Meetup Kennisnetwerk Data Science over WiFi-punten in Leeuwarden

Op 4 juni 2018 start de 3e Meetup van het Kennisnetwerk Data Science Noord-Nederland. Dit keer gaan de deelnemers aan de slag in Friesland! De Meetup word gehost door de gemeente Leeuwarden.

De gemeente Leeuwarden heeft sinds enige tijd de beschikking over passantentellingen in de stad. Deze informatie wordt door verschillende Wifi-telpunten, verspreid over de stad, gegenereerd. Hierdoor heeft de gemeente inzicht in bijvoorbeeld het aantal passanten per uur/dag, het aantal unieke bezoekers en de verblijfsduur van bezoekers.

Daarnaast gaan de aanwezigen aan de slag met onder meer parkeerdata van de Leeuwarder parkeergarages. Ook kunnen de bezoekers andere (open) datasets gebruiken, zoals die van de KNMI, CBS en het Fries Open Data Platform (friesland.dataplatform.nl).

Wanneer en waar

Er zijn 3 sessies ingepland. In de eerste zal vooral inzicht gekregen worden in de data en de vragen. In de tweede sessie wordt per groep een korte presentatie gegeven over de voortgang en werkt iedere groep verder aan hun eigen doelstelling. In de laatste sessie is er ruimte om de laatste hand te leggen aan en de eindresultaten te presenteren aan elkaar en stakeholders.

  • Maandag 2 juni : 16.00 – ca 20.00 uur, Stenden Hotel, 8, 8917 DD  Leeuwarden
  • Maandag 18 juni: 16.00 – ca 20.00 uur, De Koperen Tuin, Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden
  • Maandag 2 juli: 16.00 – ca 20.00 uur, weer in De Koperen Tuin.

Interessante inzichten

De gemeente Leeuwarden is benieuwd wat zij met deze informatie allemaal kan. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een scherp onderscheid te maken tussen (toeristische) bezoekers en bewoners/werkenden? Of zijn er andere patronen te herkennen? En welke informatie verkrijgen we wanneer de data verrijkt word met andere data, zoals bijvoorbeeld het weer en/of parkeergegevens in de stad? Dit kan natuurlijk leiden tot interessante inzichten.

Een interessante uitdaging voor het kennisnetwerk waar een beroep word gedaan op  creativiteit en technische kennis/kunde om goede informatie uit deze data te krijgen.

De Meetup bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt de case en vraagstelling gepresenteerd. In teams gaan de deelnemers aan de slag met de data. De avond wordt afgesloten met een update per groep.

De tweede bijeenkomst is een hands-on sessie waarin je samen met je team aan de slag gaat met de case. De avond wordt afgesloten af met een update over de voortgang.

De derde en laatste bijeenkomst staat in het teken van de “laatste eindjes” en presentaties per team. Vanuit de gemeente Leeuwarden en andere organisaties zullen er betrokkenen aanwezig zijn om zich te laten inspireren door de opgedane kennis. Belangrijkste doel van de Meetup is om onderling kennis te delen en van elkaar te leren.

Op dit moment zijn een aantal betrokkenen vanuit het kennisnetwerk al aan de slag om de data te prepareren voor de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten kan iedereen dus direct aan de slag.

Omdat de Meetups tijdens etenstijd plaatsvinden, is er catering aanwezig.

Wie mee wil doen kan zich aanmelden via Meetup en zich vervolgens op 4 juni (met zijn of haar laptop) melden bij het Stenden Hotel aan de Rengerslaan 8 in Leeuwarden.