Digitale transformatie: leer en transformeer

Terug naar agenda

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Info

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

Legenda

Terug naar agenda


11 mei

Meetlab – Lab050

14:00 – 17.00 uur

“Digitale transformatie is noodzakelijk om voorbereid te zijn op de toekomst”, klinkt het steeds vaker. Tegelijkertijd is digitale transformatie een breed en soms wat abstract begrip: hoe ziet digitale transformatie er in de praktijk uit? Tijdens dit event vertellen verschillende organisaties over hun ervaringen met (onderdelen) van digitale transformatie. Met dank aan het Groningen Digital Business Centre mogen we onder de deelnemers van het event het boek ‘Digital Transformation: A guide for managers’ van Thijs Broekhuizen, Bas Baalmans en Nicolai Fabian uitdelen.

Beschrijving

Programma

14:00 Opening door dagvoorzitter  

14:05 A conversation about digital transformation with dr. Nicolai Fabian, Assistant Professor at Rijksuniversiteit Groningen

14:25 Break-out ronde 1  

Digitale Transformatie in het Noorden: wat je wellicht niet weet van het CJIB 

In deze sessie neemt Nils Peerdeman, opgavemanager IT-voortbrenging bij CJIB, deelnemers mee in wat er komt kijken bij digitale transformatie bij een uitvoeringsorganisatie. Hierbij zijn persoonsgericht werken en gebruik maken van innovatie als drijvende kracht, belangrijke pijlers. Hoe doe je dat op een manier die recht doen aan de samenleving en tegelijkertijd voorkomt dat mensen in de (financiële) problemen raken? Tijdens deze sessie wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het borgingsvraagstuk in de organisatie.  

TNO: Meten is beter weten! Hoe helpen we Nederland uit de stikstofcrisis? 

Dat de problemen met stikstof een enorme impact op Nederland hebben, heeft iedereen het afgelopen jaar wel gemerkt. TNO is ongeveer drie jaar geleden begonnen met nadenken over oplossingen voor de huidige stikstofproblemen in Nederland en later ook de rest van de wereld. Met behulp van digitalisering en digitale innovatie heeft TNO samen met OnePlanet een plan gemaakt om die oplossingen te realiseren. Tijdens deze sessie vertelt Evert van den Akker, Senior business developer agrifood bij TNO, hoe zij dit hebben aangepakt en hoe ver de uitvoering van de plannen momenteel is gevorderd. 

Digitale transformatie bij de Hanzehogeschool: een veelzijdige maatschappelijke opdracht  

Digitale transformatie is een maatschappelijke opdracht voor de Hanzehogeschool Groningen. Niet alleen in het kader van de bedrijfsvoering maar ook binnen het onderwijs en onderzoek. Doordat digitale transformatie impact heeft op de beroepen waarvoor de Hanze opleidt en daarmee op de vaardigheden die van afgestudeerden gevraagd worden, heeft het ook invloed op de vaardigheden die docenten onderwijzen en de onderliggende systemen en processen van de organisatie.  Annalies Kootstra, programmamanager digitale transformatie, vertelt aan de hand van concrete voorbeelden over de veelzijdigheid van de digitale transformatieopdracht bij de Hanze hogeschool.  

15:10 Pauze 

15:25 Break-out ronde 2 

Veranderkundige aspecten van digitale transformatie door Ordina 

Ordina heeft al veel organisaties bij mogen staan in hun digitale transformatie. Digitale transformatie is voor iedere organisatie anders maar brengt altijd verandering met zich mee. In de praktijk blijkt vaak dat juist het veranderen een van de grootste uitdagingen is. Tijdens deze sessie deelt Ordina haar kennis over en ervaring met de veranderkundige aspecten van digitale transformatie.  

Innovatie met impact bij Unigarant  

Digitale transformatie is een thema wat binnen de verzekeringsbranche al decennia speelt. In een branche die te typeren is als een ‘red ocean’, is operational excellence key. Intern binnen Unigarant/ANWB, maar ook extern is er sprake van digitale transformatie: Unigarant/ANWB heeft de afgelopen jaren diverse producten in de markt gezet welke, door het slim combineren van data, geleid hebben tot een duurzamer en veiliger Nederland. Rogier Eenkhoorn is Innovatie specialist bij verzekeringsbedrijf Unigarant (100% dochter van ANWB) en neemt deelnemers tijdens deze sessie, aan de hand van concrete voorbeelden mee in de inspirerende wereld van innovatie met behulp van IT en data voor de verzekeringen van de toekomst.

16:15 Closing Keynote door prof. dr. Ir. David Langley 

Digitale Transformatie outside-in: kansen en uitdagingen door aankomende EU-wetgeving & wat zegt de gemeenschap van 10.000 academici over digitale transformatie? 

David Langley is professor op het gebied van digitale transformatie en strategie bij de afdeling Innovatie, management en strategie van de Rijksuniversiteit Groningen. In deze keynote neemt hij deelnemers mee in de visie van de Europese Commissie op de data-economie van de Europese Unie en de (vaak nog onbekende) impact die dat heeft op de digitale transformatie-opdracht van organisaties. Daarnaast zal hij tijdens zijn keynote aandacht besteden aan een aantal recente inzichten over digitale transformatie vanuit de academische wereld en deze inzichten vertalen naar digitale transformatie in de praktijk. Kortom: en boeiende combinatie van beleid, wetenschap en praktijk!

17:00 Afsluiting en evaluatie 

17:05 Borrel