Het Noorden pakt uit als gastheer Nederland Digitaal 2020

Het Noorden pakt uit als gastheer van Nederland Digitaal 2020. Rond die conferentieweek wordt in maart een regioprogramma opgetuigd om congresgangers én noorderlingen te laten zien wat de regio digitaal in huis heeft.

Van 16 tot en met 19 maart komen naar verwachting vijfhonderd wetenschappers en beleidsmakers naar Groningen. Zwaartepunt ligt op de dinsdag en woensdag met ICT.OPEN, een conferentie waarop ICT-onderzoekers nadenken over digitale antwoorden op de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst.

Noorden Digitaal
Het Noorden laat zich met een reeks regionale activiteiten rond het congres zien als innovatieve regio op het gebied van digitalisering, stelt hoogleraar Iris Vis van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is als decaan voor industrierelaties bij de RUG voorzitter van een stuurgroep die dit regioprogramma organiseert onder de noemer Noorden Digitaal.
In korte tijd heeft de online-industrie zich ontwikkeld tot de belangrijkste groeisector van de economie in de stad en de rest van het Noorden. Alleen al Groningen telt volgens de gemeente inmiddels 1400 ICT-bedrijven, van start-ups tot vestigingen van multinationals als Google en IBM. Samen zijn zij goed voor 8200 werknemers, steeds vaker ook uit het buitenland.

Snelgroeiend netwerk
Daaromheen ontstaat een snelgroeiend netwerk van ondernemers, overheden, scholen en kennisinstellingen. Door kennisuitwisseling draagt de ICT-sector hier ook veel bij aan de digitalisering van andere sectoren, van landbouw tot gezondheidszorg en van industrie tot onderwijs.
,,Het Noorden loopt voorop, vooral als het gaat om samenwerking’’, zegt Vis. Zij wijst onder meer op de ‘Digital Literacy Coalition’, een pact van overheden, onderwijs en bedrijfsleven dat Groningen nog voor 2025 moet opstoten tot de meeste digitaal ‘geletterde’ stad en provincie van het land. ,,Hier is ruimte om te experimenteren.’’

Om dat te laten zien aan de ‘world wide web’-community én de eigen regio, presenteerde de Noorden Digitaal-stuurgroep dinsdag de eerste activiteiten rondom de Nederland Digitaal-week. ,,Van, voor en door het Noorden’’, vat Vis samen. Het is een ‘eerste glimp’, benadrukt de stuurgroepvoorzitter. Zij roept ICT-bedrijven en -instellingen op de komende maand nog meer evenementen aan te melden.

Voorlopig biedt het regioprogramma onder meer een 5G Student Battle (op 14 en 15 maart in Groningen) waarbij studententeams slimme toepassingen bedenken voor de nieuwe 5G-communicatie Verder zijn er op vijf plaatsen in het Noorden DoeDigiDagen gepland, op 13 maart in Emmen en op 14 maart in Groningen, Delfzijl, Roden en Leeuwarden.

Nieuwsbericht van DvhN op 29/01/2020