Noordelijk Netwerk Digitale Toegankelijkheid sluit aan bij Samenwerking Noord

Maar liefst meer dan 4 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met een beperking die maakt dat ze niet zomaar gebruik kunnen maken van website en apps. Het kan dan gaan om visuele, auditieve, motorische, cognitieve of verstandelijke beperkingen. Volgens de Wet Digitale Overheid (WDO) moeten websites en diensten  van overheidspartijen voor iedereen al een aantal jaren goed te zijn gebruiken. Het Noordelijk Netwerk Digitale Toegankelijkheid maakt zich al geruime tijd sterk voor het thema Digitale Toegankelijkheid en deze grote groep Nederlanders. Het netwerk is ontstaan op initiatief van RDW en DUO. Meer dan 30 (semi-)publieke organisaties uit de drie Noordelijke provincies zijn inmiddels aangesloten. Twee keer per jaar komen ze op locatie van 1 van de deelnemende partijen bij elkaar.

Lammie van der Schoot (RDW) en Lars Blauw (Provincie Drenthe) hebben het initiatief genomen om dit kennisnetwerk bij onze vereniging onder te brengen, om zo het bereik te vergroten. In afstemming met de ledenraad heeft Samenwerking Noord het thema Digitale Toegankelijkheid omarmd. Voortaan zullen de bijeenkomsten bij al onze leden onder de aandacht gebracht worden en zal ook de inschrijving voor de bijeenkomsten via Samenwerking Noord lopen.

Hoofdfoto: Lammie van der Schoot en Lars Blauw aanspreekpunten voor Digitale Toegankelijkheid

Wettelijke richtlijn 

Mensen met een (tijdelijke) beperking moeten producten en diensten van de overheid en commerciële organisaties vanaf 2025 op een makkelijke manier kunnen gebruiken. Zo moet iemand die slechtziend is, ook een geldautomaat kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met een voorleesfunctie. Dit is in Europa afgesproken in een richtlijn, de European Accessibility Act (EAA). Nederland verwerkt die richtlijn in verschillende wetten. In de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn staat wat EU-landen moeten doen om producten en diensten toegankelijk te maken. Nederland heeft deze richtlijn in een wetsvoorstel omgezet. Dat voorstel is op 14 maart 2024 aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 2 april 2024 aangenomen. De wet gaat in op 28 juni 2025.

Netwerkbijeenkomst 17 april bij RDW 

De eerstvolgende netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd bij RDW in Veendam op donderdagmiddag 17 april a.s. Op het programma staan onder andere audits die uitgevoerd zijn door DUO en RDW en de ontwikkelingen rond DigiToegankelijk, door het ministerie van BZK. Het programma wordt gecompleteerd door een demo van de basisopleiding Digitale Toegankelijkheid door RDW en een inspiratiesessie, verzorgd door RDW en DICTU. Afsluitend is er een borrel.

Meer informatie en aanmelden

Contact 

Wil je meer weten over dit kennisnetwerk, neem dan contact op met een van de beide contactpersonen: 

Vanuit Samenwerking Noord is programmamanager Wijnand Aalderink (06-53704821) het aanspreekpunt voor dit kennisnetwerk.