Günther Bosman: ‘Heerlijk om tijdelijk ergens anders te kunnen werken!’

“Het is heel erg prettig dat ik, als medewerker van DUO in Groningen, ook bij andere organisaties in het Noorden aan de slag kan. Het verruimt je blik, het verbreedt je horizon, je netwerk wordt er groter van en vooral: het werken wordt absoluut geen routine, integendeel!”. Dat zegt Günther Bosman, werkzaam bij de dienst DUO in Groningen als sourcing manager. Wanneer we hem spreken, treffen we hem in een pand van de gemeente Groningen. En dat is geen toeval, want momenteel is hij werkzaam als senior projectmanager bij het Shared Service Center van de gemeente Groningen.

Günther Bosman is namelijk “uitgeleend” door DUO aan de gemeente Groningen. En dat is mogelijk dankzij Samenwerking Noord, een samenwerkingsverband waar DUO en gemeente Groningen bij zijn aangesloten, samen met nog een 35-tal grote organisaties in het Noorden met ICT-afdelingen.  Alle aangesloten organisaties hebben afgesproken dat ze de ICT arbeidsmarkt in het Noorden willen verbeteren, en een van de middelen daartoe is elkaar bij te staan wanneer een bedrijf een tijdelijke vacature heeft. De gedachte is dat niet alleen de bedrijven daarmee geholpen worden, maar ook de medewerkers, die af en toe van baan kunnen switchen. Dat is althans de theorie. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

“Wat mij persoonlijk betreft vind ik het een erg mooie afspraak. Het betekent namelijk dat ik de gelegenheid krijg om tijdelijk ergens anders te werken. En inderdaad: dat houdt je scherp en enthousiast, want het voorkomt dat werken een sleur of te veel routine wordt”, zo vertelt Günther Bosman. Hij is sinds 2008 werkzaam bij DUO, en was er onder meer actief als projectleider en  sourcing manager. “Maar ik houd wel van hectiek. En toen ik werd gepolst of ik het leuk zou vinden om tijdelijk bij de gemeente Groningen te werken, heb ik meteen “ja” gezegd.”

Vervolgens maakte hij kennis met medewerkers van de afdeling Shared Service Center van de gemeente Groningen om te kijken of er een klik was, en dat bleek inderdaad het geval. “Het is dus niet zo dat je officieel gaat solliciteren, maar je gaat gewoon het gesprek aan. En dan kijken beide partijen of het klikt. En dat was bij mij dus zeker het geval.”

Het uitwisselen van medewerkers is dus voor die medewerkers zeer prettig. Maar de werkgever is wel iemand tijdelijk kwijt. “Dat klopt. Maar in mijn geval kijkt mijn werkgever – DUO dus – niet naar wat alleen goed is voor de eigen organisatie, maar ook naar wat goed is voor de medewerkers. En dat is een groot voordeel van mijn werkgever, want die ziet het ook als haar verantwoordelijkheid dat ik mij verder kan ontwikkelen. En dat zorgt er wel voor dat ik met veel plezier voor DUO blijf werken. Ik denk dat als werkgevers dit vaker doen, ze echt de vruchten gaan plukken, want ze houden gemotiveerd en enthousiast personeel.”

“Ik vind het dus heerlijk dat ik momenteel voor de gemeente Groningen werk. Projectmanagement is en blijft  projectmanagement, maar werken in een andere organisatie geeft net dat beetje extra waardoor je toch anders je werk benadert… Maar ik kan mij er ook op verheugen om straks gewoon weer terug te keren bij mijn collega”s van DUO!”, aldus Günther Bosman.

Wie naar aanleiding van het verhaal van Gunther wel wat meer wil weten over de uitwisselingsmogelijkheden binnen Samenwerking Noord, kan contact opnemen met zijn mobiliteitsmanager of met de relatiemanagers van Samenwerking Noord.