MBOntdekkingsreis


22 april

14:00 – 17.00 uur

Samenwerking Noord  organiseert de mbo-ontdekkingsreisevent. Dit event is voor ict studenten van de vijf noordelijke ROC’s én alle noordelijke organisaties met als doel de beide werelden nog meer met elkaar te verbinden.

Ben jij een ict student? Selecteer aan de linkerkant ‘Studententicket (gratis)’ en meld je aan met je schoolmail.

Werk jij bij een van de noordelijke organisaties? Jij en je collega’s zijn van harte welkom!
Ontdek de mogelijkheden en waarde van het (meer) samenwerken met de mbo-studenten. Wist je bijvoorbeeld dat er veel overeenkomsten en toch ook verschillen zijn tussen de vijf noordelijke ROC’s? En ken je al de wereld van stagiairs en de mogelijkheden van de mbo studenten voor jouw organisatie?

Meld je aan en geniet mee van de gastsprekers als Joost Krebbekx van het Innovatie Cluster Drachten en Rico Bakker over patroondoorbrekend denken. En wie weet,  doorbreek ook jij jouw vaste patronen tijdens deze inspirerende middag.

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord?
Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Wil je afmelden?

Dat kan tot 24 uur van tevoren, maar het liefst zo snel mogelijk.

Afmelden

Heb je vragen?

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

FAQ

Over dit event

14:00 Opening en introductie 
De dagvoorzitters openen het webinar en geven uitleg  en aanleiding van het programma. Waarom is het belangrijk dat MBO en het werkveld elkaar laagdrempelig weten te vinden? Welke prachtige nieuwe opleidingen spelen in op de nieuwe behoeften in het werkveld? Wat maakt een organisatie een goed leerbedrijf voor de stagiairs?

14:15 De kracht van een slecht idee door Rico Bakker
Ons brein werkt snel en nuttig door verbindingen die iedere dag in onze hersenen worden aangelegd. Dit kun je zien als een soort snelwegen die ons leven georganiseerd en voorspelbaar houden. Wij kunnen daardoor met weinig moeite problemen oplossen door logisch na te denken. Dit is fantastisch, want deze logica brengt ons veilig en snel van A naar B. Maar soms komen we vast te zitten in die patronen. Hierdoor lukt het ons niet altijd om vernieuwend te zijn.

Tijdens MBOntdekkingsreis neemt Rico Bakker je mee in ‘de kracht van een slecht idee’. Door de juiste vragen te stellen en je aandacht van het pad af te brengen lukt het om écht vernieuwend te zijn. Met goede voorbeelden en herkenbare anekdotes laat hij je zien hoe beperkingen en echt slechte ideeën een voedingsbodem kunnen zijn voor innovatie.

14:45 Workshops
Interessant voor de deelnemende organisaties:

 •  WorkshopOvereenkomsten  en verschillen van de ROC’s als perfecte mix voor het werkveld in het Noorden’
  In deze workshop bundelen de ROC’s hun krachten en nemen de leden van Samenwerking Noord mee in de diverse IT opleidingen en specialisaties die er zijn (zoals IT systems and devices, software developer apps en games, smart industrie, cloud & infrastructure technician of game developer). Ontdek de veelzijdigheid van de opleidingen en de waarde die de toekomstige stagiairs en werknemers voor jouw organisaties kunnen betekenen.

Interessant voor de deelnemende studenten:

