Digitale Vaardigheden: No skills no glory


21 november

14.00 – 17.00 uur

Hanze, Van DoorenVeste

Zowel voor de medewerkers in onze organisaties als voor de gebruikers van onze diensten zijn voldoende vaardigheden in het gebruik van IT erg belangrijk. Zonder de juiste skills doe je niet gemakkelijk mee op de werkplek en in een maatschappij die steeds verder digitaliseert.

0,00175,00 excl. BTW

Dit event is volgeboekt of al geweest. Je kunt jezelf aanmelden voor de wachtlijst en ontvangt automatisch een mail zodra er plek vrijkomt.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord?
Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden

Wil je afmelden?

Dat kan tot 24 uur van tevoren, maar het liefst zo snel mogelijk.

Afmelden

Over dit event

Op deze derde donderdag van november organiseren we een thema-evenement over digitale vaardigheden, rondom vragen als deze: 

  • Hoe groot is eigenlijk het probleem van digitale geletterdheid en wat verstaan we daaronder in een specifieke context?   
  • Hoe is het in jouw organisatie gesteld met de IT-skills van de collega’s?   
  • Zijn de burgers, patiënten of klanten die jouw organisatie bedient voldoende ‘tech savy’ om gebruik te maken van je diensten?   
  • Wat doet jouw organisatie eraan om digitaal inclusief te zijn?   
  • Hoe vergroot je de vaardigheden van de medewerkers in je organisatie?   
  • Welke aanpak van professionalisering is effectief?  

Programma

13.30 Inloop 

14.00 Welkom door de dagvoorzitter Wijnand Aalderink 

14.05 Panelgesprek met deskundigen (“setting the scene”) 

  • Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke cultuur, Rijksuniversiteit Groningen, initiatiefnemer Digital Literacy Coalition 
  • Robin van den Berg, directeur IT Academy Noord Nederland / Digitale Academie Noord Nederland  

14.35 Digital Readiness Scan 

Bas Baalmans, coördinator Groningen Digital Business Centre / programmamanager Samenwerking Noord. 

Vanuit Samenwerking Noord hebben we de zogenaamde Digital Readiness Scan ontwikkeld. De DRS geeft inzicht in de digitale gereedheid van de organisatie, dat wil zeggen: het digitale niveau van medewerkers en hun bereidheid om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden en oplossingen.  

Inmiddels is de scan al in een flink aantal organisaties uitgevoerd. Bas licht de methode en de gedachten erachter toe, hij deelt de ervaringen en vertelt hoe je zelf mee zou kunnen doen vanuit jouw organisatie. 

14.45 Workshopronde 1  

1. Digitale geletterdheid en inclusie: de basis voor brede welvaart? 

Marcel Broersma, Digital Literacy Coalition, Rijksuniversiteit Groningen
Madelon van Oostrom, Associate Lector Digitale Geletterdheid en Inclusie, Hanze

Wat zijn volgens onderzoekers, praktijkprofessionals en vrijwilligers de belangrijkste uitdagingen in Noord-Nederland om inwoners digitaal vaardiger te krijgen? We presenteren de resultaten van een Delphi-studie die is uitgevoerd door vier partners van de Digitale Literacy Coalition dankzij het Aanjaagfonds van de Universiteit van het Noorden. 

2. Digitaal fit met de Hanzehogeschool & het Martini Ziekenhuis  

René Holwerda, ICT-adviseur, Martini Ziekenhuis & Annalies Kootstra, programmamanager Digitale Transformatie, Hanze 

 Tijdens deze workshop delen de Hanze en het Martini Ziekenhuis hun ervaringen met de Digital Readiness Scan en presenteren zij kort de toekomstplannen om de digitale fitheid te verbeteren. Na de presentaties gaan we in gesprek over een aantal sector-overstijgende vraagstukken. Dit is een kans om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en samen oplossingen te bedenken voor gezamenlijke uitdagingen. 

3. Verschillen in digitale vaardigheden en de adoptie van IT-systemen 

Jildou Kracht, business consultant Xtract 

Voor een succesvolle adoptie van IT-systemen is het van belang goed in te spelen op verschillen in digitale vaardigheden binnen de organisatie. In deze inspiratiesessie komen aspecten aan de orde, zoals: 

  • welke type workshops je kunt inzetten? 
  • hoe werkinstructies op te stellen en te verspreiden? 
  • hoe in te spelen op je doelgroep en de organisatie rondom adoptie? 
4. Je gebruiker centraal: Hoe weet je of gebruikers jouw systeem gemakkelijk kunnen gebruiken?

