Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

ICT-docent Geert Straatsma stak veel op tijdens stage bij CJIB

Een half jaar lang was ICT-docent Geert Straatsma elke week één dag niet op zijn vertrouwde werkplek op ROC Friese Poort te vinden. Niet omdat hij spijbelde, dat kun je als leraar natuurlijk niet maken. Nee, Straatsma liep op die dagen stage bij het CJIB in Leeuwarden. Een erg leerzame ervaring, zo zegt hij terugkijkend op die maanden. “En niet alleen ik, maar ook mijn studenten profiteren ervan. Tijdens mijn stage heb ik ervaringen opgedaan die ik nu in mijn lessen kan gebruiken.”

Vanuit zijn werk als docent ICT had Straatsma al langere tijd contact met het CJIB. “Het is natuurlijk een grote speler in de Friese ICT-arbeidsmarkt”, zo geeft hij aan. “Als opleider is het dan niet meer dan logisch dat je goede contacten met een dergelijk partij onderhoudt, daar heb je allebei baat bij.”

Bij het Friese ROC worden alle docenten aangespoord om zichzelf te blijven ontwikkelen. In dat kader kreeg Straatsma de kans om op stage te gaan bij het CJIB. Hij kon kiezen of hij een aantal weken achter elkaar bij het CJIB wilde meelopen of een half jaar lang één dag in de week. “Ik heb voor het laatste gekozen, omdat ik ook betrokken wilde blijven bij mijn studenten en de ontwikkelingen op de opleiding”, zo geeft hij aan. “Die keuze is me uitstekend bevallen.”

De ICT-docent heeft op verschillende afdelingen binnen het ICT-apparaat van het CJIB mogen meekijken. “Ik heb vooral veel opgestoken over de manier waarop de organisatie is opgericht. Er werken in totaal zo’n 100 ICT’ers die allemaal in teams zijn ingedeeld en in dat teamverband de verantwoordelijk dragen voor een deel van het totale systeem. Ik vond het indrukwekkend om te ervaren hoe de onderlinge communicatie tussen die teams zo goed was. Dat is echt de basis waarop een dergelijk complexe organisatie draait.”

Momenteel is Straatsma bezig met een verslag waarin hij zijn praktijkervaringen bij het CJIB verbindt aan de theorie van het ICT-onderwijs. “Omdat het nog niet helemaal af is, kan ik daar nog niet teveel over loslaten”, glimlacht hij. “Maar ik kan iedereen in het ICT-onderwijs aanraden om eens een langere periode rond te gaan kijken bij een organisatie als CJIB. Helemaal voor een mbo-instelling als Friese Poort is het heel belangrijk om betrokken te zijn bij de praktijk, daar wordt het onderwijs dat je biedt alleen maar beter van.”

En niet alleen in het onderwijs zou meer uitwisseling waardevol zijn, denkt Straatsma. “Ik denk dat de uitwisseling van medewerkers onderling, zoals Samenwerking Noord die voorstaat, voor alle betrokkenen winst oplevert en raad iedereen die de kans krijgt om een kijkje in andermans keuken te nemen dan ook zeker aan die kans te grijpen.”