Sander Duivestein steelt show op tweede Agile congres

Trendwatcher Sander Duivestein was als tweede keynote geprogrammeerd tijdens het Agile congres dat Samenwerking Noord op vrijdag 9 december in het provinciehuis in Groningen had georganiseerd. Het was opletten voor de ruim 130 bezoekers, want in razend tempo presenteerde Sander een veelheid aan technologische ontwikkelingen die onze wereld veranderen.

Radio
In een mooie anekdote over zijn twaalfjarige dochter illustreerde hij hoe de huidige jeugd tegen de nieuwe technologie aankijkt. “Ik zat met mijn dochter in de auto en op de radio kwam een nummer van Coldplay voorbij. Toen het nummer was afgelopen vroeg mijn dochter: ‘pap, speel dat nummer nog een keer af!’ En toen moest ik mijn dochter het principe van radio uitleggen.”

Pup
Maar ook het voorbeeld van een vader die zijn kinderen een puppy belooft als zij 1 miljoen likes op Facebook weten te scoren doet het goed. Binnen een uur was dit gerealiseerd. Waar vroeger een technische ontwikkeling er 60 jaar over deed om 50 miljoen mensen te bereiken, weet Pokemon dit binnen een week te halen. Met andere woorden: de techniek gaat snel en de wereld verandert in razend tempo. Volgens Duivestein zijn er geen rechte lijnen meer. We kunnen de toekomst niet meer op basis van het verleden voorspellen. Verschillende technologieën worden met elkaar verbonden en daar komen totaal nieuwe dingen uit.

Surrealistisch
Voor veel bezoekers werd het verhaal ronduit surrealistisch of eng toen Duivestein zijn verhaal verder doortrok naar de zelflerende robots. Robots nemen dan niet alleen de spierkracht van de mensen over, maar ook de denkkracht. Hij toonde filmpjes waarbij een robot zichzelf leert een pannenkoek te bakken, een hole in one op de golfbaan slaat (na slechts 5 slagen geoefend te hebben), leert metselen, de rol van slager overneemt of een medisch consult afneemt en eigenhandig de medicijnen bestelt. Mensen pikken het. Sterker nog. Zij hechten zich aan digitale vriendjes. “Alles wordt gidigitaliseerd, gevirtualiseerd en geautomatiseerd”, zo hield hij de aanwezigen voor. “Het wordt een compleet andere wereld. Wat we erme moeten? Vallen, opstaan en weer doorgaan!” En dat was ook wel zijn eindboodschap: “Leer te vallen, experimenteer, keep calm and just do it!”

Programma
De rest van de dag volgden de bezoekers aan het congres de nodige workshops. Hierbij werd het thema Agile uitgewerkt in drie subthema’s: ‘Agile en Organisatie’ , ‘Agile en Business’ en ‘Agile en Teams.’ Dit was het tweede Agile congres van Samenwerking Noord. Op vrijdag 11 november werd het congres ook gehouden. De belangstelling daarvoor was dermate groot dat de organisatie besloot tot een tweede congres. Ook dit congres was in no-time uitverkocht. Een verslag van het eerste congres is onder de titel ‘Steve Jobs doet nog gewoon mee’ op deze site te vinden.

Bekijk de foto’s van beide congressen