AI, RPA & Machine Learning: de computer de baas?

Terug naar agenda

Dit event is volgeboekt of al geweest. Omdat wij events met 20% overboeken, hanteren wij geen wachtlijsten. Annuleringen zorgen er soms wel voor dat er weer plekken beschikbaar komen. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Mail ontvangen wanneer er weer tickets beschikbaar zijn?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Info

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

Legenda

Terug naar agenda


20 mei

15:00 – 17.30 uur

Gemak dient de mens! Toepassing van kunstmatige intelligentie, robots en slimme algoritmes brengt ons een verpletterende hoeveelheid van nieuwe mogelijkheden. In verschillende Samenwerking Noord ledenorganisaties is dat geen verre toekomst meer, maar al de praktijk van vandaag of hooguit die van overmorgen. In een overvol programma ontdekken we de beloftes en beschouwen we de uitdagingen. Wat gaan we eigenlijk de hele dag doen als we niet meer hoeven te werken? De computer de baas?

Beschrijving

Programma

15.00 Opening 
De dagvoorzitter Femke Wolthuis opent het event.

15.05 Artificial Intelligence: kansen en toekomstige uitdagingen
Keynote door Niels Taatgen, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artificial Intelligence biedt uitdagende nieuwe mogelijkheden om problemen op te lossen die buiten bereik liggen van de standaard ICT. Maar er zijn ook grote uitdagingen: hoe kunnen we AI algoritmen ontwikkelen die verder gaan dan alleen een specifiek probleem met heel veel data? Hoe kunnen we er voor zorgen dat niet al onze windmolenenergie in datacentra gepompt wordt? Aan de RUG wordt aan deze, en veel andere problemen gewerkt voor een verantwoorde AI van de toekomst.

15.20 AI Coalitie Noord Nederland: groeiende praktijk en kansen voor samenwerking
Jan Post zal als kwartiermaker van de AI Coalitie Noord Nederland, Philips/Rijksuniversiteit Groningen, de groeiende praktijk in het Noorden toelichten en aangeven welke kansen organisaties hebben om zich aan te sluiten bij dit ambitieuze initiatief.

15.35 Kennisnetwerk Data Science
Marcel Adema van de Hanzehogeschool en het Kennisnetwerk Data Science benoemt de activiteiten en mogelijkheden binnen dit kennisnetwerk van Samenwerking Noord.

16.00 Workshops

  • Workshop 1: Haal meer waardevolle informatie uit je teksten
    Door Rik Opdam en Stef Lenting van Ilionx .
    Data wordt vaak omschreven als het nieuwe goud. Maar wist je dat ruim tachtig procent van alle data uit tekst bestaat? Met onze machine learning modellen kun je naast selectie op onderwerp of naam, ook grote hoeveelheden tekst samenvatten en meer! Dit bespaart niet alleen veel eigen tijd en werk, maar het zorgt er ook voor dat je altijd beschikt over de juiste informatie. Wij laten je graag zien hoe we dat doen! 
  • Workshop 2: Praktisch en laagdrempelig werken met RPA
    Hyperautomation, Intelligent Automation, Robotics. Veelbelovende termen, maar vaak start het praktisch en laagdrempelig met Robotic Process Automation (RPA).
    Serge Kemper, Process Improvement manager van Vodafone Ziggo vertelt over zijn ervaringen met de inzet van RPA in zijn organisatie. Martijn Marree, Business Unit Manager bij Ordina, plaatst inzet van RPA in een brede context waarin RPA een onderdeel is van de digitale gereedschapskist om processen te automatiseren.
  • Workshop 3: Beeldverwerking: van 28 eeuw naar 2 seconden met AI en high performance computing
    Door Jasper Bosman van Bytesnet en Hetty Wessel van Business Data Challengers.
    Meer dan 80% van de informatie die we te verwerken krijgen gaan niet over getallen uit databases. Beeldverwerking wordt steeds belangrijker in de medische wereld, maar er zijn zeker ook kansen in Industry en de openbare sectoren. Beelden zijn meestal niet gelijk goed genoeg om te verwerken. We kunnen nu tot wel 80% van een beeld missen om toch nog informatie te halen uit dat beeld. Of we kunnen door voorwerpen heen kijken. Wij gebruiken een speciale technologie, die normaal gesproken eeuwen processing-tijd kost. Door niet alleen high-performance computing te gebruiken, maar ook door de informatie ander te benaderen kunnen we dat terugbrengen naar seconden. We vertellen in mensentaal hoe dat werkt en dagen u uit om zelf een eigen een beeld-casus te bedenken. U kunt uiteraard vragen stellen.
  • Workshop 4: Toepassen van algoritmes in de praktijk
    Kunnen we voorkomen dat mensen in de schulden raken? Zijn er vroeg signalen in de data waar je op kunt anticiperen? Hoe kunnen we deze mensen bereiken? Tijdens deze workshop neemt Joke van Houten – de Boer jullie mee in de antwoorden die het CJIB heeft gevonden, wat er bij komt kijken en waar de grote uitdagingen liggen.
  • Workshop 5: Toepassing van AI bij DICTU
    Door Christopher Spelt en Ronald Heukers van DICTU.
    Er zijn tal van uitdagingen op het gebied van Artificial Intelligence: techniek, ethiek, transparantie, explainability, hoe doe je een machine learning project. Al deze onderwerpen zullen voorbij komen in deze workshop van DICTU waarin we zullen inzoomen op dit soort zaken. We zullen dit toelichten met behulp van concrete casussen in de beeldherkenning en natural language processing.  

16.45 Terugkoppeling van de workshops

17.00 Studiodiscussie
Studiodiscussie over toepassing van AI en ethiek, met Niels Taatgen, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Joke van Houten – de Boer, werkzaam bij de Politie en CJIB, en Nephtis Brandsma, projectleider digitale democratie en data-ethiek bij de Gemeente Groningen.

17.30 Afsluiting
Afsluiting door de dagvoorzitter Femke Wolthuis en Wijnand Aalderink, namens bestuur van Samenwerking Noord. Er wordt vooruitgeblikt naar de komende evenementen.