academy Noord-Nederland / Hanzehogeschool
Tijdens deze sessie worden hedendaagse trends in software engineering aan de hand van drie onderwerpen veiligheid, virtualisatie en microservices besproken. Bart Barnard (Docent Software Engineering van de Hanzehogeschool Groningen/IT Academy Noord-Nederland) geeft een toelichting op de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Ook wordt er naar de toekomst gekeken.

15:35 Quality voor DevOps teams
Door Dennis Geurts en Harrie Prins van Sogeti
Organisaties verwachten van hun ICT-teams dat ze snel waarde leveren van de juiste kwaliteit. Om dit te bereiken werken ICT-specialisten nauw samen. Cross-functionele teams bestaande uit business-analisten, ontwikkelaars, testers, beheerders en mogelijke andere expertisegebieden bundelen hun krachten om business doelstellingen te realiseren. Samenwerking is daarbij van cruciaal belang. Samenwerking tussen mensen die verantwoordelijkheden delen en doen wat er gebaseerd op competenties en rollen gedaan moet worden. Zich daarbij niet druk maken over formele functienamen en functiescheiding. De DevOps-cultuur maakt high-performance oplevering van IT mogelijk. Een geautomatiseerde CI/CD-pipeline wordt gebruikt om de vereiste snelheid te halen. Maar hoe lever je waarde van de juiste kwaliteit? Dennis Geurts (Lead Software Architect binnen Sogeti) geeft antwoord op deze vraag met extra aandacht voor het perspectief van de softwareontwikkelaar.

16:10 Pauze

16:15 Diverse break-out sessies

Sessie 1: de introductie en implementatie van Secure Software Development bij DICTU
Door Erica Welling en Paul Oegema
Het maken veilige software lijkt zo vanzelfsprekend, de recente nieuwsberichten geven aan dat dit niet altijd zo is. In deze workshop nemen Paul Oegema (Productowner Secure Software Development) en Erica Welling (Software Security Specialist) je mee in de reis die ze hebben afgelegd om een compleet SSD-programma te implementeren en softwareveiligheid zichtbaar te maken. Van het kiezen van een methode tot en met de implementatie in de ontwikkelteams. Van threat modeling tot en met security champions en van geautomatiseerde security testen tot en met opleiding en een zelf ontwikkelde e-learning.

Sessie 2: Een digitale overheid: Hoe de gemeente Groningen inwoners en ondernemers centraal zet in het ontwerpen van software
Door Sjoerd Walinga en Martijn Radstake
Sjoerd Walinga (Usability & User Experience Expert) en Martijn Radstake (Projectmanager Digitale Dienstverlening) nemen je mee in de aanpak/het proces voor het centraal zetten van je gebruiker. Sjoerd en Martijn vertellen je:
• Hoe je de behoeftes en verwachtingen van gebruikers achterhaalt
• Hoe je haalbare en impactvolle kansen identificeert en selecteert
• Hoe je deze kansen vertaalt naar een gebruiksvriendelijk ontwerp

Sessie 3: Studiefinanciering naar de Cloud
Door: Maarten Schipper en Mark van der Walle
Veel organisaties willen of bewegen naar de Cloud en er wordt vaak gesproken over migratietrajecten en -processen. Maar wat betekent een dergelijke migratie nou voor je bestaande, complexe applicatielandschap? Maarten Schipper (Software Engineer bij DUO) en Mark van der Walle (Lead Software Architect bij Sogeti) gaan het hebben over de obstakels en oplossingen in de Cloud migratiereis van de studiefinanciering. Hierbij gaan de sprekers het onder andere hebben over:

  • Losweken van de wortels
  • De hybride situatie
  • De nieuwe fundering

Sessie 4: De ontwikkeling van de KultuurCentrale
Door Paula Mulder, Geert Doornbos en Pim Luiten

De KultuurCentrale is kortgezegd een ‘social media’ platform ten behoeve van cultuur. Hoe is dit ontstaan en wat zijn kenmerken van dit platform? Hoe pakt een graph database uit in zo’n scenario?

Pim Luiten (VRIJDAG / KultuurLoket), Paula Mulder (VRIJDAG / KultuurLoket) en Geert Doornbos (GetThere) vertellen tijdens deze sessie over het platform. Pim Luiten introduceert het platform en welk sociaal ondernemerschap hieraan ten grondslag ligt. Social media platformen (zoals LinkedIn, Twitter etc.) worden vaak ondersteund door graph databases. Zo ook de KultuurCentrale. Paula belicht enkele functionele aspecten waarbij Geert een toelichting geeft op de inzet van een graph database, toegepast met behulp van de Gremlin Api van Azure Cosmos DB. Azure Cosmos DB is een volledig beheerde NoSQL-databaseservice voor de ontwikkeling van moderne apps.

17:00 Studiodiscussie met de plenaire sprekers en de dagvoorzitter.

17:25 Afsluiting