 • Workshop  ‘IT carrière kansen bij het Martini Ziekenhuis’
   Harm is al jaren werkzaam in de zorg, en heeft onlangs besloten om de interessante wereld van IT in te stappen.  Harm is werkzaam als technisch applicatiebeheerder bij het Martini Ziekenhuis.  In deze workshop neem je een kijkje in de IT afdeling van het ziekenhuis en ontdek je dat er binnen je professionele carrière meer mogelijk is dan je vooraf denkt.
 • Workshop ‘Succesvolle mbo-ondernemers aan woord’
  Je hebt je mbo-diploma en je staat te springen om een eigen bedrijf te beginnen, maar hoe nu verder? Rick Dijkman, Jeroen Huis in ‘t Veld en Bob Graafsma kunnen je hier alles over vertellen. Zij zijn dit avontuur begonnen en nemen jullie mee in de uitdagingen, stappen en mogelijkheden die er zijn.
 • Workshop ‘Mogelijkheden op het HBO’
  Denk je wel eens na over een vervolg opleiding op het hbo?  Collega’s van de Hanzehogeschool en NHLStenden gaan in op hoe de scholen de overgang van mbo naar hbo zo soepel mogelijk laten verlopen. Vanuit NHLStenden & Thorbecke Academie wordt een korte schets gegeven van de nieuwe AD IT-security & cybersafety die zij nu aan het ontwikkelen zijn, een mooie stap voor na het behalen van je mbo diploma. Vanuit de Hanzehogeschool worden opleidingen BITM en CMGT gepresenteerd. Ontdek en laat je verassen door de interessante hbo opleidingen en majors in het Noorden.

15:25 Pauze

15.30 Workshops

Interessant voor de deelnemende organisaties: 

 •  WorkshopOn stage door Joran Dost, Monique Gelinck & Jeroen Bos’
  Joran Dost ( MBO stagiair Noorderpoort), Jeroen Bos (Bossers & Cnossen) en Monique Gelinck (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) nemen je mee in de wereld van de MBO ICT stages: Hoe werken MBO stages? Waarom is een MBO ict stagiair aantrekkelijk voor een leerbedrijf? Wat maakt een bedrijf een goed stagebedrijf en hoe word je dat? En hoe vind jij de passende mbo stagiair voor jouw bedrijf?

Interessant voor de deelnemende studenten:

 •  WorkshopRDW – Waarom crashen Tesla’s?’
  Tesla’s zitten vol met hele moderne hardware en software die in toenemende mate de verkeersveiligheid gaat vergroten. Echter soms gaat het toch mis. Waarom gebeurt dat? Tijdens deze presentatie wordt hierover iets verteld. Ook wordt een live demo gegeven van een Tesla computer.
  Marc de Bruin is werkzaam bij RDW en neemt jullie mee in dit verhaal. RDW werkt samen met verschillende bedrijven en scholen om meer kennis op te halen over de zelfrijdende auto’s. Eén van de projecten waar Marc enorm betrokken bij is, is de Self Driving Challenge.
 • Workshop ‘Je toekomstige werkplek bij de overheid?’
  Denk jij wel eens na om te werken een gemeente, provincie of waterschappen? Waarom wel en waarom niet? Ook in deze sector zijn volop uitdagingen op het vlak van digitalisering en is er behoefte aan innovatie.
  Danielle Voorma  en Martijn Koning (gemeente Emmen), Arthur Fischer en Harm Scheltens (Grid N.V.)  werken veel samen met mbo studenten en afgestudeerden. Zij vertellen je over de werkplek en wellicht jouw toekomstige droombaan. Zie jij jezelf als engineer, systeembeheerder, ICT servicedesk medewerker of bijvoorbeeld functioneel beheerder? Of heb je vragen over het werken in de sector overheid? Kom naar de workshop en maak kennis met deze functies en bedrijven.
 • Workshop ‘Noorderlicht Noorden Digitaal’

16:00 Geek time
Joost Krebbekx van Innovatie Cluster Drachten organiseert een interactieve sessie met het onderwerp: de toekomst is dichtbij. Hightech oplossingen en spannende innovaties die het leven en het werken met IT leuker maken. Tijdens de sessie word je gefascineerd en verrast hoe de ICD (Innovatie Cluster Drachten) bedrijven hiermee bezig zijn en over de oneindige mogelijkheden die dichterbij zijn dan je denkt.

16: 30 De ontdekking
Dagvoorzitters sluiten af met de samenvatting van wat we vandaag hebben ontdekt. 

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord? Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Legenda

Terug naar agenda