Het tijdelijke (of nieuwe?) normaal – Jarno Duursma

Afgelopen dinsdag 12 mei beleefden we een prachtige aftrap van de door Samenwerking Noord geïnitieerde webinar reeks. Trendwatcher Jarno Duursma beschouwde de corona-pandemie vanuit het gezichtsveld “digitale technologie”. Hij vertelde op geïnspireerde op inspirerende wijze hoe Artificial Intelligence, drone- en robottechnologie, collectieve intelligentie en 3D-printing in korte tijd een enorme impact boost hebben gehad.

De crisis dwingt tot snelle en slimme toepassing van technologie. Jarno nam ons mee door een indrukwekkende verzameling toepassingen. Hij gaf uitleg over zaken als CT-scan gebaseerde coronadetectie, slimme ademhalingsanalyse, optische temperatuurmeting, voice analytics en volwassen chatbot technologie. Ook maakte hij duidelijk dat organisaties wel degelijk blijken te kunnen veranderen als er noodzaak is. Op humorvolle manier memoreerde hij dat sommige digitale meetings in eerste instantie een hoog Muppetshow gehalte hadden. Maar dat veranderde snel en nu wordt er zelfs effect gesorteerd (en geld verdiend) door een Lama te laten deelnemen aan de vergadersessies.

We hebben ons per saldo dus snel aangepast en er zijn duidelijk waarneembare veranderingen in onze voorkeuren, keuzen en tijdsbesteding. Zo werd bijvoorbeeld TikTok video sharing een ongekende hit bij de jeugd en won, om maar eens wat willekeurigs te noemen, Pornhub spontaan aan populariteit bij het wat oudere publiek. Voor sportevenementen ontstonden digitale equivalenten en ook concerten, kerk- en rouwdiensten zijn in rap tempo getransformeerd naar de online-wereld.

Tot slot stond Jarno stil bij het onderwerp privacy. In Nederland hebben we het op dat gebied relatief goed voor elkaar, maar ook hier worden we geconfronteerd met discussies over de corona app, biometrische surveys (al dan niet in het kader van de employee wellness) en software die haarfijne duidingen maakt van wat we zo zorgvuldig trachten te anonimiseren. Ondanks alle leed, blijft Jarno optimistisch over de toekomst en de rol die de technologie daarin speelt. En ook over de ontwikkelingen in bedrijven maakt hij zich geen zorgen, omdat ondernemingen steeds makkelijker worden beoordeeld  op hun gedrag. Een integere en sociale basishouding wordt daarmee een voorwaarde voor het bestaansrecht.

Kernteam Samenwerking Noord