Winnares Noorderpoort Jaarprijs Amanda Wagenaar blij met keuze voor ICT Beheer

Een ICT-opleiding is voor vrouwen een uitstékend idee, en zeker voor vrouwen die eerst al iets anders hebben gestudeerd, of die al een paar jaar hebben gewerkt. Dat vindt in elk geval Amanda Wagenaar (29) die onlangs de Noorderpoort Jaarprijs 2019 in ontvangst mocht nemen. Dat is een prijs voor een student aan het Noorderpoort die zich onderscheidt vanwege inzet, motivatie en gedrevenheid. Het was de eerste keer dat de prijs naar een vrouwelijke Noorderpoort-student ICT beheer ging.

“Ik ben ontzettend blij met de prijs. Maar om eerlijk te zijn geloof ik nog steeds niet helemaal dat ik gewonnen hebben. Andere leerlingen waren net zo enthousiast met hun studie bezig, en misschien zelfs nog wel gedrevener. Dus ik voel me ergens ook wel een klein beetje schuldig”, zegt Amanda glimlachend.

De Groningse zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding ICT Beheer. Bij deze opleiding leer je hoe je op ICT-afdelingen in bedrijven anderen kunt ondersteunen, hoe je veilig kunt werken en hoe technische problemen en probleempjes oplost.

Voordat ze twee jaar geleden aan deze opleiding begon had ze al een aardige loopbaan achter de rug. Ze werkte bij PostNL, en daarvoor als verkoopmedewerker en in de zorg en welzijn–sector. Haar laatste functie bij PostNL vond ze na verloop van tijd niet uitdagend meer, en ook qua salaris zat er weinig schot in de zaak. “Ik had het gevoel dat ik stil stond”, zo zegt ze zelf.

En daarom besloot ze om het over een totaal andere boeg te gooien: ze koos voor een terugkeer naar school. “Ik was één van de oudsten in de klas, en ook een van de weinige vrouwen. Ik moest ook wel weer behoorlijk wennen aan de schooltijden, en aan het feit dat er daarna ook nog huiswerk te maken was. Maar na een tijdje wende dat, en werd ik steeds enthousiaster over deze studie.”

Volgens haar is de opleiding erg veelzijdig, en krijg je er veel nieuwe vakken waar je aan mag proeven. “Een van de leuke dingen vind ik ook dat je je bewust wordt van de veiligheid van internet. De opleiding maakt je bewust van heel veel zaken waar je anders nauwelijks bij stil staat.”

Aanrader!
Ze vindt haar opleiding dan ook echt een aanrader voor mannen en vrouwen die in een vergelijkbare positie zitten als zij, en die een nieuwe uitdaging zoeken. “Daar komt nog bij dat het echt een vak is met bestaanszekerheid. Er zullen in de toekomst altijd ICT-ers nodig zijn. Je bent dus bijna wel zeker van een job als je deze opleiding met succes afrondt. En uiteraard is deze opleiding voor vrouwen net zo moeilijk of makkelijk als voor mannen: dat maakt echt geen enkel verschil. Ik kan het iedereen dus aanbevelen!’”, aldus Amanda.