Succesvolle eerste meet-up van kennisnetwerk Data Science

Op maandag 6 en 20 november 2017 vond de eerste meet-up van het kennisnetwerk Data Science Noord-Nederland plaats in The Big Building in Groningen. Meer dan 30 professionals zijn in vijf groepjes aan de slag gegaan met data van fietsendiefstallen in Groningen. Tijdens dit unieke evenement werd data beschikbaar gesteld door Politie Nederland en verrijkt met extra datasets door de kerngroep van het kennisnetwerk.

Op vrijwillige basis gingen de teams, bestaande uit leden van verschillende leeftijden, achtergronden en specialismen aan de slag met de case ‘fietsendiefstallen’ om kennis uit te wisselen op het gebied van Data Science. Dit jonge vakgebied is enorm in ontwikkeling en er valt nog veel te leren en te ontwikkelen. “Het is fantastisch om te zien dat mensen met verschillende achtergronden werken aan één case. Dit is ontzettend leerzaam”, aldus een van de deelnemers tijdens de tweede dag van het event.

Een bijkomend voordeel is dat het kennisnetwerk aan de slag gaat met (maatschappelijke) opdrachten/uitdagingen. Fietsendiefstal in Groningen is hier een mooi voorbeeld van. Het kennisnetwerk en de deelnemers zijn erg tevreden wanneer zij iets kunnen bijdragen om het aantal diefstallen te verlagen.

Door het enthousiasme en de positieve inbreng van de deelnemers was de eerste meet-up een groot succes. Momenteel is de kerngroep van het kennisnetwerk bezig met een volgende case. Hun streven is om in maart 2018 de volgende hands-on sessie te organiseren. In de tussentijd worden nog een aantal kleine sessies georganiseerd, met thema’s als big data en recht of open data. Volgens Merijn van der Roest, een van de initiatiefnemers van het kennisnetwerk, is dit nog maar het begin. Het netwerk heeft de potentie om nog veel groter en krachtiger te worden.

Het kennisnetwerk Data Science Noord-Nederland is opgezet door studenten van IT Academy Noord-Nederland en opereert onder de vlag van Samenwerking Noord, de ICT-netwerkorganisatie in het Noorden.