‘Samenwerking Noord perfect platform voor kennisdeling binnen ICT’

Steeds meer partijen zien het nut en de noodzaak in van samenwerking en kennisdeling binnen de noordelijke ICT-wereld. Zo ook het Shared Service Center ICT van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Veenhuizen, kortweg SSC-I. Taco Ruiten, één van de twee teamleiders Desktop Hosting, ondertekende daarom op 3 oktober het Samenwerking Noord-convenant. “SSC-I had nog geen samenwerkingsverbanden met ‘collega-bedrijven’ in het Noorden, maar heeft wel enorm veel specialistische kennis in huis en wil deze graag delen”, zo geeft hij aan. “Met het lidmaatschap van Samenwerking Noord gaan we daar verandering in te brengen.”

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft het Shared Service Center niet op één, maar op drie locaties ondergebracht, vertelt Ruiten. “Er zijn vestigingen in Gouda, Soesterberg en Veenhuizen. Op de locatie Veenhuizen houden we ons bezig met het desktopbeheer, het beheer van alle zorgapplicaties, het printerbeheer en de ontwikkeling van het webloket. Dit doen wij voor zowel DJI als voor de Raad voor de Kinderbescherming. Onze collega’s in Gouda houden zich vooral bezig met het platform- en infrabeheer, alsmede het beheer van de landelijke applicaties en de securitytaken.”

“Momenteel zijn we vooral erg druk met de migratie naar Windows 2016 en daarop aansluitend de overstap naar Office 2016”, vertelt Ruiten. “We willen als SSC-I voorop blijven lopen blijven met de nieuwste ontwikkelingen en zijn dus veel bezig met vernieuwing. Als desktopbeheerder van onder andere alle penitentiaire inrichtingen in Nederland heb je immers een grote verantwoordelijkheid. De computersystemen binnen de PI’s moeten uiteraard feilloos werken, maar daarnaast is er binnen de PI’s ook sprake van een zorgplicht tegenover de gedetineerden. Dat brengt  een uitgebreid landschap van ‘zorgsystemen’ met zich mee.”

Ruiten werkt inmiddels anderhalf jaar als teamleider bij SSC-I in Veenhuizen. “Ik kwam terecht in een organisatie met een enorm potentieel. Door werkdruk en ziekte was er geen ruimte geweest om samenwerking op te zoeken. Door mijn komst konden wij onze blik verder naar buiten gaan verruimen. Ik ging dus op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden en kwam uit bij Samenwerking Noord. Via relatiemanager Kars Wierts is het balletje gaan rollen en begin oktober al kon ik het convenant ondertekenen.”

Als lid van Samenwerking Noord hoopt Ruiten vooral dat er kennisdeling op gang komt. “Wij hebben veel kennis te brengen en er zijn best onderwerpen waar we als SSC-I nog wat hulp bij kunnen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Agile/SCRUM. Bij ons staat dat nog redelijk in de kinderschoenen, maar ik weet dat er binnen Samenwerking Noord veel kennis op dat gebied aanwezig is. Daar hopen we natuurlijk ons voordeel mee te doen.”

Omgekeerd heeft het SSC-I ook veel kennis in huis waar andere leden iets aan kunnen hebben, zo denkt Ruiten. “Zo hebben we in Veenhuizen een serviceplatform op basis van eBASE ontwikkeld, een formulierentool met veel mogelijkheden die nog maar weinig wordt gebruikt in Nederland. Daarnaast hebben wij ook veel specialistische kennis over security in huis, dus ook daar ligt de nuttige kennis voor het oprapen. Als wij daar andere leden mee kunnen helpen, dan kunnen ze zeker bij ons aankloppen.”