Topconferentie Nederland Digitaal opnieuw naar het Noorden – “Dit is fantastisch nieuws: we kunnen laten zien hoe ver we hier zijn met digitalisering”

‘Dat de conferentie Nederland Digitaal, ook wel “de Digitale Top” genoemd, in februari in het Noorden wordt gehouden, is geweldig nieuws voor Groningen, Friesland en Drenthe. Het geeft ons de mogelijkheid om veel zaken op het gebied van digitalisering waar we hier aan werken, in de etalage te plaatsen. Dan kan ook de rest van Nederland dát zien wat wij hier al lang weten: dat hier een bruisende digitale cultuur is ontstaan. We zullen laten zien wat we hier allemaal kunnen: het Noorden is áan! En we blijven ook áan!’

Dat zegt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord in reactie op het nieuws dat de top Nederland Digitaal op 8 en 9 februari alsnog in het Noorden wordt gehouden.

De organisatie van het evenement is dan in handen van enerzijds de organisatie ‘Noorden Digitaal’ (https://noordendigitaal.nl) (een organisatie die de digitalisering van het Noorden wil bevorderen en daar iedereen graag bij wil betrekken), en anderzijds de conferentie ‘Nederland Digitaal’ (een initiatief van de ministeries van Economisch Zaken en Binnenlandse Zaken). Daarbij zal het Noorden één dag vullen, en de ministeries de tweede. Maar wel zijn de programmaonderdelen in elkaar vervlochten: het is één conferentie.

Fred Hassert is zeer blij met het feit dat de conferentie in het Noorden, met name in Groningen, gehouden zal worden. Dat evenement had hier in maart al gehouden zullen worden, maar in verband met corona moest dat worden uitgesteld.

Het is een conferentie van landelijke betekenis, waarin kabinet, ondernemers, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en regionale en lokale overheden samen werken. Het evenement past bij de ambitie van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie om ons land digitaal koploper van Europa te maken. Het is de tweede keer in Nederland dat conferentie gehouden gaat worden.

‘Dat de conferentie naar het Noorden komt is een erkenning voor het feit dat wij hier op digitaal gebied ons mannetje staan. Helaas kunnen we er in verband met corona geen groot publieksevenement van maken, anders hadden we de bevolking hier ook mooie voorbeelden kunnen laten zien van waar we mee bezig zijn. Ik denk dat de conferentie, op 8 en 9 februari, een hybride karakter krijgt: dat ze zoveel mogelijk online zullen gaan doen, maar dat we ook mensen kunnen ontmoeten, onder de condities van de anderhalve meter samenleving uiteraard. We zullen in samenwerking met de ministeries met mooie creatieve oplossingen komen om er een leuk en interactief evenement van te maken’, zegt Hassert.

Het Noorden heeft volgens hem veel om te laten zien aan de rest van Nederland. Bedrijven en instellingen ontwikkelen hier uiterst innovatieve diensten bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence, robotisering, cybersecurity of bijvoorbeeld de smart industry. ‘De conferentie heeft landelijk gezien tot doel om te laten zien: hier staan we momenteel in Nederland op het gebeid van digitalisering. Wij hebben in het Noorden veel bedrijven die voorop lopen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van autonoom vervoer, en ook het UMCG heeft mooie projecten’.

‘De exacte invulling van het programma is nog niet bekend, daar kunnen we nu aan gaan werken. Het belangrijkste is nu dat de kogel door de kerk is, en dat we zeker weten dat we hier een digitaal topevenement mogen organiseren. Ik hoop dat er vanuit het Noorden nog prachtige voorbeelden zullen worden aangedragen van zaken die we kunnen laten zien.

Dát de conferentie hier wordt gehouden is volgens Hassert in hoge mate te danken aan de vruchtbare en inspirerende samenwerking tussen de drie O’s: ondernemingen, onderwijs en overheid en ook nog een vierde o: onderdanen (burgers). ‘De lijnen zijn hier bovendien kort: we kunnen hier samen héel snel iets van de grond krijgen’.

‘De conferentie biedt ons een unieke kans om ons nu ook in de kijker te zetten van de rest van het land. Ik hoop van harte dat er uit hele Noorden voorbeelden worden aangedragen van projecten die we hier ontwikkelen die dat illustreren. We gaan er voor en we maken er wat mij betreft een prachtig evenement van.’