Online Masterclass Cybersecurity met Erik Rutkens

Met de groeiende digitalisering in onze maatschappij neemt ook het aantal cyberaanvallen toe. Cybersecurity wordt daarmee een belangrijk onderdeel van het digitale ecosysteem. Er is dringende behoefte aan kennis op het gebied van cybersecurity.

Masterclasses
Vanuit het Cybersecurity Noord-Nederland programma wordt kennis gedeeld rondom het thema cybersecurity. De masterclasses zijn toegankelijk voor mkb’ers, studenten, onderzoekers, overheden en geïnteresseerden. De eerste masterclass wordt online verzorgd door Erik Rutkens, practor digitaal veilige hard- en software aan het Noorderpoort. Deze vindt plaats op 9 juni van 16:00 – 17:00 uur. Aanmelden is gratis.

Over de spreker
Erik Rutkens, is practor digitaal veilige hard- en software aan Noorderpoort, oprichter, eigenaar en bestuurder van Zerocopter en een van de initiatiefnemers om door publiek – private samenwerking onder meer de weerbaarheid van het MKB te vergroten. Hij is ook de oprichter van Qbit Cyber Security, waar hij meer dan 10 jaar directeur was. Met meer dan 20 jaar ervaring in cybersecurity weet Erik als geen ander welke nieuwe bedreigingen zich voordoen en wat organisaties kunnen doen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Hij spreekt en schrijft regelmatig over trends in cybersecurity, nieuwe ontwikkelingen en wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en the Internet of Things. Erik studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met passie en overtuiging maakt Erik ons duidelijk waarom we goede hackers moeten omarmen. Erik gaat in zijn presentatie in op een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Denk aan de snelle verschuiving van criminaliteit van de fysieke naar de digitale wereld en de explosieve groei van bijvoorbeeld phishing tijdens de Corona crisis. Ook CEO fraude en ransomware komen aan de orde. Vervolgens gaat Erik in op de risico’s thuiswerken en IoT. Hij maakt dit concreet met een demo. Software zit in alle dingen en moet goed zijn beveiligd. Iedereen moet een beetje denken als hacker. Hacken is niet moeilijk. Dit laat hij zien met een aantal ‘hands-on’ demo’s. Erik sluit af met een aantal praktische tips.

Cybersecurity Noord-Nederland
Het Cybersecurity Noord-Nederland programma wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, TNO, Q-bit en Stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland, in samenwerking met het Alfa College en Noorderpoort. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Erik Rutkens

9 juni

16.00 – 17.00 uur

Aanmelden