Inspiratiebijeenkomst CodeGorilla: in vier maanden van bijstandsuitkering naar junior developer

De vraag naar ICT’ers blijft maar groeien en werkgevers zitten met hun handen in het haar omdat ze hun vacatures maar niet kunnen vervullen. Tegelijkertijd zit een groot deel van de bevolking werkloos thuis. Hoe kan het dan dat zij niet aan het werk komen? CodeGorilla heeft voor beide problemen één oplossing: de CodeGorilla bootcamp. Onlangs werd in The Big Building een inspiratiebijeenkomst georganiseerd waar werkgevers kennis konden maken met dit initiatief en met zijn eerste Groningse lichting ambitieuze programmeurs in spé.

In de CodeGorilla bootcamp worden in vier maanden tijd mensen vanuit de bijstand opgeleid tot programmeurs. Na een succesvolle eerste bootcamp in Emmen, is CodeGorilla inmiddels ook in Groningen uit de startblokken. In 4 maanden tijd worden deelnemers van de bootcamp opgeleid tot junior developer, en klaargestoomd voor een baan in de IT. “Vergeet droge lesstof, strenge docenten en onmogelijke toetsen. Tijdens onze bootcamp leert men technische vaardigheden aan de hand van opdrachten uit de praktijk”, aldus CodeGorilla-oprichtster Diem Do.

Na de opening van de inspiratiebijeenkomst door Diem Do, waarin ze onder meer de ontstaansgeschiedenis van CodeGorilla uit de doeken deed, was het de beurt aan een panel van drie deelnemers om te vertellen hoe zij de BootCamp ervaren. Opvallend was dat de drie bootcampers verschillende achtergronden hadden (MBO, HBO en WO). Ze hadden echter ook een aantal dingen gemeen: zo konden ze na hun afstuderen allemaal geen baan vinden in hun vakgebied en waren ze daardoor in de bijstand beland. Maar het belangrijkste: ze waren alle drie tot op het bot gemotiveerd om via de CodeGorilla bootcamp bekwame programmeurs te worden.

Na het panelinterview door Lykle de Vries (Noorderlink) en een korte pauze, waarin alvast de nodige connecties werden gelegd, zochten de deelnemers van de verschillende organisaties elkaar op om groepsgewijs diverse stellingen en vragen te bespreken en er op te reageren. ‘Sluit het ICT-onderwijs aan op de arbeidsmarkt?’, ‘Mijn bedrijf is aantrekkelijk voor ICT-ers’, ‘Ik neem alleen werknemers aan met een afgeronde HBO-opleiding’ en ‘Hoe kan de IT-arbeidsmarkt verbeterd worden’. Ze leverden allemaal voldoende stof tot nadenken.

Zo bleek dat veel bedrijven en organisaties zich er terdege van bewust zijn dat de vijver met HBO’ers opgedroogd raakt of misschien zelfs al is en dat er daarom andere wegen moeten worden gezocht die naar Rome leiden. Zo heeft DUO in samenwerking met het Alfa-college MBO-ers aangenomen via een assessment, waarbij gekeken is of ze beschikken over HBO werk- en/of denkniveau. Er wordt dus niet meteen gekeken naar een HBO diploma. Na dit assessment zijn de MBO-ers gestart met en een HBO-opleiding via de Hanzehogeschool.

Ook bleek tijdens de discussiesessie dat MBO opleiders soms moeite hebben om geschikte BBL-plaatsen te vinden, waarbij studenten één dag naar school gaan en vier dagen werken. Er werd dan ook meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om hiervoor een oproep te doen!

En waar zijn de CodeGorilla’s dan uiteindelijk naar op zoek? Daar zijn ze behoorlijk eensgezind in: een werkgever die ze een kans geeft, waar ze zich thuis voelen en waar ze de mogelijkheid krijgen zich door te ontwikkelen.