Global Talent IT Traineeship-programma trapt op 21 juni af met bijeenkomst in Het Kasteel

Voor Groningse en andere noordelijke IT-bedrijven die er maar niet in slagen kandidaten voor IT functies te vinden, is er nieuwe hoop. Met steun van onder meer Samenwerking Noord, de IT Academy Noord-Nederland, het International Welcome Center North (IWCN) en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) is het ‘Global Talent IT Traineeship-programma’ ontwikkeld. Hiermee willen de partijen hoogwaardig IT-talent uit Griekenland, Italië of andere Zuid-Europese landen voor de noordelijke arbeidsmarkt werven.

Het lijkt een beetje het Ei van Columbus: noordelijke IT bedrijven kunnen soms lastig gekwalificeerd personeel vinden, terwijl in Zuid-Europa veel jonge mensen dolblij zouden zijn met een baan, of althans eerst een traineeship, in Nederland.

De studentenorganisatie AIESEC heeft daarom een plan bedacht om beide partijen bij elkaar te brengen. AIESEC is een internationale studentenorganisatie die actief is in meer dan 1700 universiteiten in 124 landen. Het acroniem AIESEC staat voor Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales.

Het tekort aan IT’ers groeit enorm, het is tijd om verder te kijken dan de lokale kweekvijver. Het Top Global Trainee-programma maakt dit mogelijk door noordelijke ondernemers te ontzorgen en alle obstakels die komen kijken bij internationale werving weg te nemen.

Als ze in Nederland arriveren, gaan de hoogopgeleide (HBO/WO) trainees eerst drie maanden in opleiding bi de IT Academy Noord-Nederland. Daar worden ze voorbereid voor de Noord-Nederlandse ICT-sector en onderwezen over de Nederlandse taal en cultuur. Daarna gaan ze één jaar lang, 32 uur per week bij bedrijven aan de slag en worden ze daarnaast verder begeleid en opgeleid.

“Voor bedrijven in het Noorden is het een zeer aantrekkelijk initiatief, want zij worden volledig ontzorgd!”, aldus Samenwerking Noord-voorzitter Fred Hassert. “De IT Academy zorgt voor de opleiding en AIESEC neemt de begeleiding op zich. Je hoeft ze dan alleen nog maar tijdelijk in dienst te nemen tegen een voor werkgevers in Noord-Nederland relatief laag salaris.”

En volgens Hassert is er nog een andere voordeel: door jongeren uit Zuid-Europese landen tijdelijk in dienst te nemen, zorgt dat ook voor vers bloed, en voor nieuwe culturele ideeën binnen de organisatie.

Startbijeenkomst
Op 21 juni aanstaande zal het project officieel worden gepresenteerd tijdens een startbijeenkomst in Het Kasteel aan de Kraneweg in Groningen.

Ondernemers die over het internationale traineeprogramma willen weten, zijn daar natuurlijk welkom. Daarnaast kunnen zij voor meer informatie contact opnemen met AIESEC (groningen@aiesec.nl of 050-363 7927) of dit PDF-document downloaden.