Start van datagedreven samenwerking in het Noorden: uniek Datafestival op 4 juni in Drachten, mis het niet!

Eén van de absolute hoogtepunten van het jaar voor Samenwerking Noord. Dat kun je nu al zeggen van een Datafestival op donderdag 4 juni in Drachten. Dit festival zal daar in de Oude Sluisfabriek worden gehouden, een soort variant op het creatieve Suikerunieterrein in Groningen. In deze enorme ruimte zullen deze dag tal van sessies worden gehouden, waar alles draait om het thema ‘datagedreven’. Bezoekers kunnen er inspiratie op doen voor het antwoord op de vraag die steeds actueler wordt voor grote bedrijven en instellingen: “Hoe maak je je organisatie datagedreven?”.

‘Ik kan mij er nu al enorm op verheugen want zo’n festival is er nog niet eerder geweest in Noord-Nederland. We hopen op medewerking van al onze leden die datagedreven werken of dat van plan zijnen die willen laten zien waar ze mee bezig zijn. Daarmee hopen we een breed palet te kunnen tonen en te laten zien hoe veelzijdig het Noorden actief is in het slim gebruiken van data’, vertelt een enthousiaste Machiel van der Schaaf, Chief Information Officer (CIO) bij Gemeente Leeuwarden en voorzitter van de Ledenraad van Samenwerking Noord. Volgens Machiel heeft Samenwerking Noord gekozen voor een nieuwe aanpak voor het Datafestival op 4 juni.

‘Deze keer doen we het helemaal anders. We willen er gewoon een “echt” festival van maken, waarbij bezoekers ook een festival-gevoel krijgen. Dat betekent dan wél dat er ook veel te beleven moet zijn. Een palet voor elk wat wils moet ontstaan, met interessante lezingen, maar ook veel interactie door middel van bijvoorbeeld workshops en energie gevende activiteiten. Daarom nodigen we iedereen met een leuk idee uit om zich te melden. Zo kunnen we er écht iets heel moois van maken!’, aldus Van der Schaaf.

Volgens hem draaien zeer veel activiteiten van grote bedrijven en instellingen tegenwoordig om data; hét nieuwe goud van organisaties. ‘We willen allemaal datagedreven werken. “Baseer je werk op data”, zo is het advies aan grote organisaties. Maar je kunt nog veel méer met je data doen dan je denkt, zeker als je het deelt met anderen’.

Tijdens het data-festival wil Samenwerking Noord de eigen leden ruimte bieden. ‘Laat je mooiste of coolste datagedreven oplossingen zien!’, zegt Machiel. Wanneer dat gebeurt worden bezoekers ongetwijfeld geïnspireerd om zelf ook na te denken over de vraag hoe je je eigen organisaties data gedreven kunt maken, en om je af te vragen wat je nodig hebt om dat te bereiken. En stel je je eens voor als de 70 aangesloten leden van Samenwerking Noord intensief gaan samenwerken op dit gebied – wat kunnen we dan een meerwaarde voor het Noorden bieden!

Volgens Machiel is het niet de bedoeling dat het een festival wordt uitsluitend voor specialisten, die alleen aandacht hebben voor tools. ‘Nee: we willen óok aandacht voor thema’s als ethiek of privacy, maar bijvoorbeeld ook voor de noodzakelijke cultuurverandering en transitievraagstukken in organisaties. We willen ons ook richten op andere doelgroepen dan de traditionele’.
Want volgens Machiel gaat íedere medewerker van een organisatie straks te maken krijgen met data, en dat zijn in de regel dus lang niet allemaal IT-ers.

‘We zijn zeer gedreven en enthousiast en we willen er echt iets unieks en groots van maken! Dit moet een inspirerend en aansprekend festival worden. Want echt: ‘datagedreven’ wordt zó groot: daar gaat in de toekomst íedereen mee te maken krijgen. Supergaaf dat wij in het Noorden straks kunnen laten zien welke thema’s er allemaal spelen, en wat wij allemaal nog meer kunnen met het slim gebruik van data. Dus iedereen die net zo enthousiast is als ik, of dat misschien wel wil worden: van harte welkom om mee te denken en mee te doen!’, aldus Machiel van der Schaaf.