Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

Trendwatcher Vincent Everts: ‘Het Noorden is ongelooflijk aan het opkomen!’

‘Het Noorden is werkelijk ongelooflijk aan het opkomen! Het gaat bijvoorbeeld ontzettend goed met de start-ups in het Noorden. Het is opmerkelijk dat ze in het Noorden overal iets sterks van weten te maken. Zelfs de aardbevingen hebben geleid tot de ontwikkeling van bevingsmeters die veel nauwkeuriger metingen verrichten dan die van TNO. En dan zijn er ook nog tal van interessante bedrijven, zoals Google, die naar het Noorden komen om hier datacenters te plaatsen.’

Dat betoogde donderdag 23 juni trendwatcher Vincent Everts in Assen. Hij sprak tijdens een evenement in het Provinciehuis in Assen gewijd aan het thema Internet of Things, een bijeenkomst georganiseerd door Samenwerking Noord.

Vincent Everts hield er een zeer enthousiaste en inspirerende inleiding over de nieuwste ontwikkelingen rond Internet of Things.  Dat heeft onder meer geleid tot het ontstaan van het nieuwe betalingsmiddel bitcoin, een betalingssysteem zonder banken. Zelf had hij enkele jaren geleden ook al bitcoins gekocht die zoveel waard waren geworden dat hij er een elektrische Tesla van had kunnen kopen.

Volgens Vincent Everts gaan de ontwikkelingen rond het elektrisch rijden momenteel zeer snel, en zal over enkele jaren bijna iedereen elektrisch rijden. ‘Over minder dan tien jaar zal zonneenergie de goedkoopste energiebron zijn en in 2050 zal bijna alles op zonne-energie gaan’, zegt hij.

Zelf rijdt hij al handsfree in zijn Tesla. ‘Dat heb ik te danken aan de RDW. Dat is mijn favoriete organisatie in het Noorden want zij hebben handsfree rijden in heel Europa toegestaan’, grapte hij.

Everts zei te verwachten dat Internet Of  Things ook zal leiden tot een enorme vergroening van energiesystemen en tot veel efficiënter vervoer. ‘Maar wel zullen deze ontwikkelingen leiden tot aanzienlijk banenverlies, misschien wel veertig procent. Daar moeten we straks wel wat aan gaan doen, en dan is het goed om na te gaan denken over een basisinkomen voor mensen die geen baan zullen kunnen krijgen’, aldus Vincent Everts.