Info
Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.
16 november
Martiniplaza, Groningen
13:30 – 17.30 uur
Maakt het ons bang? Of hebben we er zin in? Generatieve AI is overal in het nieuws. Het is een grote digitale golf die onvermijdelijk verder over ons heen zal rollen. Staat het water al tot onze lippen? Voelen we ons juist als een vis in het water? We zouden de antwoorden op deze vragen ook aan ChatGPT kunnen stellen, maar we ontmoeten elkaar toch ook graag in de echte wereld.
Tijdens dit actuele evenement concentreren we ons op de verandering die AI zal of kan gaan hebben op de werkprocessen in onze organisaties.
Keynote spreker en Noordelijke AI-boegbeeld Jarno Duursma neemt ons mee in een palet van mogelijkheden en risico’s.
Met een aantal praktijk casussen vanuit onze ledenorganisaties zullen we zien wat er al echt op onze werkvloeren gedaan wordt.
En we gaan met elkaar in gesprek over angsten en verlangens als we onze eigen organisaties nader beschouwen.
Programma
13.30 Inloop
14.00 Opening door dagvoorzitters Bas Baalmans en Wijnand Aalderink
In gesprek met Yvonne Kooi en Bart Beima, AI HUB Noord-Nederland.
14.15 Keynote Jarno Duursma, Tech-expert
Jarno Duursma is een onafhankelijk technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie. Hij schreef vier boeken, onder andere over kunstmatige intelligentie, creatieve machines, deepfake technologie en blockchain. Jarno is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, NOS, RTL4 en schrijft opinie-artikelen voor onder andere FD, NRC en Volkskrant. Hij is maker van de ‘listening to the future’ tech-podcast en de ‘Trending in Tech’ nieuwsbrief.
15.00 Referent Edwin Kuipers (AiNed) reflecteert op de keynote van Jarno Duursma
15.15 Pauze
15.45 Praktijkvoorbeelden uit diverse sectoren (break out sessies)
1. Sentiment-analyse in Leeuwarden, door Hang Zheng (Gemeente Leeuwarden) Oswald Dijkstra (Gemeente Leeuwarden) en Carlos de Matos Fernandes (DataFryslân)
Om inzicht te krijgen in wat er leeft onder inwoners, hebben wij met AI-modellen de sentimenten gepeild aan de hand van sociale media berichten van Leeuwarders. ‘Signalen van (on)genoegen’ kunnen aanleiding zijn voor beleids- en uitvoeringsinterventies. Gemeente Leeuwarden en DataFryslân hebben sociale media data geanalyseerd met behulp van tekst en sentimenten analyse technieken, met aandacht voor wet- en regelgeving en vooral ook ethiek. In de presentatie gaan we dieper in op de technische kant, maar besteden we ook ruim aandacht aan de juridische en ethische kant van het verhaal, en hoe wij het hebben aangepakt via een DEPIA: Data Ethics Protection Impact Assessment.
2. Hoe geef je een AI een verantwoorde plek door Tom Behrens en Wido van Heemstra (Eraneos Nederland)
Hoe pas je Generatieve AI op een ethisch verantwoorde wijze toe? Ook voor onze organisatie was dat een van de vraagstukken. In deze interactieve workshop nemen we je in vogelvlucht mee op onze reis. Als jarenlange experts in het oplossen van data analytische vraagstukken zou je verwachten dat onze organisatie futureproof zou zijn, maar met de razendsnelle ontwikkelingen en opkomst van Generatieve AI bleek de praktijk weerbarstiger. Onze opgedane ervaring en vooral hoe je de valkuilen kunt voorkomen, delen wij graag in deze sessie.
3. Chat GPT voor juridisch gebruik, door Frank te Biesebeek (AI Kickstart)
Frank te Biesebeek, AI-trainer en eigenaar van AIKickstart, ontwikkelt met twee compagnons LegalMike, een innovatieve AI-assistent ontworpen voor de juridische praktijk. Met zijn waardevolle inzichten en beproefde best practices zal Frank u navigeren door de snel veranderende wereld van generatieve AI. Frank zal u in het bijzonder laten zien hoe u uw praktijk een voorsprong kunt geven door het integreren van ChatGPT in uw dagelijkse werkzaamheden. Direct na de workshop kunt u de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in uw werkzaamheden. Na afloop van de workshop ontvangt u bovendien een exemplaar van het exclusieve e-book ‘AI in de juridische praktijk’.
4. Ervaringen met Chat GPT bij het zoeken en genereren van informatie in onderzoek en onderwijs door Anja Smykowski en Peter Braun (UMCG)
De integratie van AI, met een focus op ChatGPT, in zowel wetenschappelijk onderzoek als onderwijs aan studenten, hoe doe je dat? Hoe kunnen we deze nieuwe technologieën benutten voor het schrijven van scripties, het vinden van wetenschappelijke literatuur en meer? De Centrale Medische Bibliotheek van het UMCG onderzoekt de toepasbaarheid van ChatGPT op zoekprocessen. In een presentatie worden de eerste bevindingen gepresenteerd, met een nadruk op de toepasbaarheid van deze inzichten naar andere domeinen. Daarnaast deelt een ander lid van de ChatGPT-werkgroep van het UMCG haar persoonlijke ervaringen met het gebruik van taal-AI-modellen, zoals ChatGPT, voor het actief genereren van tekst in onderzoek, met een specifieke focus op het opstellen van financieringsvoorstellen.
5. Hoe Wetterskip Fryslân AI inzet bij hun waterschapstaken door Marcel Adema (Wetterskip Fryslân)
Door o.a. de stijging van de zeespiegel en de impact van klimaatverandering is het noodzakelijk dat waterschappen hun processen opnieuw vormgeven. In dit kader zal kunstmatige intelligentie (AI) een cruciale rol gaan spelen. Marcel Adema wil jullie graag meenemen in het verhaal van Wetterskip Fryslân en laten zien hoe AI momenteel en in de toekomst wordt toegepast in de primaire taken van het waterschap.
6. Generatieve AI, verbazingwekkend gemakkelijk en misleidend echt door Kjell Neumann en Matthijs Platje (Hanzehogeschool)
Generatieve AI is zowel een wonderbaarlijke als uitdagende technologie. Het stelt ons in staat om verbluffende creaties te genereren, maar het heeft ook de potentie om schadelijke effecten te hebben. We hebben allemaal gehoord van termen als Fake News en Deep-Fake, en het is verontrustend hoe gemakkelijk en snel deze kunnen worden gemaakt met generatieve AI. In onze boeiende breakout sessie zullen we niet alleen de verbazingwekkende mogelijkheden van deze technologie verkennen, maar ook de duistere kant onthullen. Hoe gemakkelijk is het om misleidende informatie te verspreiden? De sprekers zullen de nieuwste ontwikkelingen bespreken en samen met de bezoekers ontdekken welke richting deze technologie opgaat.
16.30 Korte pauze
16.45 Plenair debat met de deelnemers: generatieve AI: Tussen angst en verlangen
17.25 Plenaire afronding
17.30 Netwerkborrel
18.15 Einde bijeenkomst