Ons nieuwe interactieplatform Mijn SN is gelanceerd! Log in als lid en ontdek het nu!

Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden

Terug naar agenda

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Info

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

Legenda

Terug naar agenda


16 december

15:00 – 17.00 uur

Dit event is gratis voor leden van Samenwerking Noord én Digital Literacy Coalition

Digitale vaardigheden zijn cruciaal voor wie succesvol wil meedoen in de samenleving en in organisaties. In het Noorden realiseren we ons dat maar al te goed. Verschillende initiatieven zijn inmiddels gestart om burgers en professionals in staat te stellen om aan hun digitale geletterdheid te werken. Tijdens dit interessante event passeren ze de revue. Behalve inhoudelijke presentaties zijn enkele interactieve elementen in het programma opgenomen.

Beschrijving

Dit event is georganiseerd in samenwerking met onze partner Digital Literacy Coalition (DLC), en bestaat uit twee onderdelen:

  • Partnerprogramma Digital Literacy Coalition (13:30 – 15:00)
  • Programma Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden (15:00 – 17:00)

Tijdens het aanmelden is er mogelijkheid om aan te geven of je bij één of beide onderdelen aanwezig bent.

Programma Digital Literacy Coalition

Als mooie afsluiting van een bewogen 2021 organiseert de Digital Literacy Coalition een bijeenkomst speciaal voor partners en geïnteresseerden in digitale geletterdheid in de regio. Tijdens deze bijeenkomst worden resultaten en lopende projecten binnen de proeftuinen werk, onderwijs, digitale inclusie en gezondheid gepresenteerd. Volledige beschrijving is te lezen op de website van Digital Literacy Coalition.

Programma Allemaal Digitaal

15:00 Aanvang programma Allemaal Digitaal? Welkom door dagvoorzitter.

15:05 Keynote Marcel Broersma – Rijksuniversiteit Groningen.

Digitalisering en dataficatie hebben en steeds grotere invloed op het dagelijks leven van burgers. Aan deze verschuiving zit aan de ene kant een technisch aspect: door het digitaliseren van processen kunnen we zaken efficiënter en  makkelijker maken. Echter, aan digitalisering zit ook een menselijk aspect: burgers moeten in staat zijn om gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. In Nederland hebben 2,5 tot 4 miljoen volwassenen beperkte digitale vaardigheden, oftewel, ze zijn niet digitaal geletterd genoeg. Dit probleem loopt door de hele bevolking heen: van jong tot oud, van hoog- tot laag opgeleiden, van rijk tot arm. In Groningen gaat het naar schatting om zo’n 117.000 inwoners die digitaal nog onvoldoende meekomen. Marcel Broersma, hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de RUG, neemt ons in deze keynote mee naar het grote maatschappelijke belang dat komt kijken bij het hebben van voldoende digitale vaardigheden.

 

15:25 Digitaal Rijbewijs bij Gemeente Groningen

Digitale vaardigheden betekent niet alleen dat je weet hoe je iets moet doen in Word of Outlook, maar ook dat je weet hoe je informatieveilig moet werken. Denk hierbij aan het herkennen van phishing e-mails of het correct omgaan met persoonsgegevens. Om binnen de Gemeente Groningen een basisniveau te creëren voor informatieveilig werken onder medewerkers, hebben zij het Digitaal Rijbewijs geïntroduceerd. Het Digitaal Rijbewijs bestaat uit drie e-learning modules voor informatieveiligheid, informatiebeheer en privacy. In deze presentatie nemen Manon van Egmond en Liselotte Schutten je mee in de uitrol van het Digitaal Rijbewijs en alle do’s en don’ts.

15:45 Interactief moment

16:00 Pauze

16:05  Digital Readiness – innovatieproject van Samenwerking Noord
Het Groningen Digital Business Centre van Rijksuniversiteit Groningen en Samenwerking Noord zijn het project digital readiness gestart, waaraan drietal ledenorganisaties mee doen. Bas Baalmans zal het project toelichten. De digital readiness assesment brengt in beeld waar een organisatie staat in termen van hun digitale volwassenheid.

16:25 Digitale Academie Noord Nederland –‘De samenleving schreeuwt om aandacht voor de ontwikkeling van basisvaardigheden voor het ‘alledaagse’ internetgebruik’

We communiceren in Nederland steeds meer digitaal. Dat heeft een grote invloed op het leven van iedereen. Technologie kan ons land klaarmaken voor de toekomst. Het biedt kansen. Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. Ook op het werk zorgt digitalisering vaak voor problemen. Soms zorgt het ervoor dat mensen hun werk niet goed kunnen doen. Dankzij de Digitale Academie kunnen inwoners, werkenden en werkzoekenden vanuit verschillende sectoren en op verschillende niveaus hun digitale vaardigheden vergroten. Het is het platform waar alle opleidingen digitale vaardigheden uit Noord-Nederland een plek kunnen krijgen. Inwoners kunnen zich een leven lang digitaal blijven ontwikkelen.

Tijdens zijn presentatie zal Robin van den Berg, Programmamanager van de Digitale Academie Noord-Nederland, stil staan bij de aanleiding en achtergrond van de Digitale Academie Noord-Nederland en toelichten op welke wijze de Digitale Academie een bijdrage gaat leveren aan het vergroten van de digitale geletterdheid in Noord-Nederland.

16:45 Tafeldiscussie

17:00 Afsluiting