‘Kunstmatige Intelligentie krijgt komende vijf jaar grote invloed – en niet alleen maar positief’

“De komende vijf jaar zal de samenleving het meest veranderen door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Die ontwikkelingen zullen leiden tot ‘disruptie’ van de maatschappij, waarbij er grote winsten te behalen zijn, maar er ook ontwikkelingen zijn waar je je zorgen over kunt maken.” Dat betoogde donderdagmiddag 19 januari in Leeuwarden Jarno Duursma, spreker, trendverkenner en auteur. Hij sprak tijdens de eerste drukbezochte themabijeenkomst van het nieuwe jaar van Samenwerking Noord in De Kanselarij in Leeuwarden.

Volgens Jarno Duursma zitten we momenteel in een rollercoaster door de nieuwe technologie: we rijden razendsnel in een klein wagentje, en niemand heeft een stuur in handen. Bovendien is het lastig te zien waar het wagentje naar toe gaat. Maar als trendwatcher doet hij wel graag een poging om te zien welke richting het mogelijk op gaat. Volgens hem is het toch wel nagenoeg zeker dat kunstmatige intelligentie een enorme vlucht gaat nemen de komende vijf jaar.

Hij stelde dat er door de grote tech bedrijven miljarden worden geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Zo heeft Google al kunstmatige ‘hersenen’ die een kat kunnen herkennen. Ook wordt er grote vooruitgang geboekt met betere herkenning van taal, beeld en gezichtsherkenning en zullen er binnenkort al real time vertalingen mogelijk zijn. Microsoft heeft nu al algoritmes waarmee mensen op foto’s sneller en beter herkend kunnen worden dan mensen dat doen. Ook noemde hij enkele voorbeelden van apps die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Zoals de Aipoly Beeldherkenning-app. Of ‘Blippar’: een app die zegt wie er op een foto staat. Het programma ‘Deep Mind’ van Google kan liplezen, en een slimme robot in Amerika doet al aan personeelsplanning.

Het programma Watson van IBM kan nu al sneller kanker herkennen op foto’s dan artsen die naar die foto’s kijken. En ook zijn er al algoritmes die journalisten kunnen vervangen. “Ik kan er soms bijna van wakker liggen. Want het klinkt allemaal heel mooi, en het is ook heel mooi. Maar wat gaat dit allemaal betekenen voor de werkgelegenheid?”, zo vroeg Duursma zich af.

Volgens hem moet er ook worden nagedacht over de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de privacy. “En het is ook goed mogelijk dat door deze ontwikkelingen de ongelijkheid in de samenleving toeneemt. Persoonlijk denk ik dat de komst van Trump en de Brexit ook het gevolg zijn van technologische ontwikkelingen, en van de sociale media in het bijzonder. Want mensen die het minder hebben getroffen hebben goed kunnen zien hoe groot de kloof is geworden tussen de haves en de have nots.”

Daarom besloot Duursma zijn inleiding met een oproep. “Denk er over na hoe je mensen mee kunt nemen die hun baan dreigen te verkiezen door de technologische ontwikkelingen. We moeten er echt over na gaan denken zodat we kunnen voorkomen dat technologie er straks voor gaat zorgen dat sommige mensen definitief op een zijspoor komen te staan”, aldus Jarno Duursma.