Mooie opkomst bij kennissessie over digitale veiligheid bruggen, sluizen en gemalen

Groningen Seaports, locatie Eemshaven, was op donderdag 12 oktober gastheer van een drukbezochte kennissessie over de digitale veiligheid van bruggen, sluizen en gemalen. De bijeenkomst werd afgetrapt door Henk Zwetsloot, informatiemanager a.i. bij Groningen Seaports en Fred Hassert van Samenwerking Noord. Hassert benadrukte het belang van het samen kijken naar mogelijkheden, maar ook het samen bewust zijn van de gevaren, het delen van kennis en samen de wereld veilig proberen te houden.

Cybersecurity, hackers en veiligheid: het zijn momenteel hot topics voor de partijen die deel uitmaken van Samenwerking Noord. Naast de kennissessie bij Groningen Seaports, staat er dit jaar ook nog een netwerkevent over informatiebeveiliging op het programma, op 13 november bij het UMCG. En begin 2018 wordt een security-event georganiseerd in samenwerking met Politie, Stenden en Insight Security. Bij al deze events treedt Samenwerking Noord op als verbindende partij.

Bruggen, sluizen en gemalen
Helaas was Mark van Leeuwen van Rijkswaterstaat op donderdag 12 oktober verhinderd. Daarom nam Johannes Braams van Royal HaskoningDHV de presentatie over het programma IMPAKT voor zijn rekening.

Aanleiding voor de ontwikkeling van dit programma was onder meer de berichtgeving in de media geweest over de slechte beveiliging van de SCADA-systemen die de rioleringspompen en gemalen in de gemeente Veerle aansturen en het daarop volgende onderzoek op initiatief van de Algemene Rekenkamer. Daaruit bleek dat er gemakkelijk in de systemen viel in te breken.

De genomen maatregelen resulteerden onder andere in de oprichting van een Security Operations Center binnen Rijkswaterstaat. Dit SOC is 24 uur per dag, zeven dagen per week operationeel en wordt bemand door eigen personeel van Rijkswaterstaat.

De aanbevelingen die werden gedaan, resulteerden in het opstellen van een incident response plan, het aanbrengen van permanente toegangsbewaking, het inrichten van een inlogsysteem en aansluiting op het SOC. Daarnaast worden de aanbevelingen gebruikt bij de ontwikkeling en training van een grotere bewustwording bij het personeel over veiligheid.

Heb je nog vragen over de sessie of ben je op zoek naar verdere verdieping, laat het weten in een mail naar info@samenwerkingnoord.nl.

Groningen Seaports, hartelijk dank voor de gastvrijheid en uitstekend verzorgde lunch!