Jana Kloss, digital consultant / UX specialist & Marieke Brouwer, adviseur Dienstverlening 

Bij de gemeente Groningen kun je al veel zaken digitaal regelen – van het aanvragen van een vergunning tot het maken van een afspraak voor je paspoort. Maar hoe weet je zeker dat inwoners zonder moeite hun weg vinden in onze systemen? 

Bij het ontwerpen van digitale processen kijken we niet alleen naar de technische mogelijkheden en de werkbaarheid voor medewerkers, maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid (UX) voor inwoners. Want een digitaal product moet niet alleen functioneel zijn, maar ook prettig in gebruik. 

Daarom werkt een speciaal UX-team binnen de gemeente Groningen aan het creëren en optimaliseren van deze digitale processen. Jana en Marieke nemen je aan de hand van een praktijkvoorbeeld mee in de Design Thinking methode die zij hiervoor gebruiken. 

  

15.30 Pauze 

16.00 Workshopronde 2 

1. Hoe zetten overheden in op het bevorderen van digitale geletterdheid en inclusie? 

Door: Arnout Ponsioen (Hanze, associate lectoraat Digitale Geletterdheid en Inclusie)

Welke aandacht hebben overheden voor digitale geletterdheid en inclusie? Welke concrete ondersteuning bieden zij inwoners? En welke behoefte en mogelijkheden hebben zij om daarin meer samen te werken en ondersteund te worden? Tijdens deze sessie gaan we vooral met elkaar in gesprek over deze drie vragen. Daarin brengen we ook enkele resultaten in uit een survey die voor de Digitale Academie Noord-Nederland begin dit jaar is uitgevoerd.

2. De bibliotheek helpt! 

Annemiek Kwant, Senior Adviseur Basisvaardigheden, Forum Groningen  

Veel volwassenen beschikken niet over de (digi)taal- en cijfervaardigheden die nodig zijn om volwaardig mee te doen in de samenleving. De Forumbibliotheken in de Gemeente Groningen bieden gratis een uitgebreid programma van  hulp- en spreekuren aan om burgers te helpen met (leren) lezen, schrijven, rekenen en computeren. In deze sessie wordt het belang van het werken aan digitale geletterdheid onderstreept en de aanpak van Forum Groningen toegelicht.  

3. Een strategische aanpak voor professionalisering in digitale vaardigheden (titel) 

Gerrit Koers, digital specialist / adoptieconsultant Cegeka 

In deze sessie bespreken we het belang van het goed definiëren van wat “digitaal vaardig” zijn betekent voor jouw organisatie. Vervolgens kijken we naar de verschillende mogelijkheden om dit uitgangspunt te vertalen naar een passende digitale strategie. Hierbij kijken we niet alleen naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je medewerkers digitaal vaardig worden, maar ook hoe je hen mee kunt nemen in de snel veranderende digitale ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze digitaal vaardig blijven of misschien zelfs een wel ambassadeur voor digitale vaardigheden worden. 

Ter illustratie bespreken we een casus: Cegeka werkt momenteel samen met het adoptieteam van Enexis aan meerdere initiatieven op het gebied van digitale vaardigheden bij Enexis

4. Optimaal voorbereid op de digitale toekomst: voor professionals en organisaties 

Robin van den Berg, directeur IT Academy Noord Nederland / Digitale Academie Noord Nederland  

Veel Nederlanders zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Daarnaast ervaart de meerderheid van de Nederlandse werkenden de digitale vaardigheidskloof. Dat is ook niet heel gek, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werkenden nooit bijscholing in digitale vaardigheden heeft gekregen. Door de huidige ontwikkelingen op het gebied van AI wordt de digitale vaardigheidskloof ook nog eens snel groter. Het is dus belangrijk om juist nu te werken aan onze digitale vaardigheden. In deze workshop word je door de Digitale Academie voorbereid op de digitale toekomst. Op interactieve wijze geven wij praktische tips, die je als organisatie en als professional direct kunt toepassen om digitaal fitter te worden én te blijven.  

Meer over de Digitale Academie, kijk op dann.nl. Nieuwsgierig naar het opleidingsaanbod en het platform, kijk op leren.dann.nl 

 

16.45 Plenair delen van de opbrengst 

17.00 Evaluatie en afronding 

Borrel

18.00 Einde event 

Locatie & parkeren

Locatie

Parkeren

P3

Heb je vragen?

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

FAQ

Werk je bij een lid van Samenwerking Noord? Dan mag je altijd gratis deelnemen.

Geen lid? Kies dan het niet-ledenticket (niet altijd beschikbaar)

Wie zijn lid? Lid worden